Miten suomalaisen tulee valmistautua Algerian matkaan?

Algeria ei ole turistimaa, jonne tehtäisiin juurikaan pakettimatkoja, vaan Algeriaan matkustaminen vaatii jonkin verran omatoimisuutta sekä omaa aktiivisuutta. Ensinnäkin suomalainen tarvitsee Algeriaan matkustaakseen viisumin, mikä ei omasta mielestäni tunnu edes erityisen erikoiselta, olenhan käynyt monta kertaa Venäjällä. Viisumin hankkiminen onkin mielestäni yllättävän helppoa – ainakin kun sen on jo ehtinyt hankkia monen monta kertaa. Ajattelinkin listata tähän postaukseen muutaman vinkin, joiden avulla matkajärjestelyt sujuvat toivottavasti helposti ja ilman ylimääräisiä harmaita hiuksia. Lisäksi kerron muutamia omia kokemuksiani näihin muodollisuuksiin liittyen.

Viisumi

Viisumin hakemiseen löytyy hyvät ohjeet Algerian Tukholman lähetystön verkkosivulta. Viisumihakemusta varten lähetystöön pitää toimittaa:

 1. Vähintään kuusi kuukautta voimassa oleva passi. Olen itse uskaltanut lähettää passin lähetystöön kirjattuna kirjeenä ja olen saanut sen myös viisumin kera takaisin monia kertoja. Passin pitää siis olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan alusta lähtien laskettuna. Minähän en pystynyt tekemään pojan lähtöselvitystä Helsingin kentällä automaatilla, koska pojan Suomen passi ei enää ollut voimassa kuutta kuukautta. Poika pääsi sillä Eurooppaan, muttei olisi enää päässyt Algeriaan. Koska pojalla on kuitenkin kaksoiskansalaisuus ja koska hänen Algerian passinsa oli voimassa reippaasti yli kuusi kuukautta, pääsimme tietysti takaisin, mutta vain hoitamalla check-in-muodollisuudet tiskillä.
 2. Täytetty viisumihakemus kahtena kappaleena (saatavana myös englanninkielisenä).
 3. Kaksi samanlaista valokuvaa hakijasta (tyyliltään passikuvan kaltaisia).
 4. Vahvistettu hotellivaraus tai kutsu sekä matkavaraus.
 5. Viisumihakemuksen maksukuitti. Viisumihakemus siis maksetaan etukäteen lähetystön sivulla mainitulle pankkitilille – hakemuksen mukaan ei saa lähettää käteistä. Tällä hetkellä viisumi maksaa 600 SEK/maks. 90 päivän oleskelu ja 1000 SEK pidemmiltä ajoilta.
 6. Palautuskuori osoitteineen sekä maksukuitti postimaksusta (Suomeen tällä hetkellä 130 SEK).
 7. Todistus matka-ajan voimassa olevasta matkavakuutuksesta. Äitini kohdalla matkavakuutuksen osalta kävi hieman tragikoominen juttu, kun hänellä on elinikäinen matkavakuutus. Lähetimme tästä vakuutuksesta todistuksen lähetystöön viisumihakemusta varten ja sieltä soitettiin meille ja tivattiin vakuutuksen päättymispäivää. Yritin selittää virkailijalle, että vakuutus on voimassa äidin eliniän, mutta toisesta päästä tivattiin, että jonkinlainen päättymispäivä pitäisi ilmoittaa. Äiti totesi, että on aika ikävää ilmoittaa etukäteen elinikäisen vakuutuksen päättymispäivää… Vakuutusyhtiöstä kirjoitettiin onneksi jonkinlainen selvitys asiasta vakuutuksen ”päättymispäivämäärineen” ja äiti sai viisuminsa.
 8. Sähköpostiosoite.

Edellä olevat tiedot kannattaa aina tarkistaa vielä Algerian Tukholman lähetystön verkkosivuilta ja viisumin hakemiseen kannattaa varata vähintään kolmisen viikkoa, koska passin lähettämiseen edestakaisin menee myös aikaa. Käsittelyajaksi mainitaan sivuilla 14 päivää ja tämä on omalla kohdallani pitänyt hyvin paikkaansa. Parempi olla siis mieluummin liikkeellä ajoissa kuin myöhään!

Asioista hyvin perillä oleva lukija tiesi kertoa, että myös Helsinkiin on avattu Algerian lähetystö. Olen itse kuullut, että sellainen on tulossa, mutten tiennyt, että se toimii jo. Tämä helpottaakin viisumihakemusten tekemistä huomattavasti! Ihan vastikään Algeriaan matkustanut tuttavamme haki viisumin vielä Tukholmasta, joten tämä oli minullekin uusi tieto. Kiitokset siis lukijalle hyvästä kommentista! Tässä lähetystön yhteystiedot:

Algerian Embassy in Helsinki, Finland
Pohjoinen Makasiinikatu 6A
00130 Helsinki
Finland
TELEPHONE
(+358) 9 270 920 80
FAX
(+358) 9 270 911 31
EMAIL
[email protected]

