Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Iltauinnille Jäämereen

24.7.2016

Keikkatyöläisen päivät niin kuin varisparvi raahautuu hienoa, hienoa Marraskuuta lainaten. Perjantaisin ja lauantaisin myydään kaljaa, sunnuntaisin limsaa ja muina päivinä kaikkea, mitä ihmiskunta muuten tarvitsee. Haaveillaan ruokatauosta ja teetauosta ja työpäivän loppumisesta ja seuraavista vapaista. Kesäesailun tarkoitus on kai nostattaa opiskelumotivaatiota.

Tänne Lappiinkin on rantautunut kelpo helleaalto, ja kaverini ja minä rantauduimme tänään puolestaan Jäämereen biitsille. Kenelläpä ei tulisi mieleen lähteä Norjaan biitsille?
P1570223
P1570224
P1570227
P1570229
P1570222

Uskomatonta, että tämä vuonomaisema aukeaa vain vajaan parinkymmenen kilometrin päässä kesäkämpältäni. Ajelimme mutkaista hiekkateitä, väistelimme norjalaisia maastureita ja popitimme hämärätä räppiä. Vihdoin ja viimein sain myöskin aux-johdon kesäkiesiin! Parkkeerasimme (isän) auton, pinkaisimme rannalle halki kaislikon ja oi miten kaunista!  Samettisen pehmeää, vaaleaa hiekkaa, raikas meren ja levän tuoksu ja oma rauha. Vain perhokalastajien ja vapojen hahmot piirtyivät satojen metrien päässä kohti aurinkoa. Ja tämä yöttömän yön aurinko, joka räköttää vielä yhdeksältäkin häpeämättömästi harsopilvien välistä… ihan täydellistä!

Puputimme hunajamelonia, juttelimme vuoden aikana juttelematta jääneet juorut ja pohdimme, miten paljon sitä ihminen päätyy teini-iän jälkeen muuttumaan. Hassua, miten parin tapahtumarikkaan vuoden jälkeen elämät ovat vetäytyneet ihan eri kursseille, mutta yhteinen sävel säilyy. Siinä me istuimme, kahdestaan maailman laidalla.

P1570231
P1570240
P1570245
P1570254

Kun kerran oltiin hiekalle asti päästy, niin pitihän sitä pulahtaa. Kaveri oli käynyt kahlaamassa laskuveden aikaan, ja se oli ollut lämpöistä kuin linnunmaito. Vaan nytpä oli nousuvesi ja Jäämeren hyinen kylmyys kangisti jo nilkat kylmiksi. Ei kai helvetti tässä kukaan ui! Olin uhonnut, että polskisin, eli oli pakko kahlata syvälle ja syöksyä veteen. Hyi! Nyt voin sanoa uineeni Jäämeressä – eikä tosiaan tarvi uida toiste.

Toisaalta kahlailu oli kylmettymisen arvoista, sillä näimme kampelavauvoja, kalanpoikasia ja kaksi hyljettä ihan sadan metrin säteellä biitsiltä!

Harvoin arktinen tarjoaa tällaista: hellettä, lämpöistä tuulta ja lempeät pikku laineet hellimässä rantaa. Siksi ilta tuntuikin suunnattoman arvokkaalta lahjalta, kerran sadassa vuodessa -tavaralta. Kiitos, että sain kokea tämän!

Ja hei, aika siistiä on sekin, että vähän reilun kuukauden päästä muutan loppuvuodeksi rajan tuolle puolen. Saan nuuskia merituulta joka päivä, murtaa palasia haikaroin kuvioidusta suklaalevystä ja, no, varmaan varustautua sateenkestävillä vaatteilla arkisin töihin. Kovin monta hellepäivää ei Varangin kesään mahdu!

 

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas 25.7.2016 at 13:17

  Huh, ihan en heti pulahtaisi jäämereen :D Me kävimme Torhopissa kesällä Nuorgamista, ja vaikka oli tosi lämmin, päädyimme ihastelemaan maisemia ihan vain kuivalta maalta käsin :)

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:55

   Nuorgamkin kyllä on ihan tosi pohjoisessa! Näitä lämpimiä kesäpäiviä ei täällä monta ole, joten niistä tulee otettua ihan joka tippa irti. Paitsi jos on töissä.

 • Reply Terhi / Muru Mou 25.7.2016 at 18:31

  Eipä olisi heti tullut mieleen, että Jäämerellä on tällaisia rantoja! Ihana kesäilta! Ja minäkin olisin varmasti pulahtanut vedessä ihan vain pystyäkseni sanomaan, että olen uinut Jäämeressä :)

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:56

   On ihan huikeita, vaaleita paratiisirantoja! Tosin lämpötila ja merituuli vähentää kummasti pulahdushaluja. Nyt kun kerran oli hellettä, niin pakkohan se oli uida, että voi leijua tällä koko loppuiän :D

 • Reply Maarit Johanna 25.7.2016 at 18:36

  Mie vähän luulen, ettei minua sais tuonne kirveelläkään :D Hytisevältä se sieki kyllä näytät! Inarijärven Riviera sen puoleen saattais kelevatakin. Piän niin sormet ristissä, että saadaan joku viikonloppu varattua sinne pohjoiseen :)

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:57

   Niin miekin luulin, mutta mitäpä sitä ei pienestä yllytyksestä ja hyvän ig-kuvan takia tekisi! ;) Senkus, senkus, tosin mulla ei taida olla vapaita viikonloppuja enää oppaaksi ryhtymiseen. Joudutte tulemaan Kirkenesiin syksyllä!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 26.7.2016 at 10:54

  Vielä pari vuotta sitten ihmettelin, miksi KUKAAN IKINÄ haluaisi jonnekin Jäämeren rannalle lähteä saati sitten rakentaa sinne esimerkiksi mökkiä, kuten eräs tuttuni. Viime keväänä Lapissa ja Norjan puolella vierailtuani ymmärrän nyt hyvin. Ja kun vielä rantojakin löytyy! :D

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:57

   Ei tämä ihan Jumalan hylkäämää seutua ole, vaikka kylmää kylläkin. Maisemissa on sentään jotain voitettu. Ja voi, näitä rantoja kyllä on, pienenä keräsin aina simpukoita ja kaivoin innolla näille biitseille kuoppia.

 • Reply SuviV 26.7.2016 at 12:43

  Norjassa ei ole tullut käytyä moneen vuoteen, mutta pitäisi kyllä lähteä taas käymään. Tuon uimisen Jäämeressä taidan kyllä jättää reippaammille :)

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:58

   Norja on aivan huikea matkailukohde varsinkin luontoihmisille! Budjettireissauskin onnistuu, jos vaan ryönäillä jaksaa. Muuten rahalla kyllä saa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 26.7.2016 at 19:15

  Ha ha… voin vaan kuvitella kuinka kylmää se oli. Me tavattiin aina lapsuuskesinä käydä roadtrippailemassa Norjassa ja pysähdyttiin usein Jäämerelle. Yleensä keräilin simpukankuoria ja kauniita kiviä, jokunen vanha kuvakin löytyy. Äitini kertoi, että keittivät perunoita merivedessä eikä siihen tarvinut koskaan lisätä suolaa. Mutta en muista koskaan uineeni Jäämeressä. Hatunnoston arvoinen suoritus!

  • Reply Sunna 26.7.2016 at 22:59

   Oli kylmää! Mutta vauvakampelat kyllä pelasti paljon. Aika moni suomalainen on saanut nauttia (?) näistä lapsuuden Norjan-reissuista. Mekin ollaan aina keräily merenrannalta aarteita, ja isäkin joskus keitteli makaronia merivedessä. Tosin ei syönyt, koska se oli ihan liian suolaista.

   Tusen takk, ei se ole kuin pulahtaa ;)

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 26.7.2016 at 23:42

  Tosi kiva näköistä :) Mä voisin hyvin vaikka mennä Jäämereen uimaan. Nuorempana kävin usein avannossa uimassa, joten mitä siihen nyt yksi Jäämeri olisi :D

  • Reply Sunna 29.7.2016 at 22:59

   No just noin, ihan loistava asenne! Eksäni oli muuten avantouinnin Suomen mestari, ihan järjettömän kovaa puuhaa, todella iso hatunnosto sulle! Mulla on samanlainen mentalitetti avannossa käymisen ja Jäämeressä pulikoinnin suhteen. Kerta elämässä riittää.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 28.7.2016 at 08:42

