Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Hostellikansan 10 arkkityyppiä

8.3.2017

Olen pitkällisen aineistonhankinnan jälkeen tullut siihen tulokseen, että materiaali riittää nyt analysoitavaksi. Tässä siis kymmenen hostellikansan arkkityyppiä, joihin hostellien dormeissa, keittiöissä ja hengailutiloissa pääsee tai joutuu tutustumaan. Kauan eläköön hostellilyfe!

1. Ne, joiden ei pitäisi edes olla hostellissa
Hostellissa ja hotellissa on muutakin eroa kuin yksi kirjain. Hostelliin saapuva voi odottaa suihkua, puhdasta petiä, ruuanlaittomahdollisuutta ja siinäpä se, aika lailla. Liian suuret odotukset tekevät parista torakasta ja kylmästä suihkusta painajaisen. Nämä sankarit myös lukittautuvat 10 hengen dormin ainoaan kylpyhuoneeseen tunniksi aamuisin spa-tunnelmiin, ja valittavat jälkikäteen, että peili oli liian pieni. Hiukan tahmaiset paistinpannut riittävät syyksi vuodattaa tunteenpurkaus ja murska-arvio Hostelworldiin, ja tämän epäkiitollisen ihmistyypin takia hostellien keskiarvot eivät pääse useinkaan kohoamaan yli 8/10:n.

(Ei ole mitään väärää siinä, ettei jaksa hostelleja. Mutta jos näin on, niin ei kannata kiusata itseään niillä.)

voluntarios
pancakes

2. Speedy Gonzalesit
Nämä vauhtihirmut varaavat punkkaa harvoin kahta yötä pidemmäksi ajaksi – nähtävää on niin paljon ja aikaa vähän. He eivät paljon riippumatossa loju, vaan juoksevat viikonlopun aikana läpi kaksi kansallispuistoa ja hurjastelevat mönkijäsafarilla. Speedyt majoittuvat mielellään halvalla, koska raha palaa aktiviteetteihin. Ja miksipä ei, hostellilta haetaan vain kuuden tunnin yöunet ennen seuraava etappia.

3. Elämäntapasluibaajat
Siinä missä speedyillä on aikaa koko maan koluamiseen viikko, sluibaajilla on siihen loppuelämä. He oikein sammaloituvat yhteen paikkaan viikko/kuukausiksi kerrallaan, ja tuntevat jo hostelliväen lisäksi koko kylän. Sluibaajat lueskelevat sohvalla koirankorville selattuja pokkareita, keittelevät papuja eivätkä selviä viikossa välttämättä edes lähirannalle. Kun sluibaajalta kysyy, minne hän on seuraavaksi menossa, hän ei enää edes muista, mistä on tulossa. Sluibaajilla on yleensä runsaan vapaa-ajan seurauksena kehitetty huipputalentti kuten pokerihuijaukset tai ukulelensoitto.

4. Parasiitit
Tämän tyypin takia reppureissaajia joskus halveksitaan. Parasiitista esiintyy kaksi alalajia: ystävällinen parasiitti heittää hauskaa läppää ja jutustelee mukavia. Hän pummaa puolihuomaamatta kanssareissaajiltaan kaljat, tupakat ja ateriat: ainahan sitä nyt yksi banaani tai rommihuikka sulta liikenee! Parasiitin synkempää alalajia voisi sanoa suoraan varkaaksi. Vaikka kuinka kirjoittaisit ananakseen nimesi, aamulla sitä ei silti löydy jääkaapista. Pahimmassa tapauksessa parasiitti putsaa huolimattoman huonekaverin lompakon ja elektroniikan mukaansa.

neverapintada
mae

5. Senioriseikkailijat
Kun pappa tai mummo astuu respaan ja kysyy, löytyisikös dormista sänkyä, työntekijä puntaroi mielessään, onko kyseessä hostelliin kuulumaton henkilö (ks kohta 1) vai senioriseikkailija. Nämä harmaantuneet vanhan kansan nuuskamuikkuset ovat fyysiselta kunnoltaan titaania, ovat reissanneet maailman ympäri moneen kertaan ja suhtautuvat tyynen rauhallisesti niin hostellibileisiin, sähkökatkoihin kuin muihinkin häiriöihin. Iltayhdeksän aikaan he riisuvat elämää nähneet vaelluskengätpunkan viereen ja asettelevat silmälasit nätisti tyynyn viereen. Mikäli dormin meno äityy liian levottomaksi, nämä hopeahapset palauttavat kurin kokemuksen suomalla auktoriteetilla. Mutta vain jos on pakko; antaa lasten leikkiä.

6. Filosofit/taiteilijat
Tämä luova luokka edistää omaa projektiaan joko punkassaan tai hengailutilan nurkassa. He lähtivät reissuun valaistumaan, ja sen voi saavuttaa monella tavalla: pistämällä pään sekaisin tai sukeltamalla introverttimatkalle oman pään sisään, noin esimerkiksi. Kun kaksi samasta puusta veistettyä taiteilijasielua kohtaa, he riemastuvat kovin ja lyöttäytyvät yhteen jakamaan ideoita. Tämä oman elämänsä Paperi T ihastuu ikihyviksi, kun käyt lausumassa hänelle takaperin William Blakea.

(Tai minun tapauksessani Gramscia englanniksi).

7. Tulevaisuuden toivot
Voi juuri lukion lopettaneen intoa ja kirkkaita silmiä! Nämä untuvikot ovat juuri lunastaneet suloisen vapautensa, ja kaikki on heille auki. Mitä nyt pitää skypettää äidille parin päivän välein. He sanovat kaikkeen kyllä ja imevät itseensä elämyksiä ja uusia tuttavuuksia kuin pesusienet. Toisaalta heidät löytää myös toisinaan itkemästä kylpyhuoneesta koti-ikävää. Heistä voi tulla ihan mitä vain, ja muutama vuosi jalostaakin heistä minkä tahansa näistä seikkailijatyypeistä, jos he vain jatkavat matkailu-uran rakentamista.

8. Tyhjätaskut
On kaunis ajatus lähteä maailmalle ilman suunnitelmaa ja pesämunaa. Valitettavasti tämä kysyy sekä onnea että luonnetta: parhaimmillaan nämä tyypit majoittuvat hostellissa vapaaehtoisina ja osaavat neuvoa kaikki lähialueen ilmaiset huvit. Mikäli he eivät löydä tulonlähdettä, he joko ryhtyvät pelkkää riisiä pureskeleviksi veneen alla nukkuviksi hipeiksi tai parasiiteiksi (ks. kohta 4).

entradadulce
desdelacalle2

9. Erakkoravut
Nämä arat nilviäiset tunnistaa alasängyn verhoksi viritetystä lakanasta tai pyyhkeestä sekä kuulokkeista korvilla. Erakkoravut eivät oikeastaan jaksaisi hostellien sosiaalisuutta, mutta kun muut majoitusmuodot ovat liian kalliita, niin he purevat hampaitaan yhteen ja yrittävät rakentaa yksityisyyttä sinne, missä sitä ei ole. Erakkoravulla on jatkuvasti joko kirja, tietokone tai kännykkä hyppysissään, että hän näyttäisi kiireiseltä. Ja kun häneltä kysyy, eikö hän tosiaan tarvitse seuraa rannalle, hän huikkaa kohteliaasti, että ei kiitos nyt on kiire bussiin. Erakkorapu on oikein tyytyväinen kuoressaan, eikä häntä pidä kiskoa sieltä ulos kylmään ja meluisaan maailmaan.

10. Trippaajat
Tämä reissaajatyyppi herää respan  sohvalta iltapäivällä, lojuu siinä puolikuolleena vielä pari tuntia ja piristyy kunnolla vasta illallisaikaan. Maanmiehen löytäessään hän antautuu intohimoiseen keskusteluun uppereista, downereista ja paikallisesta poliisista. Trippaajat ovat enimmäkseen harmittomia fiilistelijöitä, mutta heille voi olla hankalaa ymmärtää, miten joku onkin niin tylsä, ettei tahdo kokeilla festareilta hommattuja superhalpoja pillereitä.

+11. Auervaarat
Tämä tyyppi on äärimmäisen vaikeaa havaita, ellei pääse tarkkailemaan toimintaa pitkäksi aikaa. Pyysikö respan komea surffaripoika kaljalle? Et takuulla ole ensimmäinen. Hostellin työntekijät ovat nuoria ja usein sinkkuja, kuten asiakkaatkin – kysyntä ja tarjonta kohtaavat nätisti.

Jätin luokittelun ulkopuolelle pariskunnat ja kaveriporukat, jotka keskittyvät enimmäkseen toisiinsa eivätkä hostellidynamiikkaan. Kuulostavatko kategoriat tutuilta? Millainen hostellireissaaja sinä olet?

PS Kukin reissaaja voi kuulua moneen kategoriaan yhtä aikaa tai reissu-uransa aikana, eikä kaikkia voi lokeroida. Mutta on tässä hitto vie jotain perää.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 9.3.2017 at 00:34

  Bwahahahaa tää oli niin viihdyttävä! Siitäkin huolimatta, että en tunnistanut itseäni, sattuneesta syystä kun pariskuntana nykyään tulee pääasiassa vaan matkailtua, eikä oikein hostelleissa enää nukuta. Mutta muistan kyllä nämä arkkityypit niistä ajoista, kun hostelleissa tuli yövyttyä!

