Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Sananen venepakolais”politiikasta”

9.5.2015

Nymmää suutun. (Sanoi takkuinen vankiäijä Speden Noin seitsemän veljeksen loppupuolella ja sitten BUUUUM!)

Tänään on Eurooppa-päivä, ja sen kunniaksi haluaisin Vihreiden teeman mukaisesti puhua Välimerestä. Sana politiikka on otsikossa lainausmerkeissä. Vaikka opiskelenkin politiikkaa ja olen useimmiten sitä mieltä, että lähes kaikki on politiikkaa, niin ihmishengillä leikkiminen ei ole. Se on epäinhimillistä julmuutta ja piittaamattomuutta. Minua ällöttää tämä nykyinen ”keskustelu Välimeren pakolaiskysymyksestä”. Se ei ole keskustelua, se on tappamista.

En liittänyt tähän postaukseen kuvia oikeasta tilanteesta. Varmaan tiedätte niitä katsomattakin, kuinka vakava tilanne Välimerellä on. Ja kukapa ei olisi nähnyt valokuvaa tytöstä vaaleanpunaisessa mekossa. Minusta paskat sarjakuvat tiivistävät joidenkin eurooppalaisten suhtautumisen vääristyneisyyden paremmin.

Täällä Suomessa voi ehkä tuntua kaukaiselta ajatus Italian saarille pyrkivistä, rantaan raahautuvista pakolaisista. Eihän se kosketa Itämeren rantavaltiota, hä? Onhan meillä jo tarpeeksi ongelmia omalla merialueella: venäläisiä sukellusveneitä, happikatoon kuolevia silakoita ja rikkipäästöjä. Mutta voi voi, Suomi nyt sattuu kuulumaan Euroopan unioniin, ja unionilla tulisi olla tällaisissa useampaa valtiota koskettavissa kysymyksissä yhtenäinen politiikka. EU:n yksi tarkoituksista on tasata yhteen jäsenvaltioon kohdistuvia kuluja/vaikeuksia ja auttaa valtiota. Niin kuin Kreikkaa ja Espanjaa on jelpitty talousvaikeuksissa (okei, en aloita siitä sen enempää kuin että niissä tapauksissa EU olisi voinut tehdä paljon enemmän. Tukipaketit menivät lähinnä kaatumaisillaan oleville pankeille eivätkä tavallisilla kansalaisille, joilla kriisin kustannukset on kuitenkin maksatettu.). Italiaa pitäisi nyt ehdottomasti avustaa Afrikasta ja Lähi-idästä saapuvien pakolaisten kanssa, siitä neuvotteleminen on idioottimaista koska a) tämä on selkeästi tapaus, jossa yhteen jäsenvaltioon kohdistuu kohtuuton paine, mutta ilmiö koskettaa koko unionia ja b) miten helvetissä joku voi jättää tuhansia ihmisiä kuolemaan mereen!!

Vastoin ihmeellisen yleistä ennakko-oletusta suurin osa Välimerellä nyt menehtyvistä ihmispoloista ei ole länsiafrikkalaisia elintasopakolaisia, vaan Syyrian sotaa ja/tai Isistä paenneita, maakautta Afrikkaan kiertäneitä lähi-itäläisiä. He ovat selvinneet jo pois sodan jaloista, ja on ironista, että heidän kohtalokseen koituu rikkaiden länsimaiden piittaamattomuus. Toki suurin moraalittomuus ja vika on näiden pakolaismatkojen järjestäjillä, jotka lastaavat merikelvottomat rotiskot täyteen ihmisiä ja vielä kiskovat heiltä siitä uskomattomat summat rahaa. Tosin syy paattien surkeuteen on siinä, että Italia ja muut merivartiostomaat ovat takavarikoineet ihmissalakuljettajilta merikelpoisimmat alukset ja jäljellä ovat enää vain vuotavat ja vanhat lautat.

Miksi kymmenet tuhannet onnettomat sitten pitäisi pelastaa merestä?

Miksi tällaista kysymystä pitää edes esittää? Eikö koko modernin pelastus- ja sairaanhoitojärjestelmän perustana ole se, että jokainen meistä on samanarvoinen, eli jokaisen henki on mittaamattoman arvokas? Toki siitäkin pitää keskustella, että miten pakolaisvirran saisi loppumaan tai että mitä pelastetuilla pakolaisille tapahtuu EU:ssa, mutta siitä ei pidä keskustella, että miksi ihminen pitää pelastaa hengenvaarasta.

Näiden ihmisten pelastaminen lähtee siitä, että meidän on muutettava julkisen keskustelun sävyä. Pidettävä tätä asiaa esillä. Vaatia EU:n omaa meripelastusoperaatiota Välimerelle nyt näin aluksi. Jos kuulut puolueeseen, ota asia siellä esille, sano, että tämä on mittaamattoman tärkeää. Jos et, niin pidä meteliä joka tapauksessa. Toimiva meripelastus on vain paineside auenneen valtimon päälle: tarvitsemme myös tikkejä, siis toimenpiteitä, jotka tyrehdyttäisivät vuodon. Emme voi lakaista tätä maton alle, pakolaisia hukkuu merellä tuhansia tänäkin vuonna.

Esimerkiksi Vihreät on ajanut humanitaarisen viisumin käyttöönottoa EU:ssa, eli pakolainen voisi hakea kyseistä viisumia ja vaikkapa lentää turvallisesti EU:hun vaarallisen laivamatkan sijaan. Laittomalle ja turvattomalle Välimerellä ajelehtimiselle on oltava vaihtoehto! Humanitaarinen viisumi tulisi takuulla kaikille osapuolille halvemmaksi, ja ainakin se takaisi ihmisarvoisen kohtelun pakolaisen matkan joka vaiheessa. Toki kaikille viisumilla tuleville ei tarvitsisi myöntää oleskelulupaa, turvapaikanhakuprosessi etenisi niin kuin se yleensäkin etenee, mutta ainakaan kenenkään ei tarvitsisi vaarantaa itseään ja läheisiään kenties turhan takia. Ei Eurooppa ole venepakolaiselle mikään onnela: häntä odottaa todennäköisesti täällä laiton maassaoleskelu, hyväksikäyttö hanttihommilla ja kova ikävä kotiin.

Anteeksi boldattu teksti ja ajoittain päälle kytkeytynyt rähinävaihde, en vain kerta kaikkiaan voi ymmärtää, miten tämä voidaan lakaista maton alle. Ei olisi niin iso juttu antaa rahaa verovaroista vähän meripelastusoperaatioon. Kyllä minä antaisin leikata vaikka opintotukeani kympillä tai parilla, jos se raha menisi ihmisten pelastamiseen. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista on niin paljon, että voisimme todellakin luopua osasta siitä rikkaudesta. Minusta rikkautta on se, että voi ostaa välillä suklaata tai kaljaa eikä vain linssejä ja kaurahiutaleita. Tai käydä konsertissa. Hitto vie, pitääkö tässä itse alkaa pykätä keräystä pystyyn! Mitä ajatuksia meidän EU-maiden saamattomuus teissä herättää?

PS. Huomatkaa itseironinen tägi ”poliittista”.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply