Yleinen

Mitä Wienissä olisi kannattanut tehdä

12.7.2016

Odottavan aika on pitkä, mutta vaihtarin auttamattoman lyhyt. Kun karautin Wieniin, ajattelin, että minullahan olisi siellä ikuisuus ja vielä risat päälle, mutta väärässäpä olin. Monta ehdottoman arvokasta asiaa jäi näkemättä ja kokematta, enkä voi kuin rohkaista kaikkia muita näiden erinomaisuuksien äärelle. Minäkin pääsen ruksaamaan aktiviteetteja tältä listalta, kunhan palaan Wieniin. Sillä se päivä koittaa vielä.

Mumok, Kunsthistorisches ja Naturhistorisches

Entisenä museotätinä olin todella epäesimerkillinen ja jätin museot kiertämättä. Jos piti valita syöminkien ja museon välillä, valitsin aina syöpöttelyn. Tästä muistona on neljä kiloa ylimääräistä (joita nyt kyllä kurinpalautus sulattaa tehokkaasti) ja autuaan sivistymätön moukkamieli. Mumok on Euroopan parhaita modernin taiteen museoita, ja museoaukion historiallisissa laitoksissa olisi päässyt ihastelemaan maailmanluokan taide- ja tiedeaarteita. Mutta kun Museumsquartierin sushi vei voiton – taas kerran.

P1560547
P1560566

Donauinselfest

Tämä menetys kismittää hartaasti ja kauan. Tonavaan pykätyllä tekosaarella, jolla juoksentelin noin joka toinen päivä ja jonka näin taloni ikkunasta, järjestetään ilmaiset mahtavat festarit kesäkuun lopussa joka vuosi. Minun paluulentoni oli 23., ja tämä lysti olisi alkanut päivää myöhemmin. Yli satatuhatta festarikävijää tamppaa nurmea, hyppii EDM:n tahtiin ja mussuttaa Käsekraineria. Joko sanoin, että ilmaiseksi? Wieniin kannattaa siis sattua alkukesästä!

Volksgarten

Wienin kenties legendaarisin klubi verhoutuu kauniin Volksgartenin ruusupuskiin. Kävin jo ovella, mutta koska 19-vuotias ystäväni ei päässyt sisään, päätimme koko lössi lähteä Passageen. Passagesta muotoutui vaihtolukukautemme aikana sisäpiirivitsi, sillä eräs ranskalainen jätkä rakasti paikkaa ja aina muutaman kaljan jälkeen ryhtyi agitoimaan kaikkia seurakseen sinne. Passage on aivan liian sisäsiisti pintaliitoklubi, jossa kuitenkin tuli vietettyä jokunen hauska ilta, vaikkei kaltaiseni ryönäilijä sinne kuulukaan. Volksgarten on niin ikään hieno ja varmasti liian hypetetty, mutta joidenkin mukaan kaiken hehkutuksen arvoinen. Kyllä sitä olisi ainakin pitänyt testata.

P1560592
P1560385

Hundertwasserhaus

Saksaa koulussa opiskelleet eivät ole voineet välttyä tämän arkkitehtonisen ihmeen ja taidemuseon esittelyltä. En usko, että siinä on sinällään mitään erityisen mielenkiintoista, mutta ilmeisesti se on Wienin Eiffel-torni, espanjalaiset portaat ja Big Ben, tai ainakin jokin näistä. Huristin sen ohi bussilla pari kertaa ja mietin, että olisipa vinhaa käydä sisällä. En käynyt.

Praterin maailmanpyörä

Asuin Praterin vieressä, ja kävelin tai juoksin sen halki kymmeniä kertoja. Ehkä sen takia en käynytkään ikinä laitteissa, sillä huvipuisto tuntui vain osalta naapurustoa eikä matkakohteelta. Riesenrad on vanha kuin taivas ja sieltä aukeavat upeat näkymät, ja saisin varmasti kyyneleet silmäkulmiin siitä kaikesta muistojen määrästä. Ensi kertaan!

P1560388
P1560396

Donauturm

Donauparkin keskellä kohoaa hiukan Näsinneulan oloinen, huikean korkea torni, jonka niinikään huikea hissihinta esti minua vierailemasta. Seitsemällä eurolla saa jo kahdet falafelit lähikiskalta! Vastaavaa maisemaa ei näe takuulla mistään, ja olenkin katunut pihiyttäni moneen otteeseen. Onneksi kävin sentään Donauparkissa monesti, sillä siitä muodostui ihan ehdoton lempipuistoni Wienissä. Perhospuutarha, kukkia, lammikoita, korealainen huvimaja ja Tonava aivan kivenheiton päässä – ehdoton jees! Suosittelen myös siksi, että täällä turistilaumoja esiintyy huomattavasti harvemmin kuin Wienin kuuluisimmissa puistoissa (Schönbrunn, Stadtpark, Prater, Belvedere…).

Stephansdom

Tämän turistirysän skippaamista en edes kadu, sillä en olisi millään jaksanut jonottaa kiinalaisten keskellä selfietikkujen tökkimisen uhrina, että pääsisin maksamaan kiikkumisesta kapeassa, ikävässä portaikossa. Wienin keskikaupunki on auttamattoman turistoitunutta ja sielutonta, enkä viettäisi siellä aikaani yhtään enempää kuin pakko. Se kannattaa kävellä läpi (ja viihtyä Dick Macksin 2,20 tuopeilla silloin tällöin), minkä jälkeen on parasta siirtyä Wienin eläväisempiin osiin.

P1560435
P1560428

Wienin filharmonikkojen konsertti

Teknisesti ottaen kävin kuuntelemassa filharmonikkoja kerran – mutta en kuullut mitään, sillä istuimme liian kaukana sekä orkesterista että kauittimista. Tavanomaisiin konsertteihin saa seisomalippuja aivan muutamalla eurolla, kun saapuu paikan päälle parisen tuntia ennen showtimea. Kokemus olisi takuulla upea, mutta jotenkin se vain jäi, ja uskon, että minulle se olisi ollut helmiä sioille.

Onneksi sentään myös ehdin käymään monessa loistokkaassa paikassa Wienissä. Tulossa on siis vielä paljon vinkkivitosta ja muuta juttua Wienissä oleskelusta, joten kannattaa pysyä kuulolla. Olen alkanut koostaa opiskelijan Wien -miniopasta, Achtung siis kaikki tulevat vaihtarit!


Seuraathan Alpenglowia myös Facebookissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply