Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Barcelonan 5 ehdotonta

3.2.2018

Barcelonan suosion tietävät kaikki, ja tuskallisen tietoisia siitä ovat paikalliset, jotka ovat lopen kyllästyneitä kaduillaan palloileviin turisteihin.

En tosiaan tunne kaupunkia niin hyviin, että voisin antaa kovin og-vinkkejä – sellaisia varten kannattaa kurkata vaikkapa Ansku BCN -blogiin, jonka pitäjä asustelee Katalonian pääkaupungissa. Tässä kuitenkin viisi parasta kokemusta yhdestä Euroopan upeimmista ja monipuolisimmista kaupungeista.

Ykkössuositukseni on ehdottomasti matkustaminen sesongin ulkopuolella: syksyllä ja keväälläkin varmasti riittää lämpöä, mutta ei tarvitse sietää kännisiä brittejä tai ylikansoitettuja rantoja. Sitä paitsi nyt tammikuussa kaupungista pystyi nauttimaan enemmän, kun ei tarvinnut keskittyä rantaelämään.

IMG_5030
20180119_151141

1. Iltalenkkien aatelia

Kulkeepa sitten juoksu- tai kävelyaskelin, Barcelonan auringonlaskulenkki hurmannee jokaisen. Rantabulevardilla niin paikalliset kuin turistitkin hölkkäävät, rullaluistelevat ja käveleskelevät palmujen ja pilvenpiirtäjien varjossa. Rannan läheisyyteen pääsee metrolla tai kävellen 15 minuutissa vanhastakaupungista, Vaikutti siltä, että rantakatu on aina elämää täynnä. Porrasjuoksija voi suunnata joko Tibidaboa kohti tai linnakkeen mäkeen, ja Ciutadellan puistossa voisi kiskaista vaikka keskimittaisia vetoja.

Me tosin onnistuimme pilaamaan iltalenkkimme lukitsemalla itsemme samalla kämpästä ulos…

20180121_142041
IMG_5087

2. Maailmanluokan museot

Juu, kyllä Picasso-museo kannattaa koluta läpi, mutta mikäli siellä on ruuhkaa, vaihtoehtoja kyllä riittää. Merimuseossa voi ihailla vanhoja laivoja, historiamuseossa käydä läpi Katalonian koko tarinan ja modernin taiteen museossa esimerkiksi väistellä seinille lätkittyjä muovitorakoita – ja onpa Barcelonassa nyt kiertävä Game of Thrones -näyttelykin!

Suurena Wien-fanina modernin taiteen museon aukio herätti kaihon Museumsquartieria kohtaan. Skeittaavat teinit, sushia syövät opiskelijat ja muutama puun alla nukkuva kiintiöpulsu.

IMG_4986
Enlight338

3. Korkeuksiin maisemien perässä

Useimmat matkailijat ottavat oikotien onneen gondolin muodossa, mutta näköalapaikoille pääsee jalankin – ja saa samalla liikuntaa tapaksien sulatteluun. Tibidabossa on huvipuisto, Parc Guellissa valtavat turrejonot (ja tällä hetkellä vielä iso remontti) ja Montjuicin linnakekukkulalla päivisin ruuhkaa, mutta ainakin iltaisin kaikissa saa ihailla valomerta seuranaan vain muutama koiranulkoiluttaja.

Hollannin totaalinen korkeuerojen puute on saanut minut arvostamaan pikkuista mäennyppylääkin lähes taivaisiin, joten juutuin Montjuicille varmaan tunniksi. Tämäkin perspektiivi on siis olemassa!

IMG_4950

4. Tapas

Autenttisia ja mikä parasta edullisia tapas-paikkoja löytää yllättävän helpolla – mitä rähjäisemmän näköinen kulmakuppila, yleensä sitä paremmat eväät. Ehdoton Barcelona-suosikkini on pimientos de padron -minipaprikat merisuolalla maustettuina. Voisin syödä niitä joka päivä loppuelämäni ajan (mutten ehkä ainoana ruokalajina, proteiinivaje saattaisi silloin viedä ennenaikaiseen hautaan).

Internetin ansiokas kaivaminen vei meidät lopulta Rincón del Cava -pikkubaariin, jossa pullo tätä paikallista kuohujuomaa maksoi neljä euroa ja iso osa tapaksista euron.

PS Jos iskee pikaisen pikkupurtavan himo etkä halua tukea monikansallisia ketjuja, suosittelen 100 Montaditos -espanjalaisfranchiseä. Pikkusämpylöitä ja naposteluannoksia irtoaa eurolla, samoin juomia – ja mikä parasta, tilauksen voi hoitaa paperille rastittamalla.

20180121_164453 (1)
20180121_164257

5. Tammikuun rantahengailu

Kun lämpömittarin lukema kipuaa hädin tuskin viiteentoista, rannalle ei pakata uikkareita ja aurinkorasvaa. Sen sijaan nappasimme mukaan paikallisen panimon tuotteita ja paahdettuja jättimaissinsiemeniä. On harvinaista, että aivan miljoonakaupungin kupeessa on Barcelonetan kaltainen ranta, ja siellä elämää tarkkaillessa voi helposti viettää koko päivän. Toisella puolella ärhäkkä liikenne ja valtavat toimistorakennukset, ympärillä kuoppia kaivavat koirakaverit ja hullunrohkeat uimarituristit, meren puolella rauhoittavat aallot ja El Pratiin laskeutuvien lentokoneiden nauha. Nyt talvella vetisiä mojitoja kauppaavia äijiäkin näkyi paljon vähemmän.

Oletko jo käynyt Barcelonassa? Mikä siellä hurmasi?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply