Yleinen

Sri Lankan matkaajan tunnustukset

keskiviikko, toukokuu 22, 2019

Kirjoittelin ennen Sri Lankan matkaa leikkisästi somekliseistä ja instakohteista. Somella on inspiroiva voima, ja ennen kuin olin varsinaisesti ryhtynyt suunnittelemaan matkaa, oli mielessäni jo muistissa Sri Lanka -aiheisia kuvia asioista ja tilanteista joihin olin Instagramissa toistuvasti törmännyt. Sorruinko näihin ”kliseisiin” itsekin? Jep, eihän niiltä voinut välttyä! Tässä omat toteutukseni listaamistani asioista sekä hieman tarinaa kuvien takaa.

– Kuvia junan avonaisesta ikkunasta kurkistavista reissaajista

Olimme jo ennakkoon päättäneet taittaa Kandyn ja Ellan välisen taipaleen junalla. Läpi teeviljelmien ja vehreiden maisemien mutkitteleva reitti itsessään oli ainutlaatuinen, visuaalista silmää hivelevä kokemus. Satuimme tekemään retken samaan aikaan kun paikalliset viettivät uuttavuotta, minkä johdosta juna oli tupaten täysi emmekä muutamaan tuntiin onnistuneet saamaan istumapaikkoja. Tunnelma oli tiivis koko kahdeksan tuntisen ajan, eikä junan käytävillä ollut oikeastaan mahdollisuutta liikuskella. Siispä kun istumapaikka muutaman tunnin päästä itselle irtosi, ei siitä tehnyt mieli enää nousta. Pari ikkunasta kurkistus -selfietä tuli räpsäistyä junan pysähdyttyä, ei toivoakaan poseeraustuokioista junan avonaisissa oviaukoissa helmat hulmuten (ei sillä että olisin helmoihin sonnustautunutkaan). Junamatka ei ihan ollut sitä mitä olin Instagramin perusteella kuvitellut, mutta tästä huolimatta unohtumaton kokemus. Palaan tähän erillisessä postauksessa.

–          Kuvia korkeuksissa mutkalle vääntyvästä junaradasta

Tämä Nine arch bridge oli toinen nähtävyys jonka kuviin olin toistuvasti törmännyt Instagramia ja blogeja selailtuani. Olin katsellut näitä kuvia kauhunsekaisin tuntein; kuinka nuo uskaltavat kävellä pitkin junan raiteita ja tuon järkyttävän korkean sillan reunalla? Paikan päällä kuvien luoma väärä illuusio paljastui. Juna kulkee sillan yli noin puolentoista tunnin välein ja sellaista vauhtia että hitaampikin kerkeää siirtyä syrjään raiteilta. Silta on myös sen verran suosittu nähtävyys, että junan ilmestymistä tunnelista ei vain voi missata ihan vain muiden turistien reaktioiden ansiosta. Sillan kohdalta juna kulkee myös syvennyksestä, eli toisin kuin olin kuvitellut sillassa todella on laidat joiden suojassa on turvallista käppäillä.

–          Kuvia onnellisista (?) norsuista luonnonsuojelualueella

Aiheeseen perehtymättöminä olimme alkuun jyrkästi kaikkia eläinaktiviteetteja vastaan. Paikanpäällä meille kuitenkin ilmeni, että Sri Lankassa eläimet norsuista krokotiileihin elävät täydessä vapaudessa, eikä safarille osallistuminen vaikuta niiden normaaliin, luonnonmukaiseen elämään oikeastaan millään tavalla. Arugam Baystä käsin eräs paikallinen tuktuk-kuljettaja vei meidät safarille, eli paikkoihin joissa hänen kokemuksensa mukaan olisi hyvät mahdollisuudet nähdä eläimiä. Tuktukin kyydistä onnistuimme bongaamaan kaukoetäisyydeltä parikin norsua.

Varsinainen jackpot norsujen saralla osui kuitenkin kohdalle safarin jälkeisenä päivänä matkatessamme autolla kohti seuraavaa määränpäätämme. Aivan tien varressa, alle kymmenen metrin päässä ruokaili tämän upean lajin edustaja, ja kun kuvaustuokion jälkeen jatkoimme matkaa, alkoi lisää norsuja näkyä ripotellen yksi toisensa jälkeen tien reunassa. Oli mieletöntä ihailla näitä kauniita eläimiä niin lähietäisyydeltä, näiden luonnollisessa elinympäristössä! Kuvassa näkyvillä aidoilla on sama funktio kuin meillä Suomessa hirviaidoilla – norsut eivät siis ole aidattuina.

–          Kuvia surffilauta kainalossa poseeraavista turisteista

Yksi asia mitä odotin kovasti matkalta oli päästä ensimmäistä kertaa surffaamaan lämpimään veteen. Arugam Bayssä tämä toive toteutui ja osallistuin surffitunnille kahtena päivänä. Yksi matkan ikimuistoisimmista hetkistä liittyy toiseen surffipäivään, kun aamuvarhaisella pääsin ensikertaa syvään veteen nappaamaan isoja aaltoja. Tunnelma laudan päällä auringonnousussa oli maaginen.

Perinteiset laudan pitely -kuvat jäivät ottamatta koska en viitsinyt ottaa puhelinta mukaan rannalle. Tilalle sain kuitenkin jotain parempaa; rantaan parkkeerannut paikallinen mies järjestelmäkameransa kanssa kuvasi surffareita ja maksua vastaan lähetti kuvat sähköpostiin. En ollut huomannut koko miestä joten yllätys olikin mieluinen kun hän huitoi minut luokseen ja näytti kuvia. Ihana muisto ihanasta hetkestä!

–          Kuvia siitä upeasta palmumuodostelmasta (googlailuiden perusteella kyseessä Mirissassa sijaitseva Coconut tree hill)

Siellä se on!

Mirissa oli toiseksi viimeinen kohteemme, ja olimme varanneet ihastuttavan majoituksen aivan rannan tuntumasta. Saavuttuamme kyselin hostiltamme Coconut tree hillin sijaintia, ja hän ilmoitti sen olevan näköetäisyydellä majapaikkamme pihalta. Ja niinhän se olikin! Kävimme ihastelemassa kaunista palmumuodostelmaa myös paikanpäällä aamuvarhaisella, tavoitteenamme päästä paikalle ennen turistiryntäystä. Emme siltikään olleet ainoat turistit paikalla, mutta pakolliset kuvat saimme kuitenkin otettua 😉

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, toukokuu 26, 2019 at 21:30

  Hyviä kuvia ja itsekin kyllä samoja kuvia varmaan ottaisin perillä 😀😀

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:10

   Kiitos! Juu näin siinä kävi jopa vähän vahingossa että kaikki must-jutut tuli taltioitua 😀

 • Reply Sofia / Project Forever keskiviikko, toukokuu 29, 2019 at 12:16

  Itsekin sorruin usein matkoilla ottamaan edes yhden kliseisen instagramkuvan suositulta nähtävyydeltä, eikä siinä mielestäni ole mitään ihmeellistä. Olen haaveilllut Sri Lankasta matkakohteena jo jonkin aikaa, ja haluaisin ehdottomasti myös kokea tuon Kandy-Ella välisen junalegin, ja täytyisihän siitä myös kuvat silloin saada! ;D

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:11

   Tuo junamatka on kyllä sen verran visuaalista silmää hivelevä kokemus ettei sitä malta millään olla tarttumatta kameraan. Tästä tulossa vielä erillinen postauksensa kuvamateriaalin kera 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu lauantai, kesäkuu 1, 2019 at 02:47

  Ennen meidän matkaa ajattelin, että en sitten varmasti mene ottamaan kuvaa siitä hemmetin palmukukkulasta. No, otinpahan kumminkin, kun kerran oli lähistöllä. Nämä samat kuvat kaikki tuli myös otettua. Mutta onneksi myös paljon muita, vähemmän instagramista tuttuja 🙂 Me oltiin Kandy-Ella junamatkalla ykkösluokassa, ja saatiin oviaukko koko matkaksi itsellemme, siellä kun oli niin vähän porukkaa. Minkälaista on muuten surffi Arugam Bayssä, onko siellä millaiset aallot? Me käytiin vaan Hiriketiyassa ja Weligamassa surffilla, siellä oli sopivan pienet meille 🙂

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:22

   Hahah, ajattelin muuten itse ihan samoin alkuun mutta heti kun Mirissaan saavuimme huomasin tiedustelevani kukkulan sijaintia:D

   Omat surffitunnit Arugam Bayssä sijoittuivat Whiskey Point nimiselle rannalle joka oli omaan tasoon nähden aika passeli, haastetta oli mutta ei liiaksi, ja siis melko aloittelija olen itsekin 🙂 Hiriketiyassa en surffannut mutta seurasin surffareiden menoa rannasta, ja sanoisin että siellä aallot näyttivät hieman helpommilta. Tämä siis hyvin amatöörimainen arvio aalloista 😀 Arugam Bayssä ei ymmärtääkseni kovin montaa helppoa surffispottia ole, mutta tuo Whiskey Point oli oikein jees, varsinkin jos on surffiopettajan kanssa liikkeellä!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi lauantai, kesäkuu 1, 2019 at 06:57

  Me oltiin myös ykkösluokan junassa Kandy-Ella välillä ja saatiin koko matka istua kahdestaan oviaukossa. Mun mielestä tuo junamatka oli ihan huikea! 🙂

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:33

   Yritimme myös päästä ykkösluokkaan mutta se oli aivan täyteen myyty. Kaikesta huolimatta junamatka oli kyllä ainutlaatuinen kokemus 🙂

 • Reply Suvi / Suvin matkassa lauantai, kesäkuu 1, 2019 at 14:27

  Heh, ihana-kamala Instagram ja mitä se on saanut meissä ihmisissä aikaiseksi 🙂 Kiva lukea että muutkin miettivät ja painivat näiden asioiden kanssa, minä myös! Sri Lanka näyttää muuten ihanalta <3

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:33

   Hahah sanopa muuta! Ja Sri Lankalle iso suositus 🙂

 • Reply Christa lauantai, kesäkuu 1, 2019 at 18:48

  Noinhan se usein menee, että ei aio sortua niihin instagram- kuviin, mutta usein ne ovatkohan syystäkin kuvattuja paikkoja. Ja upeitahan nuo kaikki ovat, jotka olet kuvannut.

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:34

   No näinhän se on, jotenkin sitä nälkä kasvaa reissussa syödessä ja sitä haluaa nähdä mahdollisimman paljon 🙂

 • Reply Piyya lauantai, kesäkuu 1, 2019 at 21:04

  Kyllä vaan sitä tulee sorruttua noihin Instagram klisee kuviin jopa täti-ihminen vai ollaankohan me jopa pahempia niissä. Kauniita paikkojaan nuo kaikki kuitenkin ovat,että eiköhän se kamera napsuisi noissa kohteissa ja useimmissa muissakin instagrammattavissa kohteissa kuitenkin.

  • Reply alohatravels keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 13:40

   No niinpä! Harvassa taitavat olla ne jotka voisivat täysin välttyä kuvien räpsimiseltä nähtävyyksillä. Siinähän sitä voisikin kyllä olla haastetta itselle joku kerta..:D

  Leave a Reply