Yleinen

Pako Geneveen

22.8.2015

Ciao! Nyt vietän riemukasta seitsemän päivän työputken kuudetta päivää. Niska on superjumissa, silmäpussit viistävät maata ja MattyB-kiintiö on loppuiäksi täynnä. Toisaalta sydän on pakahtua rakkaudesta noita riiviöitä kohtaan. Viimeinen viikonloppu tappelua sohvasta, täytetyn metson silitystä ja iltasatuja! Kun pitää itsensä kiireisenä, haikeus ei ehdi hiipiä luokse iltaisinkaan.

Viime viikonloppuna lähdin suoraan töistä kohti Geneveä. Tietty vähän korpesi, että kaksi kolmesta viimeisestä vapaapäivästäni sataisi kuin Esterin perseestä eikä Mont Blancia näkyisi, mutta eiköhän maailmankaupunki tarjoaisi muunlaisiakin viboja. Ja hei, pääsisi hetkeksi pois lapsiperheestä.

P1530862P1530861

Minusta mikään ei ole totaalisempaa rentoutumista kuin istahtaminen junaan/laivaan/autoon, joka ei pysähdy moneen tuntiin. Voi linnoittautua paikoilleen, ihastella maisemia, lukea tenttiin, mässätä herkkueväillä, eläytyä musiikkiin, suunnitella tarinoita ja vain nollata hälyn jälkeen. Olen aika metelille ja tapahtumille herkkä, eli tarvitsen pöhinän ja meuhkauksen jälkeen omaa aikaa, ja olen onneksi oppinut sitä nykyään aina itselleni nipistämään. Junamatka Zurichistä Geneveen ei ehkä tarjonnut vuorimaisemia, mutta kauniita kukkuloita, linnoja, järviä ja kuvankauniita kylänraitteja kylläkin. En tiennytkään, että Sveitsissä on näin paljon viiniviljelmiä! Ihan jano tuli!

P1530864P1530867
P1530874P1530883
P1530887

Yleensä onnistun valitsemaan hostelliksi kaupungin karmeimman räkälän, jossa kuljeksii keski-ikäisiä tyhjäkatseisia pummeja, musiikki pauhaa yötä päivää ja suihku on niin kammottavassa kunnossa, että siellä pyörähtämiseen tarvitsisi turvaluokka nelosen labrapuvun. Tällä kertaa osuin kuitenkin nappiin! Huoneesta oli järvinäköala ja hintaan kuului sekä ilmainen joukkoliikenne että aamupala. Ja voi että kyllä sitten kyrräsinkin bussilla ja mussutin aamupalalla enemmän kuin kukaan samassa pöydässä istuneesta italialaisesta poikaporukasta. Vastasin kummastuneisiin katseisiin ystävällisesti hymyillen – ettekös ole ennen opiskelijaa nähneet? Parempia huonekavereitakaan en olisi voinut toivoa: viisi tanskalaista lukioikäistä reilaajaa, jotka menivät nukkumaan ennen kymmentä ja kyselivät iloisina Sveitsi- ja Italia-vinkkejä.

P1530909P1530910
P1530913P1530922
P1530919P1530924
P1530934P1530942
P1530945

Minulla oli oikeastaan kaksi missiota reissulle: käy Ranskassa ja Punaisen Ristin museossa. Toteutin kummatkin, ja aloitin patonkimaan valloittamisesta. Puksutin paikallispussilla melkein rajalle asti ja tein vain kävelyretken Ranskan puolelle. Näin paljon sadepisaroita, ruusutarhan, kämäisimmän koskaan visiteeraamani Sparin ja kirkon. Olin ajatellut hiippailla Annemasseen ja käydä lounaalla, mutta sinne olikin odotettua pidempi matka ja parin tunnin harhailun jälkeen päätin, että tämä paikka on nyt nähty ja tsippailin takaisin Sveitsiin. Espresson hinta triplaantui rajaa ylitettäessä! Kyllä tämä Eurooppa on aika huikea: maasta voi vain kävellä samaa jalkakäytävää pitkin toiseen, ja tullimiestä kiinnostaa vain kauniin naisen villakoiran rapsuttaminen. Olen tämän kesän aikana kävellyt kolmesti maasta toiseen: Italiasta Sveitsiin, Sveitsistä Ranskaan ja takaisin sekä Sveitsistä Saksaan ja takaisin. Jea.

(Toim. huom: Tuo lastenruoka oli ihan jäätävää paskaa. 0/5, en suosittele.)

P1530958P1530963
P1530965P1530975

Aamulla suuntasin aamupalan jälkeen vatsa pinkeänä kohti YK-quartieria, jossa kuvasin lippurivistöä, seikkailin Nations-puistossa, kävin itkemässä pari tuntia Punaisen Ristin museossa (siitä oma postaus, se oli todella vaikuttava ja upea kokemus), tappelin eväskekseistä ampiaisten kanssa kasvitieteellisessä puutarhassa ja uskaltauduin le Muséehen eli luonnontieteelliseen museoon. Neljä kerrosta täynnä ympäriinsä juoksentelevia ihmisapinoita, paskasti täytettyjä eläimiä, yrmyjä vartijoita ja todella huonoa ilmaa! Kokemus tuokin! En olisi ikinä uskonut, että Sveitsistä löytyy tuonkaltainen elämys – Välimeren maista mieluummin! Hihittelin itsekseni ja kuvasin huonosti täytettyjä eläinraukkoja meemitarkoituksiin. Idiooteilla on ilmaiset huvit! Kun jalat alkoivat protestoida kaikkea kävelemistä vastaan, otin bussin la Garelle ja kyrräsin takaisin Zurichiin ahkeroimaan viimeiset päiväni pakettin.

Nautin siitä, mistä ihminen nyt voi yksinäiselle citybreikillä nauttia. Kuvaamisesta. Kirkonkelloista. Kirkkaasta vedestä, tummista pilvistä ja siitä omasta hiljaisuuden kuplasta, joka suojaa hälyn keskellä. Viime aikoina on tapahtunut niin paljon ja elämäni on niin äänekästä härdelliä, että tällainen kahden vuorokauden lähes-puhumattomuus teki todella hyvää. Tein niitä asioita, mistä pidän, ei sen enempää eikä vähempää. Omassa seurassaan on ihanaa viihtyä!

Genevessä minulla oli koko ajan sellainen pikku kutina, että tulen vielä joskus palaamaan tuonne ja kenties jopa pitkäksi aikaa. Onhan Geneve tällaisen kv-poltiiikan ja kv-lain opiskelijan kenties todennäköisin loppusijoituspaikka Brysselin ohella Euroopassa. En tiedä, pidinkö kaupungista vai vain hetken hengähdystauosta tässä osa-aikaisen leikki-yh-äidin elämässä, mutta Geneve jätti sydämeen humaanin ja hienostuneen sipaisun. Merci beaucoup!

PS Oon hankkinut uuden paheen: Täydelliset naiset espanjaksi! Älkää pilatko illuusiotani siitä, että se käy erinomaisesti kieliharjoittelusta.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maarit Johanna 23.8.2015 at 09:44

  On aivan kiellettyä julkaista kuvia Genevestä kun oon ollut ihan hilkulla ostamassa sinne lentolippuja ainakin kolme kertaa viimeisen muutaman vuoden aikana!
  Aika picturesque, ehkä jopa enemmän kuin Zurich. Toivottavasti Markun veli lähtee sinne taas hetken päästä niin me voitas lähteä käymään kylässä. Mun pitäis muuten päästä taas myös Itävaltaan. ;)

  • Reply Sunna 24.8.2015 at 21:50

   Geneve oli sangen mukava paikka, ihmeellinen yhdistelmä metropolia ja pikkukaupunkia. Kämäsiä korttelikiinalaisia ja puvuissa kipittäviä YK-virkamiehiä kaikista maista. Vuorten verhoutuminen pilviin kyrsi kyllä vähän, eli tonne pitää palata selkeällä säällä ;)

   Jahas, kannattaa ajoittaa reissu keväälle!

  Leave a Reply