Sivut löytyvät täältä: www.embassypages.com/missions/embassy12134

 

Itse en enää tarvitse viisumia Algeriaan, koska minulla on oleskelulupa. Sinisen arabiankielisen oleskelulupatodistuksen kanssa meinasi kuitenkin tulla vaikeuksia Rooman kentällä. Virkailija meinasi evätä minulta pääsyn Algeriaan lentävään koneeseen ilman viisumia, koska ei ymmärtänyt arabiaa. Tyhmä minä – en ollut tajunnut käännättää todistusta. Onneksi lensin Air Algerian koneella ja löysin lähettyviltä algerialaisen virkailijan, joka selvitti tilanteen italialaiselle ja pääsin koneeseen. Tuolloin ajattelin, että oleskelulupatodistus täytyy muistaa käännättää vastaisuuden varalle, mutta Suomeen lähtö tuli niin yllättäen, etten sitä ehtinyt tehdä. Koska Suomessa lähtöselvitys tehtiin automaatilla, en onneksi joutunut vaikeuksiin arabiankielisen dokumentin kanssa.

Rokotukset ja maitohappobakteerit

Ajankohtaiset rokotesuositukset löytyvät Rokote.fi-sivulta. Tällä hetkellä Algerian matkalle suositellaan kaikille:

 1. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset: tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko (MPR), jäykkäkouristus sekä kurkkumätä. Minulle terveydenhoitaja sanoi, että suomalaiset aikuiset huolehtivat yleensä hyvin lasten rokotussuojasta, mutta oman rokotussuojan uusiminen saattaa unohtua. Uusin itse jäykkäkouristusrokotteen ennen matkaa.
 2. Hepatiitti A. Omalla kohdallani terveydenhoitaja ei nähnyt hepatiitti B:n riskiä eikä välttämätöntä tarvetta hepatiitti B -rokotukselle, mutta koska hepatiitti A- ja B-rokotteiden yhdistelmärokote maksaa suunnilleen saman kuin pelkkä A, olen rokotuttanut sekä minut että lapset molempien osalta. Ratkaisu on tuntunut hyvältä, koska hepatiitti B tarttuu verikontaktissa ja olen käynyt täällä esimerkiksi hammaslääkärissä.

Riskiarvion perusteella suositellaan joillekin matkailijoille lisäksi:

 1. Hepatiitti B.
 2. Influenssa.
 3. Lavantauti.

Keltakuumetta ei esiinny Algeriassa, mutta todistus keltakuumerokotuksesta saatetaan vaatia, jos matkustat Algeriaan sellaisesta maasta, jossa sitä esiintyy. Myös muista rokotuksista saattaa olla tapauskohtaisesti hyötyä. Esimerkiksi rabies-, polio- ja tuberkuloosi-rokotteet mainitaan tällaisina mahdollisesti hyödyllisinä rokotteina, joiden ottamista tulee harkita aina tapauskohtaisesti. Olen joskus miettinyt tuota rabies-rokotetta, että olisikohan sellaisen ottaminen järkevää, jos aikomuksena olisi tehdä vapaaehtoistyötä katukissojen parissa? Täällähän rabies on ihan todellinen vaara ja käsittääkseni ihmisiäkin kuolee siihen vuosittain. Vaikka meidän kissamme ovat sisäkissoja, jotka ulkoilevat omalla aidatulla pihalla, on ne tästä huolimatta rokotettu rabiesta vastaan sen varalta, jos pihalle pääsisikin muita kissoja tai muita eläimiä tai jos kissat pääsisivätkin ulos (näin on ehtinyt käydäkin eli huoli ei ole turha).

Rokotteiden lisäksi suosittelen itse maitohappobakteerikuuria, joka aloitetaan hyvissä ajoin ennen matkaa ja joka jatkuu koko matkan ajan. Kun tulin itse ensimmäistä kertaa vuosien 1999-2000 vaihteessa Algeriaan, en ollut ottanut maitohappobakteereita ja sairastuin sellaiseen vatsatautiin, että luulin kuolevani. Sama oli edessä Suomeen paluun jälkeen. Tämän jälkeen maitohapot ovat olleet mukana ja olemme välttyneet pahemmilta vatsavaivoilta. Ranskan lomalla tein sen virheen, etten ottanut maitohappobakteerikuuria ajatellessani, etten sellaista sentään Euroopassa tarvitse ja sairastuin kenties vielä pahempaan vatsatautiin kuin Algeriassa. Nykyisin en tietystikään enää maitohappoja syö säännöllisesti ja syön ulkonakin melko huolettomasti ja olen yllätyksekseni huomannut, ettei meillä ole ollut juuri lainkaan vatsavaivoja ja että oksennustautejakin (ja flunssaa) tuntuisi olleen vähemmän kuin Suomessa, vaikka sielläkin sairastelimme vain harvoin.

Mistä löytyy edulliset lennot Algeriaan?

