Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Vermont ja New York: vihervassarin matkapäiväkirja

20.9.2017

Heissan! Tänään olen painanut hulluna hommia esimerkiksi kansanmurha-koulutyön kanssa – hilpeää! Tekisi mieli sanoa, että mieluummin olisin taas Yhdysvalloissa road trippaamassa, mutta en oikeastaan edes. Sotarikoslounaissa on puolensa. Valmistunkin ehkä joskus.

Toukokuun alussa vuokrasimme Kanadasta viikonlopuksi auton ja lähdimme New Yorkin ja Vermontin osavaltioihin vaeltamaan. Olisin todella kovasti halunnut hypätä rattiin, mutta totesimme, ettei Trumplandiassa ehkä arvostettaisi eurooppalaisia, nuoria naiskuljettajia. Sellaista vieläpä, joka ei olisi dressed like a woman, vaan hilluisi rapaiset Fjällrävenit jalassa halki Amerikanmaan. Niinpä laitettiin mies ajamaan ja minut kartturin ja salakuvaajan yhdistelmäksi pelkääjän penkille.

P1600822
P1600824
P1600845
P1600852

Tällaisille vihervassarille New York ja Vermont sopivat hyvin. New Yorkin Lake Placidissa järjestettiin talviolympialaiset kahteen kertaan – kansat yhteen ja karkeloimaan – ja jokaisen vihaisen liberaalin vapahtaja, Bernie Sanders, on Vermontin senaattori.

Sitä paitsi molemmista löytyi hurmaava valikoima vegeruokaa, patikkapolkuja ja pienpanimoita. Vermontissa voisi kiertää panimot, maistella olusia ja saada leimoja passiin. Jos vain kesällä tie uudelleen tuohon vihertävään osavaltioon joskus vie…

Tällainen Alppimaa-fani ilahtui rajan takaa auenneista maisemista. Lumisia huippuja, kevätpurojen laaksoja, pikkuisia järviä ja suloisia, koristeellisia tiilitaloja. Pääsimme ylittämään osavaltion rajan lossilla! Dippailimme aamupalapatonkia hummukseen, seurasimme sadepisaroiden juoksukisoja pikkuautomme tuulilasissa ja ihailimme tummansinisiä vuoria harmaiden pilvien alla.

P1600850
IMG_5447
P1600903
P1600891
P1600896

Emme oikein ottaneet selvää parin päivän pikareissun mahdollisuuksista, joten suuri kiitos kaikista onnistumisistamme kuuluu mahtavilla Airbnb-hosteille sekä Adirondracks-vuorten turisti-infon skarpille tytölle. Hän opasti meidät passelille päivävaellukselle Cascade Mountainille.

Tuntuu, että amerikkalaisturistit ovat aina eniten kujalla. Osa heistä ei tee minkäänlaista taustatutkimusta ja olettaa kohteen vain tarjoutuvan heille kultalautasella. Tämän takia matkailupalveluissa uskaltaa esittää kysymyksiä, joita pidettäisiin alemman all inclusive -matkailuinfon maissa kuten Norjassa naurettavina.

Jos Vermontiin jämähtäisi pidemmäksi aikaa, terveyden kanssa vallitsisi viehättävä plusmiinusnolla-tilanne. Oluen lisäksi kun Burlingtonin, osavaltion suurimman kaupungin, liepeillä sijaitsee Ben & Jerry’sin tehdas ja tehtaanmyymälä. Sinne olisi päässyt kierroksellekin! Matkaseurani ei kuitenkaan pidä jäätelöstä (sydämetöntä, tiedetään), joten skippasimme överit herkut ja läksimme vuorenvalloitukseen. Vermontissa riittää niin vuoria, metsää kuin kauniita country roadeja pyöräiltäväksi, juostavaksi ja vaellettavaksi, joten kunnon ylläpitäminen sujuisi upeissa maisemissa.

P1600909
P1600914
P1600917
P1600919

Reissun toinen päivä jämähti muistoihini varmasti loppyöksi. Ensin taistelimme lumen, jään ja mudan keskellä Camel’s Hump -vuoren laelle ja sieltä alas. Syväjäässä, nälkäisinä ja kaulaan asti ravassa syöksähdimme lopulta autoon sateensuojaan. Ajelimme Montpelieriin, Vermontin piskuiseen pääkaupunkiin, etsimään pikaruokaa sudennälkäisinä. Olisi pitänyt arvata, että hipstereiden valtakunnan pääkaupungissa on roskaruokakielto! Siispä kiertelimme pimeitä teitä kaupungin liepeillä ja näimme lopulta Burger Kingin lohdullisen valotornin. Kun olimme ahtaneet pikaisesti sisuksiimme soijaburgerit, lähdimme etsimään kaatosateessa majapaikkaamme. Vettä tuli niin vihaisella tempolla, että olimme ihan varmoja päätyvämme vesiliirrossa vastaantulevan rekan eteen.

Vaan ei. Tunnin kuumottelun ja parin harharetken jälkeen kaarsimme Airbnb-paikkamme autotalliin. Lämpöön! Teetä! Kylpy! Simahdin heti, kun pää sipaisi tyynyä, vaan toisin kävi sängyn toisen asukille.

IMG_5562
IMG_5583
P1600921

Armas matkaseurani päätti, että talo on kirottu. Hän ei nukkunut silmäystäkään, ja halusi lähteä jatkamaan matkaa takaisin äiti Kanadan turviin heti herättyämme.

Minä en tajunnut yhtään, mistä oli kyse, ja höpöttelin talonväen kanssa, leikitin heidän mopsinpentuaan ja olisin halunnut santsata mustikkapannukakkuja ja vaahterasiirappia. Ihastuin täysin vanhaan maataloon: koristeellisiin ikkunaluukkuihin, ohi luikertelevaan, matalaan jokeen ja smaragdinvihreisiin hevoslaitumeen. Jos omistaisin talon, niin se voisi olla vaikka tuo.

Mutta eipä auttanut, tuli kiire Kanadaan. Tie kiilteli jäisenä, vaikka oli aurinkoinen toukokuun aamu. Lumiharso oli peittänyt viimeiset korkeat huiput ennen rajaa. Harmitti jättää Vermont taakse, sillä se oli hurmannut minut täysin. Vaikken hetkeäkään olisi etukäteen uskonut

Pitää antaa chancelle mahdollisuus.

PS Olisikos sinulla mahtavia Bayern-vinkkejä, erityisesti vaellusreittejä Saksan ja Itävallan rajalle? Kaverini houkkasi minut lähtemään ensi viikolla bussilla Muncheniin, tai varsinaisesti baijerilaiseen pikkukylään. Olen käynyt Baijerissa ja Munchenissä muutaman kerran, joten ehkä Englisher Gartenia ei enää kannata ehdottaa, mutta kaikki paikallistieto on todella tervetullutta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply