Yleinen

Elämäni historiankirjassa: ilmaiskonsertti Schönbrunnissa

28.5.2016

Eilen istuin Subwayssa kaverin kanssa ja leipää mussuttaessa totesin, että hitto tämä on kaunis kaupunki. Kaupunginooppera näkyi suoraan meille alaluokan roskaruualla mässääjille! Lämpimässä kesäisessä illassa pärjäsi ihan kesävaatteilla (plus huivilla). Wien on kaunis, historiallinen, elävä, rento… kyllä se vain on saksankielisen maailman helmi, tai ainakin yksi monista.

Istuin Subwayssa, koska olin ollut Wienin filharmonikkojen kesäisessä ulkoilmakonsertissa.

P1560581

Erasmus yhdessä kuvassa: hymyä, lakikirja, riesling ja kalija

P1560571
P1560589
P1560592

Maailman (kuulemma) tunnetuin orkesteri soittaisi ilmaiskonsertin Schönbrunnin linnapuistossa – siis siellä, missä keisarinna Sissikin majaili. Sissihype on täällä Wienissä ihan hullua turistikohteissa, ja vaihtarilla alkaa tulla Sissi jo korvista ulos, samoin kuin aika lailla kaikki muukin turremeininki täällä. Vaikka pienenä Sissi-peli olikin ehdoton lempparini Windows 98:lla! Konserttiin odotettiin sataatuhatta vierasta, ja pitihän meidän vaihtarienkin mennä paikan päälle haistelemaan tuulia. Ilma ainakin oli kesäinen: aiemmin päivällä olin päntännyt tenttiin rämpyttänyt ukulelea puistossa niin, että selkäkin paloi!

Aseistauduimme siis viltein ja viinipulloin ja istahdimme komealle paikalle suihkulähteen yläpuoliselle mäelle. Kyllä täältä varmasti näkisi mitä vaan! Paras paikka!

Paitsi ettei ollut.

P1560597
P1560593
P1560595
P1560607

Kun pimeä laskeutui, tajusimme, että kaikki valonheittimet – ja myös kaiuttimet – oli suunnattu linnakentälle. Eli siis täysin meistä poispäin. Kello tuli puoli yhdeksän, ja mietimme, milloin konsertti alkaa. Sitten tuulenvire toi pikkuisen viulunvingutuksen meillekin asti. Ja siinä se. Emme kuulleet tai nähneet paraatipaikaltamme kukkulalta yhtikäs mitään. Silti onnemme oli hurjasti parempi kuin kaverillani, jota ei liikakansoituksen vuoksi päästetty enää alueelle sisälle. Hän kiipesi aidalle, mutta päätti kuitenkin olla hyppäämättä viiden metrin matkan konsertin vuoksi. Koska sairaalareissuja on elämässä tarpeeksi ilman silkkaa typeryyttäkin.

Emme kuulleet kerta kaikkiaan mitään. Vieressä teinit vielä luukuttivat kaiuttimistaan listaroskaa. Minulla oli tentti aamulla, joten päätin lähteä kotiin lukemaan – Subwayn kautta. Meillä oli aivan loistava alkuillan piknik, aurinkoa ja upeat maisemat, uskomaton kokemus siis, mutta konsertti jäi kyllä täysin kokematta. Ainoa, minkä saimme siitä aistia, olivat väkijoukot kaduilla ja metrossa. Mutta tunnelmaa riitti kyllä!

Pölkkypäävaihtarin vinkit Schönbrunnin kesäyökonserttiin: älä mene kukkulalle, vaikka sieltä hyvä näköala onkin. Kentällä joutuu seisomaan, mutta pääsee sentään osaksi sitä, minkä takia sinne suurin osa tulee. Minusta tuntuu, että oli ihan oikea ratkaisu tissutella, imeskellä Muumi-tikkaria ja kysellä viime hetken vinkkejä EU-lain tenttiin saman tentin jo viime lukukaudella kunnialla läpäisseiltä oikispojilta.

Minulla on vielä 26 päivää Wieniä nautittavana, ja kyllä täällä naatitaankin. Tänään ostin vaelluskengät, mitä en olisi ikinä uskonut saavani aikaiseksi, ja Slovenian korkeimman huipun valloitus on yhtä tai peräti kahta Salomonin askelta lähempänä. Sittenpä en olekaan muuta tehnyt kuin siivoillut ja pyykkäillyt, koska kotitöihin tulee käytettyä aivan liian vähän aikaa täällä, ja omassa huoneessani käyn lähinnä nukkumassa ja syömässä toisinaan. Minulla on enää neljä viikonloppua jäljellä tämä mukaanlukien, ja hiukan yllätin itseni jäämällä Wieniin. En kerta kaikkiaan keksinyt, minne olisin parissa päivässä ehtinyt, ja tämä on varmasti aivan hyvä ratkaisu. Huomenna olen osana juonimassa kaverille yllätyssynttäreitä puistossa, ja suomalaisopiskelija minussa ihan varmasti paikkaa tällä kahdeltatoista alkavalla festillä menetettyä vappua.

Nämä lopun ensimmäiset ajat ovat sellaisia, että pienestäkin lusmuamisesta tuntee syyllisyyttä, mutta ei se finaalisuus ole vielä ihan käsinkosketeltavissa. Sitten, kun pitää miettiä pakkausta ja Learning Agreementin allekirjoittamista ja takuuvuokran takaisin karhuamista, on varmaan aika tirautella lähtökyyneliä. Ennen sitä naatitaan ja rillataan vaikka Suomelle tulikin kisoista vain MM-hopeaa.

(Toim. huom: teksti kirjoitettu eilen, eli olen nyt jo puistossa käräyttämässä selän lisäksi käsivarsia ja ryystämässä uutta tuttavaani Almradleria. Vaihtokilot, is it you?)

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply pia/aurinkokujalla 28.5.2016 at 12:24

  Hieno postaus ja upeita kuvia.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää lauantai päivää.

 • Reply Maarit Johanna 28.5.2016 at 21:19

  Silti, ihan sairaan siisti kokemus! Harvoimpa sitä ”koko maailma” kokoontuu kuuntelemaan klassista musaa puistoon <3 Olis mun unelma. Oon haaveillu tuosta niin kauan. Silloin kun lukioaikana ravasin Itävallassa monena kesänä kaverit laitteli kuvia noista Schönbrunnin konserteista. Ja mie tulin aina niin myöhään kesällä ja surkiana aikana, ettei niitä silloin koskaan ollut. :(

  • Reply Sunna 30.5.2016 at 00:58

   Nyt ainakin tiiät sitten, että mille paikoille kannattaa ja mille ei kannata hakeutua! :D Täällä on kyllä kaikkea ihan huippua häppeninkiä nyt, kun kesä kolkuttelee ovella. Tällä viikolla ollaan käyty tuolla konsertissa. vegaanikaturuokameiningeissä ja Donaukanalin baarifestareilla. Ja kaikki on vieläpä aika lailla ilmaista, ihan parasta!

  Leave a Reply