Yleinen

Vaihtarin Itä-Euroopanvalloitus – tarina per maa

28.7.2016

Wien on ihan keskellä Eurooppaa, ja pitkiin välimatkoihin tottuneena hullaannuin tästä matkustuksen helppoudesta ja halpuudesta. Onkin pakko myöntää, että mieluummin loikkasin yhdeksän euron bussiin ja köröttelin Tshekkiin tai Budapestiin kuin katsastin Itävallan tarjontaa. Ihastuinkin kovin slaavilaiseen ja balkanilaiseen menoon, ja Balkanille olisi ehkäpä maailman upeinta päästä vaeltamaan kunnolla joku kaunis loma.

Koska reissattua tuli paljon, en oikein tiennyt, mistä tätä purkamista aloittaa. Kerronkin jokaisesta viidestä vierailemastani itämaasta jonkin pikku tarinan. Visiitit olivat enimmäkseen vain raapaisuja, jotka houkuttavat kokemaan lisää. Mitään tyhjentävää en osaisi sanoa tai matkavinkkejä antaa, mutta voi pojat, olipas mahtavia maita.

Kroatia – Adrianmerta se on satama-allaskin
P1570031P1570021
P1560967

Adrianmeri, tuo kiiltävä, turkoosi matkailumainosvesistö. Jokainen on nähnyt niitä täällä Rantapallossakin kiertäviä mainoksia, ja kuka nyt ei haluaisi Kroatiaan rantalomalle. Me pääsimme kohteeseemme eli Pulaan yli vuorokautta myöhemmin kuin oli tarkoitus, ja pääsimme heti asiaan, eli syömiseen ja juomiseen. Vesi tuntui todella lämpöiseltä, mutta kun keskustassa ei ollut mitään uimiseen kelpaavaa paikkaa. Ilta eteni, hauskaa oli, mutta uiminen houkutti vieläkin. Minä ja ylivieskalainen fyysikko päätimme tyydyttää halumme (krhm) ja loikkasimme satama-altaan saastaan uiskentelemaan kuunvalossa. Pikkuiset kalat pyörivät jaloissa, vesi oli ihan yhtä lämpöistä kuin se oli aiemmin päivällä varpaissa tuntunut ja valot tekivät kauniita siltoja öisiin aaltoihin. Vähemmän kaunista oli maihinnousumme: rikoimme jalkapohjat vedenalaisten portaiden sinisimpukkakasvustoon. Tyhmyydestä sakotettiin taas kerran, mutta olipa ihana yöuinti!

Slovenia – 42 kilometriä rantaviivaa
P1560932
P1560930
P1560916
P1560911

En edes tiennyt, että Slovenialla olisi rantaviivaa lainkaan. Epäonnisen sattuman kautta jouduimme tappamaan aikaa Portoroz-nimisessä pikkukaupungissa noin neljän tunnin verran keskellä päivää. Onneksi asenne ratkaisi niin, että iltapäivä taittui hyvän puolelle. Mikäs meillä oli ollessa: mukana lentopallo, paljon ruokaa ja aurinkorasvaa! Kävelimme siis rantapromenadia kohti Slovenian ykkösbiitsikohdetta, Pirania (jossa ei tosin ole yhtä ainutta hiekkalänttiä), pulahdimme välillä mereen ja söimme eväitä. Lopulta aurinkokin hiipi kokonaan esiin harsopilvien takaa ja pääsimme maanittelemaan väriä pintaan ihan kunnolla. Ranta oli todella siisti, meri tuoksui, uimapaikkoja riitti ja jopa aurinkotuolit olivat ilmaisia. Sloveniassa on näköjään ihan kaikkea vuorista viinitarhoihin ja rannoista rappioromantiikkaan. 5/5 suoritus Slovenialta jälleen!

Tshekki – Suloinen B(o)rno

P1550629
P1550631
P1550633
P1550634

Brno ei ollut maaliskuun lopulla lainkaan lämmin kokemus, ettei jopa päinvastoin. Olimme aamupäivästä kolunneet jo pari ravintolaa ja maanalaiset tunnelit (ehkä siisteintä, mitä Brnossa voi tehdä!), ja aikaa oli vielä kolmisen tuntia bussin lähtöön. Läksimme siis etsimään kahvilaa, jossa lämmitellä kylmiä sormia ja ryystää teetä. Harmi vain sunnuntainen Brno ei näyttänyt tarjoavan oikein muuta kuin nätin vanhankaupungin maisemia. Lopulta löysimme pikkuisen oven, joka vei alaspäin melkein kellaritasoon, ja sieltä suloisen maatuskan tiskin takaa kaupittelemasta kahvia ja leivoksia. Joissakin kahviloissa on vain sellainen tunnelma, kuin heittäisi sadepäivänä peiton harteilleen, mussuttaisi herkkuja ja jäisi koko päiväksi sänkyyn. Best of the best, siis. Sellaista oli tuolla juuri tuolloin. Harmi vain en löytänyt paikkaa Tripadvisorista, sillä olisin heittänyt ylistävän arvion, enkä muista nyt edes nimeä, saati katua. Ehkä emme siis törmää jälleen, mutta juustokakku vei kielen – ei matkabudjettia.

Slovakia – lätkäbaari paras baari
P1560496
P1560494
P1560490
P1560492

Ruokateemalla jatketaan! Bratislava, Euroopan kenties turhin pääkaupunki, tarjosi meille muun muassa todella rankan sadekuuron. Etsimme nälkäisinä ja kiukkuisina ruokapaikkaa, mutta mikään ei oikein sopinut molempien kovin erilaisiin standardeihin. Paitsi tämä, johon raahauduimme vettä tippuen! Kuka nyt sanoisi ei kaljalle ja kunnon pizzamätölle? Kello oli vasta yksi päivällä, mutta kuppila oli melkein täynnä – mitäs muuta kuin lätkähulluja slovakkeja. He naureskelivat pahanilkisesti Tshekille, joka otti päivän matsissa turpiin Sveitsiltä. Olo oli kuin katselisi Ruotsin löylytystä Suomi-baarissa. Oikein kotoisaa, maukasta ja iloista. Muutenkin arvostan Itä-Euroopan kantakuppiloiden konstailemattomuutta: vessanpönttö rikki, tarjoilija risoissa lenkkareissa tympääntyneenä, äijät polttamassa itsekäärittyjä sätkiä nurkkapöydässä… hilpeää, kuvauksellista, aitoa ja tympeää.

Unkari -kesän ensimmäinen päivä

P1550876P1550878
P1550862

Ensimmäisessä kuvassa on kolme mäyräkoiraa siitä yksinkertaisesta syystä, että rakastan niitä! Vieläpä kolmin kappalein, tui tui tui! Tämä auringonotto tapahtui, niin uskomatonta kuin se onkin, vain viikko Brnossa palelemisen jälkeen huhtikuun alussa. Aurinko porotti tänä päivänä niin, että kuvanottamisen jälkeen heittelin pois housut ja paidat ja keräsin kesän ensimmäiset bikiniraidat parissa tunnissa.

Unkari on köyhäilijän taivas, se on jo todettu. Haalimme unelmien piknikille kaikkea herkkua jäätelöstä lähtien, mutta emme silti saaneet kulumaan Unican opiskelijalounasta enemmän. Harva asia ilahduttaa enemmän kuin hyvä ruoka, juuriajettu nurmikko ja iloiset ihmiset juhlistamassa vuodenajan vaihtumista. Tämän jälkeen säässä todella tapahtui kesäinen käännös, eivätkä harmaat ja tuuliset päivät enää palanneet Keski-Eurooppaan. Margissziget on muutenkin todella ihana vehreä keidas muuten aika betonisessa Budapestissä, ja siellä voi tehdä ihan mitä vaan puistojoogasta soutukisaan tai jäätelönsyönnistä petankinpeluuseen. Ideana tekosaari saastaisen Tonavan keskellä kuulostaa hyvin, no, teennäiseltä idealta, mutta se on toiminut hyvin niin Wienissä kuin Budapestissäkin. Kaupunkilaisille ja turisteille niin ikään tarjotaan vehreä, iso alue pelkästään virkistyskäyttöön.

Tätä postausta ei olisi ilman Student agency -nimistä halpabussifirmaa, joka kyyditsee alle kympillä ympäri Itä- ja Keski-Eurooppaan. Siitä siis iso kiitos ja valtaisa suositus! Junakin on edullinen, mutta busseissa on meininkiä – plus ilmaiset leffat ja kuumat juomat. Moni halpa asia on maailmalla huono, mutta tämä ei.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply