Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Nuku yö riippumatossa

tiistai, elokuu 14, 2018

Laadin kesälle leikkimielisen listan asioista, joita haluaisin kesän aikan ehtiä toteuttamaan tai kokemaan. Yksi näistä asioista kuului ”nuku yö riippumatossa”. Liekö syynä hektinen kaupunkielämä vai ikä, luonto ja hiljaisuus kutsuvat ja houkuttelevat minua nykyään entistä useammin. Olen koko ikäni viihtynyt mökillä, mutta camping- ja retkeilyosastolla olen melkoinen untuvikko. Vietimme toki keväällä yön retkeilyautossa Nuuksion siimeksessä ja viime kesänä pari yötä teltassa Montenegron maaseudulla, mutta kunnon old school -retkeilyä on tullut harrastettua harmittavan vähän. Nuuksio on käynyt mielessäni useaan otteeseen, mutta pääni on täyttynyt erinäisistä kysymyksistä; Minne Nuuksiossa voi leiriytyä? Kuinka retkikeitin toimii? Mitä siellä metsän keskellä voi syödä? Mistä saa vettä? Jostain kumman syystä olen kuin kotonani keskellä Filippiiniläistä maaseutua ilman Internetiä, mutta Suomen kansallispuistot ja leirintäalueet ovat tuntuneet kovin jännittäviltä.

Mahdollisuus riippumatossa yöpymiselle tarjoutui hiljattain, kun retkeilykonkari siskoni ilmoitti lähtevänsä Nuuksioon ja kutsuin itseni mukaan seuraksi. Taloudestamme sattui kaikeksi onneksi löytymään valmiiksi riippumatto ja makuupussi, siskoni lupasi hoitaa loput. (Vinkki: Partioaitta kuulemma lainaa telttoja, riippumattoja ja muita varusteita ILMAISEKSI jäsenilleen!) Perjantaina hyppäsimme siis työpäivän päätteeksi junaan, jäimme pois Espoon keskuksessa ja lähdimme suuntaamaan polkupyörillä kohti Nuuksion Haukkalampea Googlemapsin avustuksella. Matkaa oli lähes 20 kilometriä, ja kuten Nuuksion alueella liikkuneet ehkä tietävätkin, maasto on hyvin mäkistä. Olin liikkeellä kaupunkiajoon tarkoitetulla pyörälläni, ja helteessä ylämäkeen puskiessa tämä taival meni ehdottomasti astetta rankemmasta urheilusuorituksesta. Reittimme kulki Siikajärven kautta, ja pääsimme ihailemaan kaunista maalaismaisemaa. Keskustan asukkeina olimme aivan fiiliksissä moisesta idyllistä!

Jossain vaiheessa kartta neuvoi meitä kääntymään pienelle metsäpolulle. Maasto oli mahdotonta pyörän kanssa edettäväksi, ja kyseistä metsäpolkua olisi ollut rämmittävänä vielä puolisen tuntia. Yritimme löytää vaihtoehtoista reittiä, mutta sellaista ei Googlemapsin mukaan ollut. Päädyimme kysymään apua paikallisilta mökkiläisiltä, jotka auliisti täyttivät vesivarastomme, totesivat yhtä lailla Googlemapsin pyöräkartat Nuuksion osalta hyödyttömiksi ja neuvoivat meille vaihtoehtoisen reitin ja yöpymispaikan. Pyöräretkestä uupuneina päätimme, että Haukkalampi sai jäädä ja otimme suunnan kohti lähempänä sijaitsevaa Kolmilammin tulentekopaikkaa. Talutimme pyörät pienen ryteikön läpi ja viimein olimme määränpäässämme. Tavallisesti täältä tulee varata telttapaikka, mutta koska alue oli tyhjillään, uskalsimme leiriytyä sinne. Sain myös vastauksen mieltäni askarruttaneeseen kysymykseen; Nuuksiossa saa leiriytyä vain merkityille paikoille. Nämä paikat ovat varsinkin näin kesäaikaan melko täyteen tupattuja. Meillä kävikin siis tuuri kun päädyimme tähän Kolmilammin secret spottiin; saimme nauttia aivan omasta rauhasta! Pistimme leirin pystyyn, eli etsimme sopivat puut joihin kiinnitimme riippumattomme. Niin helppoa!

Leirin pystytystä.

Pulahdimme lampeen iltauinnille, jonka jälkeen aloimme valmistaa illallista. Siskoni oli laatinut meille menuun, ja herkullinen riisi-tofu-seos valmistui kätevästi trangia-retkikeittimellä. Retkeily-olosuhteissa kannattaa luonnollisesti pitäytyä raaka-aineissa, jotka kestävät pilaantumatta huoneenlämmössä. Esimerkiksi erilaiset maustetut annosriisipussit ovat oikein kätevä vaihtoehto. Kuinka ihanaa olikaan istua kalliolla, nauttia ruuasta, kesäillasta ja hiljaisuudesta sekä tietysti siskon seurasta. Pimeän tullen kömmimme makuupusseihimme ja luonnon helmassa uni tulikin nopeasti.

Illallisella.

Sisko tiskaa.

Kuinka riippumatossa tarkeni ja nukkui? Oma makuupussini ei ole kylmiin olosuhteisiin soveltuva untuvapussi, joten lämpimästä kesäyöstä huolimatta olin varautunut makuualustalla. Riippumatossa nukkuessa kylmä ilma nousee pohjasta, ja makuualusta on tarpeellinen kapistus vaikka lämpötila ulkona olisikin lämmin. Makuualustan tarpeellisuuden huomasin keskellä yötä, kun se oli hieman luisunut paikoiltaan ja palelin paljaaksi jääneestä kohdasta. Suosittelen siis ehdottomasti makuualustaa, jos makuupussisi ei ole kylmiin olosuhteisiin suunniteltu. Siskoni puolestaan nukkui lämpimästi ilman alustaa untuvapussinsa ansiosta. Ergonomisesti riippumatto oli oikein miellyttävä kokemus; hyvän asennon löytäminen on helppoa ja riippumaton sisällä on turvallista kääntyillä ja vääntyillä ilman putoamisvaaraa. Itse nukun lähes poikkeuksetta erinomaisesti ulkona tai hieman viileässä mökissä, niin myös tällä kertaa! Riippumaton hento keinuminen on myös todella rentouttavaa.

Heräilimme luonnon valoon ja kävimme aamu-uinnilla lammessa. Palasimme leiriimme ja valmistimme aamupuurot ja -kahvit trangialla. Nautimme pitkän ja rauhallisen aamun riippumatoissamme loikoillen, hiljaisuudesta ja luonnosta nauttien.

Huomenta!

Aamupuurot.

Sääennuste pelotteli meitä iltapäivän sateilla, ja kun taivaalle alkoi ilmaantua tummempia pilviä, näimme parhaaksi pakata kamat kasaan ja jatkaa matkaa. Päätimme ajaa Haukkalammin kautta täyttämässä vesipullot. Haukkalampi on yksi Nuuksion suosituimpia tukikohtia, ja siellä olikin paljon porukkaa, osa yöpymässä ja osa päiväretkellä. Haukkalammelle saavuttuamme alkoi sataa ja päädyimme valmistamaan lounasaterian katoksen suojassa. Maustettua riisiä ja tonnikalaa, retkikeittimessä valmistettuna tottakai. Sateen laannuttua oli aika lähteä hikiselle kotimatkalle.

Samasta padasta.

Tämä matkoineen noin vuorokauden mittainen retki oli ehdottomasti yksi kesäni kohokohtia. Vaikka pyörämatkat olivat fyysisesti raskaita, on luonnolla ihmeellinen, rauhoittava vaikutus. Palasin kotiin fyysisesti väsyneenä mutta henkisesti hyvinvoivana ja rauhoittuneena. Täten päätinkin, että jatkossa pidän huolen että pääsen luontoon rauhoittumaan säännöllisesti ja aikaisempaa useammin. Suosittelen lämpimästi jokaiselle!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply