Yleinen

Somekliseet ja instakohteet

maanantai, helmikuu 11, 2019

Seuraava matkakohteeni on Sri Lanka. Maa on minulle täysin uusi tuttavuus, ja käsitykseni siitä pohjautuvat tässä vaiheessa hyvin pitkälti siihen mitä olen nähnyt sosiaalisessa mediassa:

–          Kuvia junan avonaisesta ikkunasta kurkistavista reissaajista

–          Kuvia korkeuksissa mutkalle vääntyvästä junaradasta

–          Kuvia onnellisista (?) norsuista luonnonsuojelualueella

–          Kuvia surffilauta kainalossa poseeraavista turisteista

–          Kuvia siitä upeasta palmumuodostelmasta (googlailuiden perusteella kyseessä Mirissassa sijaitseva Coconut tree hill)

Tuntuu, että tänä somen aikakautena ainakin trendikkäimmillä kohteilla on ne kliseet jotka ”täytyy” ikuistaa someen. En halua tällä syyllistää ketään tai nostaa itseäni jalustalle erilaisuuteni ansiosta – olen syyllistynyt instakliseisiin itsekin ja todennäköisesti tulen syyllistymään jatkossakin 😉 Asia mitä kuitenkaan en ymmärrä on johonkin maan kolkkaan tai kohteeseen suuntaaminen tai muuten vain jonkin asian tekeminen vain sen takia, että saisi someen tietynlaisen kuvan. Uskon että tätä tapahtuu paljon, niin ammatti-instaajien kuin tavan reissaajienkin toimesta. Kyllä, itseänikin houkutti taannoisella New Yorkin reissulla kavuta Brooklyn bridgelle ja kyllä, aivan varmasti olisin ikuistanut sen kuvaan jonka olisin jakanut vähintään instastoryyn ja blogiin. Brooklyn bridge jäi kuitenkin välistä paahtavan helteen vuoksi kun emme yksinkertaisesti jaksaneet kavuta sillalle. Sen sijaan päädyimme pällistelemään vähemmän hypetettyä Williamsburg bridgeä auringonlaskuun. Tämä tuli toki postattua niin edellämainittuihin instastoryyn kuin blogiinkin.

Starbucks-muki ja jalat – check!

Muutamia vuosia sitten, ennen blogia päivittelin ahkerasti omaa henkilökohtaista insta-tiliä, johon tuli toisinaan postattua juurikin näitä kliseitä. Kahvila- tai ravintolavalintaan saattoi välillä vaikuttaa se, kuinka instakelpoisen kuvan kahvi/ruokailuhetkestä onnistuisi nappaamaan. Trendikkäässä aamiaispaikassa vierailusta oli ehdottomasti ikuistettava kuva someen, ja listalta valittiin tietysti mahdollisimman visuaaliset annokset. Tajusin oman käytökseni hullunkurisuuden ja olen pyrkinyt eroon tällaisesta toiminnasta jossa some ohjailisi valintojani. Pidän edellä mainitun kaltaisista aamiaispaikoista toki edelleen, ja usein tilaan listalta useamman eri annoksen. En mahdollisimman näyttävän kuvan takia, vaan ihan siitä syystä että olen kiinnostunut testaamaan uusia ravintoloita ja valinnanvaikeus toisinaan iskee 😉 

Avocado toast ja acai bowl – check!

Onhan näitä somekliseitä vaikka kuinka, tällä hetkellä the instakohde lienee Bali. Kävin Balilla viitisen vuotta sitten, ja söpöistä putiikeista ja infinity pooleista huolimatta meno (Kutan ulkopuolella) oli vielä melkoisen autenttista. Nyt kun törmään instassa Bali-kuviin, tuntuu kuin koko saari olisi yhtä instagram-näyttämöä trendikuppiloineen, avocado toasteineen, smoothie bowleineen ja jättimäisine uimaleluineen! Mielipiteeni tästä on ristiriitainen, sillä myönnän että nämä terveyskahvilat ja visuaalisuus vetoavat itseenikin. Balin tapauksessa tuntuu kuitenkin siltä, että meno on mennyt hieman yli ja saaren autenttisuus jäänyt kaiken tämän instahypen alle. Usein erityisesti kauemmas reissatessa haluan kokea maan edes pienessä määrin paikallisten tapaan – epäilen että balilaiset itse näissä kuppiloissa vierailevat (jo ihan hintatasonkaan vuoksi). Haaveilin vielä hetki sitten uudesta Balin matkasta, mutta asiaa tarkemmin mietittyäni enää en ole niinkään varma. Ymmärtääkö joku mitä tarkoitan?

Infinity pool – check!

Toki onhan tämä ilmiö tuttu jo ajalta ennen Instagramia. Jo Facebookin valtakaudella palveluun tuli ladattua oma Pariisi-kansio, josta löytyi kuvat kaikista päänähtävyyksistä Eiffel-tornista macaroon-leivokseen. Jotenkin nämä huonolaatuiset matkakuvat tuntuvat kuitenkin persoonallisemmilta kuin toistensa kopioita muistuttavat, täydellisyyteen hiotut instafeedit. Itse olen lopettanut oikeastaan kokonaan tällaisten siloiteltujen instatilien seuraamisen. Olen kyllästynyt.

En halua piikitellä tällä kirjoituksella ketään, kuten sanoin olen itsekin samassa veneessä. Hyvin mahdollisesti tulen tulevalla Sri Lankan reissulla vierailemaan yllä mainituissa paikoissa itsekin ja kuvaamaan nämä blogia varten.

Mitä mieltä sinä olet? Oletko syyllistynyt instakliseisiin? Entä mitä muita tällaisia ilmiöitä tunnistat?

Ps. Muistatteko kun jokunen vuosi sitten Instagram täyttyi ylimmän kuvan kaltaisista hiusten heilautus -kuvista? Check!

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Piyya sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 11:23

  Onhan sitä tullut kuvattua ja jopa matkustettua kohteessa jonkun kuvan vuoksi. Ymmärrän tuskasi koska kaiken tämän yltäkylläisyyden keskellä mikään ei oikein tunnu miltään kun sen on jo nähnyt niin monta kertaa.
  Olen suuntaamassa Kaakkois- Aasiaan ja kun nuo Acai bowlit on vielä kokematta…siis kyllä, niin saattaahan ne tulla ikuistettua. George townin seinämaalauksia ei varmaan voi olla kuvaamasta, mutta eipä taida kokemus olla enää niin autenttinen kun ne on jo aika tuttuja feedien kautta. Tuskasi on kuultu ja samaistuttu.

 • Reply Martina sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 13:18

  Instakliseet ovat joko inspiroivia, ärsyttäviä tai hauskoja riippuen siitä, missä vaiheessa aikajanaansa klisee on menossa. Aluksi kliseestä inspiroituu kun näkee hienon tai kekseliään kuvan. Siksi kai niistä kliseitä syntyykin kun kaikki innostuvat haluamaan samanlaisen hienon kuvan. Pian idea alkaa ärsyttää kun sitä tulee joka tuutista ulos. Lopulta kliseet saattavat alkaa naurattaa kun ne menevät överiksi ja alkavat olla menneen talven lumia.

  Itse seuraan kliseitä inspiraation takia. Ja nimenomaan inspiraation, en kopioimisen, sillä kliseestä voi saada idean tehdä jotain samantyyppistä tai kokeilla vaikkapa ihan vastakkaista juttua vaihteeksi. Kliseitä voi mielestäni seurata myös juuri siksi, että haluaa välttää niiden toistamisen itse. On hyvä tietää mikä on ärsyttävä klisee jos ei halua tietentahtoen ärsyttää niillä omaa yleisöään tai itseään.

  Ja kyllä, olen sortunut kliseisiin myös itse! Instagramissani on ollut ainakin avokadoleipiä, viinilaseja maisemaa vasten sekä kahvikuppeja kuvattuna ylhäältä päin.

 • Reply Terhi sunnuntai, helmikuu 17, 2019 at 18:36

  Se, että kuvaa itsensä Eiffel-tornin tai Big Benin edessä ei vielä ole insta-kuvaamista, niitä tiettyjä nähtävyyksiähän on aina kuvattu, mutta nuo ruokakuvat ovat mielestäni sitä tyypillistä instastriimiä. Luultavasti muotikuvat leviävät nykyään nopeammin somen ansiosta ja tästä johtuen ihmiset apinoivat mieleisiään kuvia ja tuloksena on, että samantapaisia kuvia riittää kyllästymiseen asti.

 • Reply Emma maanantai, helmikuu 18, 2019 at 09:59

  Kyllä tunnistan myös itsessäni klisee-tyypin, vaikken välttämättä toista juuri niitä smoothie bowleja ja selfieitä tietyissä paikoissa, koska kumpikaan ei ole oikein minun tyyliäni. Mutta siis olen mennyt paikkoihin ja tilannut instattavia annoksia, mutta omalla kohdallani ne ovat sitten esimerkiksi jotain erikoista ja söpöä (tyyliin pinkit teemakahvilat). Liian kliseisten kuvien lisäksi miua ärsyttävät kuluneet fraasit ja voimalauseet, mutta jos ne tuntuvat kirjoittajasta oikeasti voimaannuttavilta niin antaa palaa. Kuten sanot, niin ei tuomita ketään, samassa instaveneessä me kaikki tässä ollaan 🙂

 • Reply Iida In Translation maanantai, helmikuu 18, 2019 at 11:28

  Joo, pakko myöntää että välillä insta-worthyjen hetkien metsästäminen ohjaa omaa tekemistä. Tai sitten asioiden tekeminen, jotta niistä saisi lisää kerrottavaa muille. Usein tosin instagramin muistaminen tulee vähän jälkijunassa: ”ai miksi taas menin syömään tällaiseen paikkaan, missä on tosi hyvää mutta rumasti tarjoiltua ruokaa”. Mutta instagram-ahdistus on silti samanlaista.

  Mielikuvani Sri Lankasta vastaa muuten täysin tuota sinun instagram-mielikuvaasi! 😀 Ehkä pitäisi ottaa selvää vähän paremmin, mistä tuossa saaressa on kyse.

 • Reply Heli / Drama On The Road maanantai, helmikuu 18, 2019 at 14:44

  Haha tunnistan niiiiin hyvin! Vaikka itseni kohdalla ehkä enemmän sen puolen, että pitkään harmitti etten osannut ottaa niitä ”oikeita” instakuvia – ei vaan taidot ja etenkään kuvanmuokkaustaidot riittäneet 😀 En sanoisi, että riittää vieläkään. Nyt ihan tämän vuoden puolella olen huomannut, että kuvat jotka ovat mahdollisimman aidoista tilanteista ja oikeasta elämästä toimivat melkein paremmin, niin tällä mennään.

  Ihanaa, että on alettu nostaa instan autenttisuutta monilla tileillä! Vaikka varmasti itsekin käyn vielä paikoissa, jotka ovat kuuluisia, mutta ottaa niistä sitten sen oman versionsa filmille 😉

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, helmikuu 18, 2019 at 17:50

  Onhan tuo totta, että varsinkin Instagram muokkaa maailmankuvaa tietyistä kohteista ja samoja kuvakulmia apinoidaan perässä. Valokuvauksen yleisohje kuitenkin iät ja ajat ollut se, että yritä ottaa tunnetusta kohteesta uusi kuvakulma. Itseä ehkä kiehtoo enemmän se, tosin onhan sitä itsekin jotain kuvia ottanut sillä perusteella, kun kaikki muutkin ottavat. Olen tosin reissuissa tosi huono päivittämään ylipäätään mitään someen, joten itsellä ei tältä pohjalta ole tuota ongelmaa reissuilla. Mutta se mitä tulee alkuun, niin kyllä Instagram on muokannut minunkin mielikuvani Sri Lankasta samankaltaiseksi kuin sinäkin sen tunnet ennen reissua :–)

 • Reply Antti / Lanttimatkat maanantai, helmikuu 18, 2019 at 23:43

  Hyvää pohdintaa ja tuo Bali on oikea malliesimerkki. Kuvissa vilisee siloitellut kuvat, avokado leivät, kahvilat, mutta en koe saavani siitä fiilistä Balilta vaan generisestä Instagram-kahvilasta. 😀

  Tottapuhuakseni nykyään eniten ja mieluiten seuraan sellaisia rehtejä ja mahtavia tyyppejä, joita ei suurinta osaa kiinnosta kiillottaa kuvia vaan kertovat elämänsä tarinaa niinkuin se on. Ja juuri sellaisena kuin haluaisin koko Instagramin nähdä. On mielenkiintoista kokea ja seurata mihinkä FB/IG yms. sivustot menevät ja miten niiden käyttäminen muuttuu.

 • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, helmikuu 19, 2019 at 16:22

  Olen sortunut Insta-kliseisiin itsekin, mutta kyllähän ne kieltämättä välillä myös ärsyttävät. Minua nauratti kun taannoin törmäsin englanninkieliseen artikkeliin, johon oli koottu TOP10 kliseet. Siitä oli hauska laskea kuinka moni löytyy omalta tililtä 🙂

 • Reply Eve, Jetlaggies keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 11:18

  Insta-kliseitä löytynee varmaan ihan kaikilta. Täällä ainakin nousi käsi pystyyn;) Juuri palattiin Sri Lankasta ja kaikkihan nuo varmaan ton tullut kyseisestä maasta kuvattua ja sometettua – mutta ruutuun ja sydämeen on tarttunut tuosta maasta myös tuhatmäärin paljon muuta. (Ollaan muuten käyty aiemminkin Sri Lankassa, eikä kuitenkaan Coconut Tree Hillissä. Tällä kertaa inspiroiduimme nimenomaan somekliseistä ja kannatti. Kuvakulmia tarttui sielä muitakin, kuten tämä henkilökohtaiselta tililtä Mondonkin bongaama : https://www.instagram.com/p/BtQCJeWlCHn/ ;D ) Minusta siinä ei ole mitään pahaa, että kuvaa sen saman kauniin maiseman omalle ruudulle, jota muutkin ovat ihastelleet, kuvanneet ja jakaneet. Valtaosalle reissaajista somekuvaus ei ole mikään kilpailu tai erottautumisen väline, vaan oman elämän dokumentointia . Aika harva somekuvan perusteella matkustaa mihinkään. Ja mitä sitten vaikka matkustaakin. Kaikilla meillä on omat syymme maailman kiertelyyn;D Mutta mutta, tästä siis kiinnostuin, että miksi sä olet menossa ihanaan Sri Lankaan? (Jos et siis upean vuoristoseudun ja siellä junailun, surffailun/sukeltelun, luonnonoloissa elävien norsujen ja muiden eläinten ihastelun, silmänkantamattomiin jatkuvien palmuraamitettujen biitsien tai ihanien orgaanisten kuppiloiden vuoksi, joita some on maasta pullollaan?) Mukavaa reissua sulle <3

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 19:40

  Hyvä kirjoitus! 🙂 Ymmärrän tuon Bali-pohdinnan, ite olin siellä vaihdossa yli 6 vuotta sitten eikä sillon mulla ollut edes älypuhelinta. Oonki nyt vähän hämmentynyt tuosta Bali-hypetyksestä instassa. Mulla on aika erilainen muisto ja mielikuva Balista kuin mitä nyt nään instassa, siitä tulee ehkä vähän haikea ja surumielinen fiilis jostain syystä.
  Sri Lankaan päätettiin mennä jo muutama vuosi sitten ja nyt kun ollaan viimeinkim menossa, niin hämmentää, kun huomaan kovan hypetyksen instassa. Saas nähdä, mihin kaikkiin kliseisiin myös itse siellä lankean, mutta toivon pääseväni myös pintaa syvemmälle ja näkemään muutakin kuin niitä perinteisiä instaspotteja:)

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa keskiviikko, helmikuu 20, 2019 at 22:13

  Ha ha, hauska kun alkoi oikein miettimään tämän jälkeen lisääkin kliseisiä instakuvia. Lentokoneen siipi on ainakin korkealla listalla! Löytynyt varmasti melkein jokaiselta. Olen ainakin tuohon tukkaheilautukseen sortunut itse. 😀

 • Reply Asko Leppilampi torstai, helmikuu 21, 2019 at 01:42

  …tiedä noista somekliseistä, mutta kun huomasin sinun menevän Sri Lankaan, ajattelin helpottaa valintojasi ja varmistaa, että käyt täällä: http://appamatkustaa.fi/sri-lanka-sigiriyan-maailmanperintokohde-lion-rock-golden-temple-kandy-mallawaarachchi-tanssishow/
  Sigiriya on must-kohde Sri Lankassa. Muita suosituksia löydät sivuiltani. Minulla on siellä aikamoinen joukko kirjoituksia Sri Lankasta, tuosta upeasta maasta. Nautinnollista reissua!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, helmikuu 21, 2019 at 09:16

  Ihan samoja ajatuksia mullakin ja juuri kolme viikkoa sitten pyörähdin Balilla! 😀 Tulihan sitä itsekin tehtyä oman villan poolilla hedelmälautasia ja käytiin mekin tsekkaamassa suosituimpia rafloja. Se saari on jo melko pilalla sen suhteen 😀 On surullista katsoa, miten paikalliset myyvät kiireesti riisipalstojaan vain sen takia, että länkkärit pääsevät rakentamaan tilalle jonkun smoothien kahvilan.. Noh, siihen se on vaan siellä mennyt 😀 Kunhan ei levittäydy muualle Indonesiaan. Mutta, en kyllä ymmärrä tota johonkin matkustamista kuvien takia. Ei mene mun jakeluun myöskään 😀

 • Reply Rosa perjantai, helmikuu 22, 2019 at 09:36

  Mielenkiintoinen näkökulma. Minulla on viime vuosilta vähän kokemusta rosoisista kohteista, joista olisi tullut instahittejä, mutta mieleeni tuli esimerkiksi Helsingin Clarionin uima-allas. Olen kuullut, että se nimenomaan rakennettiin sellaiseksi somehitiksi. Eikö se ole vähän kummallinen lähtökoht, että some vaikuttaa arkkitehtuuriin. Mutta jos joskus Clarionin altaaseen pääsen niin kuvan sieltä postaan mun instaan 😉 .

 • Reply Anni | Rajatapaukset perjantai, helmikuu 22, 2019 at 14:01

  Jotain asioita tästä tunnistin, mutta taidan olla (ehkä onnekseni) sen verran pihalla instatrendeistä että en näihin ihan hirveästi törmää. Reissuja suunnitellessa saatan etsiä instasta inspiraatiota kuvauksellisista paikoista, tähän asti olen onnistunut tekemään ihan hyviä löytöjä ja välttynyt niiltä sellaisilta paikoilta jotka näyttävät kuvassa ihan erilaiselta kuin todellisuudessa ovat.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, helmikuu 22, 2019 at 22:57

  Olen todennut, että kun jotkut paikat ovat niin vahvasti olleet esillä Instassa (ja yleensä enemmän tai vähemmän samasta vinkkelistä), niin itse ei tarvitse sinne mennä ottamaan samaa kuvaa 😀 . Rähjäisempi ja rosoisempi puhuttelee mua, mutta monesta turistikohteesta voi olla vaikea saada irti jotain erityisen autenttista tai omaperäistä.

 • Leave a Reply