  Onpas tosiaan hiukan erilainen luontokokemus, hyinen Jäämeri ja kaunis hellepäivä, hylkeitäkin vielä. En ole ainakaan pariin-kolmeen vuoteen uinut Suomen vesissä, koska ne ovat mielestäni aina yhtä kylmiä joten voi olla että Jäämerikin olisi jäänyt kokematta, ei se ainakaan kuulosta yhtään sen lämpimämmältä kuin Suomen vesistötkään. :D

  • Reply Sunna 29.7.2016 at 23:01

   Minäkin olen just sellainen vilukissa, että käyn kesällä uimassa vain saunasta ja silloinkin lievän painostuksen alaisena. Mutta joskus sitä vaan ottaa itseään niskasta kiinni, ei se ole kuin polskaista menemään. Että saa badass-kuvia Instagramiin, motivaationsa kullakin.

 • Reply salaine 28.7.2016 at 19:48

  Hienoa! Kyllä sitä kerran elämässä on pulahdettava jäämereen. Paitsi että Jäämerellä on tullut käytyä mutta että uimassa njet. Kilpisjärvikin oli sinä kesänä niin kylmä, että suosiolla jätin väliin. No on syys lähteä uudelleen. Hienoja biitsejä siis tuollakin.

  • Reply Sunna 29.7.2016 at 23:02

   Olen kuullut sellaista urbaanilegendaa, että Suomeen tulevat nuoret japanilaisbackpackerit käyvät Rovaniemeltä Lapin-reissulla Jäämeren rannassa keskellä talvea – uimassa! Siinä vasta kovia tyyppejä. Kilpisjärvi on kylmä. Inarijärvi on kylmä. Täällä melkein kaikki on kylmää, paitsi sen kerran kesässä saapuvan helleaallon aikana, ja sekin taisi mennä jo.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.7.2016 at 23:01

  Olin pari viikkoa sitten etelä-Norjassa ja ei käynyt mielessäkään uimaan meneminen :-D Oli verraten kylmää jo vuorilta valuvien vesiputousten vedet, kun välillä niiden avulla yritti virkistyä. Poika joutui laittamaan pipon heti päähänsä, kun otsalohko tuntui jäätyneen virkistäytymisessä :-D Hulluja olette, mutta mitä nyt ei hyvän IG-kuvan eteen tekisi ;-)

  • Reply Sunna 29.7.2016 at 23:09

   Toim huom, kaveri ei käynyt uimassa, vaan keskittyi kuvaamiseen :D Kyllähän tuo vesi kylmää on ja jalat olivat umpijäässä vielä kauan tuon kahlaamisen jälkeen, mutta jos kerran jotkut käyvät avannossakin pakkasessa, niin kai sitä kestää puoli minuuttia Jäämerta. Mutta hei, ainakin pojalla virkistäytyminen toimi, tuli viileää!

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 30.7.2016 at 02:57

  Vähän erilainen biitsi tosiaan! Ei ole kyllä ensimmäinen asia, mikä tulee Norjasta mieleen. Aika ainutlaatuinen kokemus tämäkin! Ihan varmasti olisin pulahtanut, oli kuinka kylmää tahansa :)

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 30.7.2016 at 12:16

  Vau, hieno biitsi ja hitsit, totta kai minäkin olisin sinne pulahtanut. Jos talvella teen reiän järven jäähän päästäkseni uimaan niin kai sitä nyt Jämereenkin uskaltaisi… kai… ;)

 • Reply Kaisa 30.7.2016 at 22:18

  Kiva erilainen Norjan kokemus, kiitos kun jaoit :)

 • Reply Tanja 31.7.2016 at 01:43

  Tekis varmaan hyvää mun reumaisille jaloille käydä tuolla jääkylmässä pulahtamassa mut oon niin jänishousu etten meinaa edes täällä etelässä uskaltautua uimaan vaikka millainen helle olisi.

 • Reply Liza in london 1.8.2016 at 01:12

  Apua, kuulostaa samaan aikaan mahtavalta ja kamalalta! En ole varma, uskaltautuisinko itse veteen, kun jo meren nimi saa aikaan kylmia vareita – mutta miten hieno pystya sanomaan polskineensa Jäämeressä!

 • Leave a Reply