Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Mitä Erasmus on?

19.7.2016

En voi puhua jokaisen Erasmuksen puolesta.

Teknisesti Erasmus on se kaikista iisein yliopistovaihto-ohjelma: EU antaa rahaa, paperihommat hoituvat helposti, vastassa on tuutori- ja kv-opiskelijayhteisö ja joskus jopa kämppä siunaantuu ohjelman kautta. Lähes kaikki eurooppalaiset vaihtarit ovat Erasmus-ohjelman kasvatteja, ja joskus Eurooppa on paljon maantieteellisiä rajojaan suurempi käsite.

Erasmuskin on käsite. Se yhdistetään usein päättömään biletykseen, laumoissa reissaamiseen, se on matkustelua koira veräjästä -tyyliin. Todelliset maailmanmatkaajat eivät rieku erasmuskekkereissä Guinness kourassa.

Minulle Erasmus oli rintaa rutistavaa rakkautta, yhteenkuuluvuutta ja naurettavan vähän opiskelua. Mutta jonkin verran kuitenkin.

20160319_121820

Vaihtoinfossa virastoissa päivät pitkät istuvat tädit sanovat, että maailma tekee sinusta itsenäisemmän, paremmin työhön kelpaavan, kansainvälisemmän, avoimemman ja mitä vielä. Oppii tekemään yhteistyötä, ymmärtämään erilaisia näkökulmia, sietämään erilaisuutta ja sovittelemaan. Sitten voi palata takaisin, pyöriä hetken kv-tuutorina, aloittaa jokaisen lauseen ”Itävallassa…” ja sadatella Alkon hintoja ja valikoimaa.

Erasmus on juhlimista. Aamuun asti, ja silloin kaduttaa, koska onhan kohta tenttikin. Gin tonicien sekoittelua virolaisen kaverin kanssa, joka laittaa ihan liikaa sitä geetä, ja sitten makoilee vuodesohvalla ihan uuden tuttavuuden kanssa ja kikattaa tyttöjen juttuja. Olutteltan penkeillä voltin heittämistä, hiihtokeskuksen kämäisellä klubilla överiä tanssahtelua ja pussikaljoja niin monessa paikassa, että moni Suomen rantojen mieskin jäisi kakkoseksi.

Alkuun ei tuntenut ketään, ja tuopin takana oli vain vaivaantunut olo. Minä olen vaihtarihuijari, oikeasti haluaisin kotiin katsomaan Netflixiä, minulla ei ole yhtään ystävää. Lopussa tuntui, että ihan sama kuinka monta iltaa tj-mittari näytti, niitä oli silti ihan liian vähän.

P1560118

Erasmus on ystäviä. Etukäteen vähän pelotti, miten sitä tutustuisi toisiin. Kahta kuukautta myöhemmin jutteli ihan kenen kanssa vaan ihan mistä vaan, ja metromatkallakin saattoi saada uuden ystävän. Vaikka en edes ole kovin seurallinen, enemmänkin jörrihtävä. Jos jokaisesta maasta lähtee keskimääräistä rohkeampaa, joviaalimpaa ja avoimempaa porukkaa vaihtoon, niin ihmekös tuo, jos tulevat keskenään toimeen. Vaikka jotkut tuttavuudet jäävät hyvin pinnallisiksi (mutta silti: kattobileitä, suppausta, rantalentistä ja halvoista hostelleista heräämistä!), joitakin kv-kaverihetkiä vain ei voi vaihtaa mihinkään. Minusta kauneimpia hetkiä katsoa ja olla läsnä on se, kun kieli- ja kulttuurimuurit ylitetään ja ymmäretään, että ihmisiähän tässä vaan ollaan. Kuulutaan ehkä jopa keskenään enemmän samaan kulttuuriin kuin omien vanhempien kanssa: Game of Thronesia, pelkoa ilmastonmuutoksesta ja aina vain kauemmas unohtuvat Euroopan sodat.

P1550202

Erasmus on kokemus. Sen ovat käyneet läpi miljoonat nuoret. Se on alkuhämmennys, uusi tiivis kaveriporukka, turhautumista ja ihastusta uuteen maahan, toisenlaisen opetusjärjestelmän oppimista, reissausta, penninvenytystä, roskaruokaa ja toteutumattomia unelmia. On Erasmusblues, party like Erasmus ja vaihtokilot. Jotkut yrittävät urheilla, käydä koulua ja ylläpitää säännöllistä ateriarytmiä. Toiset bilettävät asuntoloissa joka päivä asuntoloissa kuukausitolkulla, syövät aamupalaa Mäkkärissä, junttaavat tenttimateriaalit päähänsä tunnissa ja päätyvät konkurssiin jo kuusi viikkoa ennen vaihdon loppua.

P1560895

Ennen kaikkea Erasmus on rakkautta. Huonoa vaihtokokemusta ei tämän ikäisenä ole juuri kenelläkään, koska vaihdosta saa tehdä sen näköisen kuin itse haluaa. Kullakin on oma elinpiiri, mutta Erasmus-yhteisöön päätyy todella moni. Vaihtoon lähdetään toteuttamaan omia haaveita, ja jos vain asiat tipahtelevat edes vähänkään nappiin, niin rakkauttahan siitä seuraa. Minulla rakkautta sacherkakkuun, auringonlaskuihin Donaukanalilla, open air -festivaaleihin, I took a pill in Ibizan soittamiseen autossa, sateisiin yökävelyihin keskustassa ja, kliseistä kyllä, kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, joiden kanssa polut leikkasivat. Olette fiksuja, positiivisia, hauskoja, upeita, kauniita ja ennen kaikkea hyviä. Kiitos.

Erasmus on klisee, mutta se kannatti kokea.

Olen varmasti ikuisesti hippasen Erasmus. Erasmus on fuksivuosi tai abivuosi uudestaan, mutta vain juuri siinä maassa, jossa haluaa. Tai sitten siinä, minne ei missään nimessä halunnut. Se on hallittavan helppoja yllätyksiä ja uusi perhe, jonka saa itse valita. En olisi ikinä uskonut, että saisin perusvaihdosta näin täydellisen kokemuksen, mutta sain, ja olenkin siitä oikein kiitollinen

Oletko ollut Erasmus-vaihdossa? Oliko oma kokemuksesi näin kansankielellä 5/5 kuin minun?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna 19.7.2016 at 22:00

  Älä viitti mulla alkaa kohta itkettää. Ikävä Islantiin on niin kauhea, eikä vähiten siksi, että tietää ettei menneeseen voi koskaan palata. Vaikka palaisinkin Akureyriin, ei ne samat tyypit olisi siellä odottamassa, vaan elämässä elämiään missä lie. Onneksi sieltä löytyi huipputyyppejä, joita voi nähdä käymättä Islannissaki <3 You know :)

  • Reply Sunna 20.7.2016 at 18:55

   Itkuhommiksi tämä palaaminen tuntuu koko ajan menevän. Just niin, ei se ole enää samaa siellä. Oikeastaan en halua heti palata Wieniin, koska puistoissa ei hengaa enää mun urpoja eikä yliopiston sisäpihalla eikä niiltä sisäpihoilta voi enää mennä kaverille. Onneksi jotkut ihmiset tosiaan pysyy ;) Jopa tulee joskus lähemmäs!

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY 20.7.2016 at 11:18

  Aika hyvin tiivistit Erasmus-kokemuksen, sulla kun on se tuoreemmassa muistissa! :) Vaikka omastani on jo neljä vuotta, saatan edelleen aloittaa lauseet: ”Sillon kun olin Hollannissa…” :D Erasmus on ollut ihan parasta aikaa elämässä. Välillä oon haaveillut uudesta vaihdosta, mutta sitten taas mietin, voisiko se olla enää yhtään niin siistiä kuin sillon. Lisäksi oon jo vähän vanhempi niin ainakaan samanlainen biletyselämä ei varmaan enää toimisi mulla… :P

  • Reply Sunna 20.7.2016 at 18:56

   Se on kyllä niin huoletonta heittäytymistä, uusia kokemuksia ja ystäviä – totta kai sitä kaipaa. Kahdessa vaihdossa käyneenä voin sanoa, että jokainen kokemus on erilainen! Toki tämä Erasmus oli niin täydellinen, että epäilen, ettei toista näin hyvää vaan voi enää tulla. Mutta maisterivaiheessa varmaan vaihtoon tie vie taas :D Sulla vois tulla erilainen mutta ihan huippu vaihto kuitenkin!

  Leave a Reply