  • Reply Sunna 9.3.2017 at 04:00

   Kiitos Anna! Pääsit vähän nostalgiatripille muutaman vuoden taakse. Tosiaan toivon jo kohta itsekin, ettei tarvi enää vanheta isoissa dormeissa. Ainakaan montaa kuukautta putkeen :D

 • Reply laura / to travel is to live 9.3.2017 at 12:56

  Tää oli hauska :D Kyllähän noista tyypeistä tuttu on useampi ja tosi osuvasti kuvasit nää! Itse taidan nykyään sijoittua entistä enemmän tuohon erakko-kategoriaan vaikka monesti onkin kiva tutustua uusiin tyyppeihin. Hostellielämä tarjoaa kyllä yhtä sun toista viihdykettä monesti kun katselee kanssareissaajien touhuja :D

  • Reply Sunna 9.3.2017 at 17:09

   Musta tuntuu, että ihmiset, joilla on reissussa joku suunta, menee erakkoravuiksi aika helposti. Pelkän hengailun takia ei lähdetä perumaan omia suunnitelmia. Ja onhan sitä nyt naisen päivittäinen netflix-annos saatava! Ja joo, jää joku Paratiisihotelli kakkoseksi hetkessä…

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 9.3.2017 at 19:29

  Olen nyt ruvennut sooloreissuillani suosimaan hostelleja ja dormeja. En oikeasti hirveän mielelläni menisi hostelliin (ainakaan dormiin), mutta syy on lähinnä lompakossa, joten hampaita purren yritän kestää :) Tosin, mielikuvat dormeista ovat muuttuneet eikä enää jännitä niin paljoa tai ahdista, ettei saisi nukuttua, kun olen nyt pari kertaa matkoilla majoittunut dormeihin. Ehkä vähän erakkoravunkin vikaa, kun en jaksa hirveästi seurustella muiden kanssa. Käyn hostellilla lähinnä nukkumassa ja suihkussa, se on mulle vaan pelkkä majapaikka. Sosiaaliset piirit löytyy reissuilla sit muualta.

  • Reply Sunna 10.3.2017 at 02:11

   Dormeihin tottuu, jopa huono-uninen. Mutta ei niitä kyllä voi viihtyisimmiksi majapaikoiksi kutsua… Mie oon tosi uniongelmainen yleensä, mutta onneksi siedän dormeja, koska olen viettänyt varmaan puolet lapsuudesta 17-vuotiaaksi asti partioleireillä :D

 • Reply Travelloverin Annika 9.3.2017 at 22:33

  Tää oli huippu! Hauska! Odotin otsikon perusteella innolla, millaisesta sooloreissaajan kategoriasta löytäisin itseni, mutta heti alkuun tajusin olevani täysin kategorioiden ulkopuolella: asun hotelleissa. Pöh. Soolomatkailijoita mekin, mutta on meissäkin joitain noista. Joskus olen Speedy Conzalesin hotellissa asuva serkku. Onneksi useimmiten voi mennä vähän rauhallisemmin.

  • Reply Sunna 10.3.2017 at 02:13

   Kiitos Annika! Oot päässyt jo seuraavaan sarjaan, enää ei mennä höyhensarjabudjetilla. Speedyt on väestöryhmä, johon en osaa samaistua, kun oon ite niin laiska ja hidas. Mutta ihailen kyllä valtavasti! Olispa itselläkin virtaa olla aktiivisempi kuin Manuel Antonion hostelliterassin laiskiaiset.

 • Reply Tiia(ntai) 10.3.2017 at 23:59

  Hahaa, mainio!

  Törmäsin hiljattain tällaiseen, mutta en oikein saanut kiinni näistä kuvauksista: http://www.doodlemetravel.com/ten-people-youll-meet-at-your-hostel/ Tämä sun luokittelu on paljon parempi. Taidan minäkin olla erakkorapu, tai sitten oman elämäni Paperi T. :D

  • Reply Sunna 11.3.2017 at 18:00

   Kiitos Tiia! Minäkin työntäisin itseni noihin lokeroihin, jos valita pitää : D Tulen huolestuttavan hyvin juttuun kaikkien filosofianörttien kanssa hostelleissa ja tiedän jopa ne dropatut nimet… Toikin luokittelu oli hauska, ja piirroksista plussaa!

 • Reply Sinna 3.4.2017 at 13:12

  Hei, hauska! Mutta meitin PERHE puuttui kokonaan sun listoilta – tosin ei enää reissata muinaisessa kompossa. Tai sitten me ei oltu ’tyypillisiä’. Mutta tosiaan perheet majailevat kait edelleenkin (avittakaas, jos on muuttunut tilanne?) hostelleissa, niissä kun on hyvät perhehuoneet isommallekin sakille järkihintaan, useimmiten isot pihat temmeltää, pelejä ja ajanvietettä sadekeleilläkin, tilat kokata krantuille kakaroille jne.

  • Reply Sunna 3.4.2017 at 18:32

   Perheitä kyllä riittää – listasinkin tässä vain sooloreissaajien hostellityyppejä ;) Oikeinkin tyypillistä, ja tein samaa myös perheen kanssa. Vuotava katto Norjassa, never forget…

  Leave a Reply