Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Bocas del Toron biitsivertailu

3.4.2017

Helou! Mikäs sen parempi hetki kirjoitella Väli-Amerikan paratiisisaarten täydellisistä paratiisirannoista kuin lumen sulamista katsellessa Kanadassa. Kylläpäs muuten maittaa hetkeksi viileämpi ilmasto – voi vaikka nukkua t-paidassa ja käydä lenkillä ilman, että nestehukka uhkaa. Äiti oli oikeassa, kohtuus kaikessa.

Bocas del Toron saaristossa Itä-Panamassa riittää niin mangroveryteikköä, viidakkoa kuin kuvankauniita hiekkarantojakin. Reilussa viikossa ehdimme kiertää kaikki kuuluisimmat ja vielä muutaman lisää.

Yksikään Bocasin parhaista rannoista ei ole kivenheiton päässä Bocas Townista, vaan kaikkiin pitää kyrrätä joko veneellä, bussilla tai pyörällä. Mutta minne kannattaa vaivautua?

P1590947
P1590951
P1590934

Starfish Beach/Playa Estrella

Missä ja miten: Pääsaari Isla Colónin toisella puolella. Matkaa rannalle on noin 15 kilometriä, ja sen voi taittaa joko keskusaukion puistosta lähtevillä busseilla/pakuilla tai pyörällä. Pyöräillen aikaa kuluu vajaa pari tuntia, ja tie on päällystetty, joskin kuoppia riittää. Bussit lähtevät ainakin 10, 12 ja 14, ja takaisin kuljetuksia järjestetään noin pimeäntuloon asti. Meno-paluulippu 5 dollaria.

Mitä erikoista: Nimensä mukaisesti rantavedessä lotkottelee valtavia meritähtiä.

Parasta: Meritähdet tietty! Niitä tosin ei ole siellä, missä väkijoukko niitä eniten yrittää tiirailla, eli rantahiekassa, vaan muutaman metrin syvyydessä korallien ja meriruohon seassa. Snorkkelilla pääsee ihastelemaan ihan ilmaiseksi pikkuista riuttaa ja lukemattomia meritähtiä. Myös kävelymatka rannalle on henkeäsalpaavan upea: voi kahlailla kilometrin ohuella hiekkakaistaleelle, jonka ylle palmut taipuvat varjoksi. Aallokko on täällä hyvin matalaa, joten vedessä voi lillua pelkäämättä pesukone-efektiä.

Huonointa: Turistimassat ovat vallanneet rannan, eikä luonnollisuutta ole paljoa jäljellä. Rantaravintolat huudattavat lattarilistahittejä, kalja virtaa ja jenkkilapset kirkuvat. Playa Estrellalla ei pääse olemaan rauhassa.

Arvosana: 4/5, näkemisen arvoinen. Bocasista löytyy paljon upeampia rantoja, mutta Estrella on edullinen vaihtoehto – ja kuka nyt ei haluaisi ihastella meritähtiä? Näin rauhallista aallokkoa saa myös hakea koko Väli-Amerikasta.

P1590994
P1590992
P1590981
P1590977

Red Frog Beach/Playa de Ranas Rojas

Missä ja miten: Bastimento-saaren ulkomeren puolella. Sammakkorannalle päästäkseen on alle otettava vene, joita lähtee vesitaksilaiturista. Kannattaa tinkiä! Jotkut maksoivat meno-paluusta 16, me puolestaan 10 dollaria. Seitsemälläkin on kuulemma joku selvinnyt. Matka on onneksi kaunis!

Mitä erikoista: Ei ihan selvinnyt, miksi ranta on niin tunnettu. Se on kenties suurin saariston helposti saavutettava ranta, ja siellä hiekkakaistale on muita leveämpi, eli auringossa voi lojua pitkälle iltaan. Punaisia nuolimyrkkysammakoitakin olisi saattanut näkyä, mutta meille ne vain kurnuttivat lammikoista. Tunnin etsintäoperaatiosta huolimatta sammakot pysyivät piilossa.