Algeriaan voi lentää montaa reittiä. Kenties suosituin reitti on lentää Pariisin kautta. Olen itse lentänyt Suomesta myös Barcelonan, Frankfurtin ja Tunisin kautta Algeriaan, minkä lisäksi mies on lentänyt Algeriasta Istanbulin kautta Suomeen. Eniten olen käyttänyt lentoreittiä Pariisin ja Frankfurtin kautta. Viime aikoina edullisimmat lennot on löytyneet juurikin Lufthansalta Frankfurtin kautta ja itse tykkään lentää Lufthansalla. Jostakin syystä Air Francen Algeriaan lähettämät koneet ovat tuntuneet poikkeuksetta hieman nuhjuisilta, kun taas Lufthansan koneet ovat olleet molemmilla lennoilla uudentuntuiset. Toisaalta Ranskan kautta lennettäessä toisen pätkän lentää Finnair, jolla taas on ollut hienot koneet. Myös tarjoilu on ollut aina reippaasti parempaa Frankfurtin kuin Pariisin kautta lennettäessä. Olen muuten huomannut, että jos lähtö- ja paluupäivä ei ole täysin kiveen hakattu, voi päiviä fiksailemalla säästää yllättävän paljon! Joitakin ajatuksiani lentoreittivalinnoista löytyy vanhasta blogista.

Matkustusilmoitus ja matkustustiedote

Matkustusilmoituksen tekeminen on suositeltavaa. Lisäksi kannattaa lukea turvallisuustilanteeseen liittyvää tietoa matkustustiedotteesta.

Pakkaa mukaan aimoannos seikkailumieltä!

Kuten edellä jo totesinkin, ei Algeria ole turistimaa, joka olisi tottunut vastaanottamaan turisteja. Turistit ovat toki tervetulleita, mutta keskelle algerialaisten omaa arkea, joka saattaa ensinäkemältä tuntua oudolta ja hämmentävältä. Täältä löytyy hyvin vähän sellaisia turistikomplekseja, joissa turistit olisivat omissa oloissaan päästen nauttimaan viimeisen päälle suunnitelluista palveluista, jollaisia löytyy esimerkiksi naapurimaa Tunisiasta pilvin pimein. Tässä on sekä hyvät että huonot puolensa. Täällä on mahdollista päästä kokemaan aitoa algerialaista kulttuuria ja elämää – hyvine ja huonoine puolineen, mistä itse pidän. Turisteihin suhtaudutaan yleensä ystävällisen kiinnostuneesti eikä täällä ole totuttu hyödyntämään turisteja viimeisen päälle, pikemminkin päinvastoin. Moni turisti on ollut jopa hieman hämmentynyt siitä, kuinka paikalliset antavat heille lahjoja tai haluavat tarjota ruokaa tai juomia.

Huono puoli taas on se, että monista upeistakaan kohteista on melko vaikea löytää tietoa tai ajo-ohjeita eikä liikkuminen julkisen liikenteen kulkuvälineillä ole kaikin paikoin läheskään niin helppoa kuin Euroopassa. Vertailun vuoksi osasin Roomassa liikkua paikasta A paikkaan B heti ensimmäisestä päivästä lähtien, vaikken ollut siellä koskaan käynyt, mutta vaikka olen asunut Algeriassa jo pidempään, olisi vieraassa algerialaisessa kaupungissa liikkuminen todennäköisesti haasteellisempaa. Turisteille ei ole myöskään tarjolla läheskään yhtä paljon erilaisia palveluja kuin varsinaisissa turistimaissa. Englanninkielentaito ei ole täällä mikään itsestäänselvyys – pikemminkin harvinaisuus. Toisaalta hämmästelin paikallisten huonoa englanninkielentaitoa niin Italiassa kuin Espanjassakin – monet englantia taitavat algerialaiset puhuvat nimittäin kieltä erinomaisesti.

Jos aiot majoittua paikallisen perheen luona pidempään, suosittelen varmistamaan etukäteen, millaisiin olosuhteisiin olet menossa; millaiset asuinolosuhteet ovat ja puhuuko kukaan paikan päällä mitään osaamaasi kieltä? Asuinolosuhteet vaihtelevat täällä melkoisesti vaatimattomista olosuhteista erittäin hulppeisiin. Suomalaiselle saattaa olla vaikeaa sopeutua keskelle algerialaisen suurperheen elämää, jos samassa kodissa asuu useampi sukupolvi. Tällaisiakin perheitä Algeriasta löytyy vielä runsain mitoin, joten kannattaa ottaa etukäteen hieman selvää, mihin on menossa. Minulle tuli ensimmäisellä Algerian matkalla täydellisenä yllätyksenä se, miten kylmää täällä voi olla ”talvisin”. Tulimme Algeriaan keskeltä Suomen talvea ja minä, suomalainen, hytisin kylmästä – etenkin öisin, vaikka nukuimme vaatteet päällä monen peiton alla. Jopa kesäaikaan lämpötila laskee yllättävän paljon iltaisin eli jotakin lämmintä kannattaa aina pakata mukaan, vaikka matka suuntautuukin etelään. Jos olet majoittumassa algerialaisten luokse, niin pienenä vinkkinä vielä, että algerialaiset yleensä rakastavat Euroopasta tuotuja tuliaisia.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post