Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Nukuin yön ulkona

12.6.2017

Suomen Latu järjestää ensi viikonloppuna Nuku yö ulkona -tempauksen. Vielä ehtii juonia, miten ulkoyönsä viettää – ei ole kovin vaikeaa! Parvekkeelliset ja terassilliset voivat vain kantaa petikamppeet ovesta ulos, ja enemmän seikkailua haluavat ehtivät hankkia teltan lainaan tai kaivaa varastosta.

Ei ulkona nukkumisen tarvitse tarkoittaa Ultra lite -teltassa värjöttelyä vuorenhuipulla kolmen viikon jäätikkövaelluksella.

Pienenä meillä pykättiin huvimajat pihalle, ja siellä sai lueskella taskulampun valossa kummitusjuttuja. Yöllä kiusasivat vain auki jätetystä vetoketjusta sisäänpäässeet hyttyset ja sipsinmurut makuupussissa.

P1610140
P1610134
P1610151

Olin ikävöinyt uudenkarhean telttani tuoksua niin, että päätin ottaa matkamuistojen myymisestä kunnolla etäisyyttä viime vapailla. Yksin, sillä kaikki muut puursivat töitä, ja joskus omia ajatuksiaankin pitää tuulettaa – kirjaimellisesti. Pakkasin rinkkaan makuupussin, -alustan ja retkikeittimen. Tarkoitus oli huiputtaa lähin vuori yön jälkeen, mutta en tainnut edes itse uskoa hataraan suunnitelmaan.

Siispä päivän laiskottelun jälkeen läksin ilta-auringossa polulle.

Puolen tunnin jälkeen ylämäkikävely huonosti kasaan lätkityn rinkan kanssa alkoi jo ärsyttää. Selvisin reiluun 600 metriin ja aloin etsiskellä telttapaikkaa.

Rinnettä, kiviä vai jänkää? Siinäpä vasta pulma.

Jouduin palaamaan kengät märkinä hieman alaspäin retkituvan niitylle. Meksikonpata jäi raa’aksi, ja vesiputous kohisi niin, ettei unikaan meinannut tulla.

P1610128
P1610130
P1610132

Aamulla heräsin ihan muuhun suhinaan: teltan muka hyvin juntatut narut napsahtelivat myrskytuulessa irti. Vuonojen ja vuorien säätä on mahdotonta ennustaa, joten aurinkoinen yö olikin vaihtunut arvaamatta tuuliseen aamuun. Heittelin puolipaniikissa tavarat rinkkaan, kengät huonosti jalkaan ja lähdin pelastamaan ympäriinsä huitelevia kiiloja.

Kymmentä minuuttia myöhemmin teltta oli onnellisesti kasassa kaikkine palasineen ja aamuteet pöhisemässä vanhan vajan raunioissa.

Ja Geirangerin todellinen kauneus ympärillä! Vuono itse täyttyy päivittäin saastuttavista risteilyaluksista ja kadut ihmisistä, joilla on liikaa rahaa. Mutta heistä harva jaksaa kiivetä pari tuntia ylöspäin, joten siellä saa kulkea rauhassa lampaiden ja saksalaisten vaeltajien kanssa. Tältä täällä on näyttänyt ennen.

Ja tältä täällä näyttää edelleen.

Onneksi huomenna pääsee taas vaelluspolulle – tänäänkin voisi, mutta joskus tee ja OITNB ovat paikallaan.

Takapiha näyttää erilaiselta, kun sitä katsoo teltan ovesta eikä olohuoneen ikkunasta. Vankka suositus!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tarja 12.6.2017 at 16:46

  Ajatuksena tosi kiva juttu: minäkin voisin pystyttää teltan pihallemme ja yöpyä siellä.

  Pari vuotta sitten tyttäreni miehineen pystytti meidän teltan pihallemme ja nukkuivat siellä muutaman yön. Kun he lähtivät kotiinsa, niin minä ajattelin viettää seuraavan yön teltassa.

  Kaikki meni muuten hyvin ( ei edes murhaaja raapinut puukollansa seinien ohutta materiaalia), mutta muutaman sadan metrin päässä olevalla ohikulkutiellä ajavien autojen hurina häiritsi untani ja kömmin sisälle jo ennen keskiyötä.

  Tekisi mieleni kokeilla yöpymistä teltassa uudelleen.

  • Reply Sunna 12.6.2017 at 23:07

   Ulkona kaikki äänet kuulostavat todella kovilta! Sen verran herkkä olen miekin, että telttaan pitää aina ottaa korvatulpat. Eihän sitä lintujen rääkymistä muuten kestä. Sulla on nyt koko kaunis kesä ja pitkälle syksyyn aikaa telttaprojektille!

   Tuo tunkeilijan pelko on yllättävän yleistä telttaillessa. Mutta vaelluksilla siinä ei ainakaan ole mitään järkeä – kuka häirikkö viitsii kävellä 20 kilometriä päästäkseen ehkä kiusaamaan telttailijoita? Mutta silti sitä aina vaan pelkää. Tai klassista karhua nuuskimassa ympäriinsä.

   Kerran heräsin, kun peura pyöri leirissä, enkä ole varmaan ikinä ollut niin peloissani.

 • Reply Maarit Johanna 13.6.2017 at 10:03

  Geirangeriin otetaan kyllä teltta matkaan <3 Ehkä ensi viikonlopulle saadaan myös joku alusta mystisesti kadonneen tilanne ja päästäis myös yöksi ulos. Pienenä suurinta huvia oli nukkua yö trampoliinilla makuupussissa :D

  • Reply Sunna 13.6.2017 at 11:39

   Eikä, nyt oon jääny kyllä paljosta paitsi! Täällä on muuten hyvä telttailla, mutta kohisevia koskia ei voi vältellä mitenkään :D

  Leave a Reply