Parasta: Bastimentolla on vain vähän asutusta eikä ollenkaan teitä, joten viidakkofiilis on heti parempi kuin pääsaarella. Rannalla riitti hyvin tilaa kaikille innokkaille.

Huonointa: Kymmenen dollarin venematkan lisäksi rannalle piti maksaa viiden dollarin pääsymaksu. Ainoa palvelu, jonka sillä sisäänpääsyn lisäksi sai, oli kammottava ulkovessa. Ja se, että minä annan tuon lausunnon tarkoittaa aika paljon: vietin lapsuuden ja nuoruuden partioleireillä mökkioloissa. Aallot ovat liian rajuja sunnuntaiuimarille, mutta ei niistä surffaamiseenkaan ole. Nimen mukaisia sammakoita ei löytynyt!

Arvosana:  3/5. Red Frog on kaunis, pitkä ja turkoosivetinen geneerinen hiekkaranta, mutta viidellätoista dollarilla tekee kyllä jotain parempaakin. En tiedä, mistä sen loistava maine kumpuaa. Suosittelisin mieluummin veneilemään Caranero-saaren rannalle, jonne pääsee parilla dollarilla: ehkä vähän pienempi, mutta kuitenkin riittävän tilava ranta ja rauhallisemmat uimavedet. Säästyneillä rahoilla voi siemailla rantabaarissa parit kotitekoiseen kookoskermaan sekoitellut pina coladat!

P1590923
P1590922
P1590917
P1590916

Playa Bluff

Missä ja miten: Pääsaarella noin 10 kilometrin päässä Bocas Townista. Taksit, colectivot ja polkupyörät vievät perillä; suosittelisin pyörää, jolla sinne polkaisee alle tunnissa.

Mitä erikoista: Öisin rannalle munivat merikilpikonnat, ja tämän takia rannalla pitääkin olla nätisti ja varovaisesti. Playa Bluff on pitkä, luonnontilainen ja uskomattoman pehmeähiekkainen biitsi.

Parasta: Bluffilla riittää tilaa ihan kaikille, eikä roskia näy missään. Kahden kilometrin rannalla törmäsimme ehkä kymmeneen muuhun ihmiseen. Öisin tänne järjestetään kierroksia, joilla voi tutustua merikilpikonnien elämään ja suojeluun – hinta taisi olla 15 paikkeilla, eli uskoisin olevan ihan rahan arvoista. Enkä ole ikinä nähnyt missään näin hienojakoista, kullanhohtoista hiekkaa!

Huonointa:  Mikäli on pyörällä liikenteessä, viimeiset kilometrit saa liukastella hiekkatiellä. Me jätimme pyörät suosiolla parin kilometrin päähän ja kävelimme loppumatkan. Muuta moitittavaa en keksi, ja jos tämä pysäyttää osan väkijoukoista ja tekee rannasta vieläkin rauhallisemman, niin pieni hiekkadriftailuhan on pelkkää plussaa.

Arvosana: 5/5! Panaman paratiisi löytyy Playa Bluffilta – pidetäänhän siitä hyvää huolta.

Mistä sinun lempirantasi löytyy? Vai haluatko pitää sen salaisuutena?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Siiri Kiviharju 3.4.2017 at 21:59

  Iski ihan megalomakuume, kun luki tän postauksen. Kiva postaus. :)

  https://siirikiviharju.blogspot.fi

  • Reply Sunna 4.4.2017 at 00:06

   Ehkä lomakuume helpottaa, kun ajattelet, miten pitkä matka Panamaan on ;) Kiitos Siiri!

 • Reply koivupalmu 4.4.2017 at 06:29

  Tuttuja maisemia helmikuulta ja paljolti samanlaisia kokemuksia. Hienoja kuvia!
  http://www.koivupalmu.blogspot.com

  • Reply Sunna 4.4.2017 at 17:23

   Kiitos! Bocas on kyllä upea.

  Leave a Reply