Viitotaanko?

Kuinka moni teistä osaa viittomakielen aakkoset? Olen itse opiskellut viittomakielen perusteita ammattikorkeassa. Jossakin vaiheessa mietin jopa, opiskelisinko viittomakielen tulkiksi. Muut alat kiinnostivat kuitenkin vieläkin enemmän, joten opiskelin viittomakieltä lähinnä sillä ajatuksella, että siitä saattaisi olla apua, jos opettamaani lapsiryhmään sattuisi tulemaan viittomakieltä käyttäviä lapsia.

Viittomakieli ei ole kansainvälistä, vaikka niin ehkä voisikin luulla

Valitettavasti viittomakieli ei ole kansainvälistä, sillä mieheni yksi veljistä on kuuro ja viittomakielelle olisi ollut käyttöä hänen kanssaan kommunikoidessani. Tosin täytyy myöntää, että kun tulin ensimmäistä kertaa Algeriaan, juuri tämän veljen kanssa oli helpompi kommunikoida kuin suurimman osan muista perheenjäsenistä. Vaikkei viittomakieli olekaan aivan samanlaista kaikissa maissa, tuntui veli ymmärtävän esimerkiksi viittomani aakkoset. Lisäksi hän on erittäin älykäs ja periksiantamaton, joten juuri hän jaksoi toistaa minulle asiansa tarvittaessa yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes tuli ymmärretyksi. Toisinaan avuksi otettiin kynä ja paperia tai sanoja ”kirjoitettiin” sormella seinään.

Bab Ezzouarista ostetut aakkoset

Mistä viittomakieli sitten tuli yhtäkkiä mieleeni? Kun olimme yhtenä viikonloppuna jälleen tuttuun tapaan kebabilla Bab Ezzouarissa, tuli kuuromykkä mies luoksemme ja antoi kuvassa näkyvän paperin, jossa lukee kirjainten lisäksi, että häntä voi auttaa ostamalla kyseiset kirjaimet (siis maksamalla hänen antamastaan paperista). Perusalgerialaiselle on valtava kynnys kerjätä vaikka tilanne olisi mikä enkä ole nähnyt montaakaan algerialaista kerjäläistä. Usein, jos algerialainen nainen kerjää, hän peittää kasvonsa, vaikka muutoin kasvojen peittäminen on nykyaikana Algeriassa harvinaista – ellei liikuta kaikista vanhoillisimmilla alueilla, kuten vaikkapa Ghardaiassa. Meille aakkosia ”myynyt” mies yritti selkeästi säilyttää kasvonsa antamalla itsekin jotakin. Siis periaatteessa hän kerjäsi, muttei kuitenkaan. Luulen, että näin kohtaamisesta jäi mukava olo kaikille. Lapset muuten innostuivat aakkosista ja halusivat opetella viittomaan oman nimensä.

Suomalaisen koulutuksen arvon huomaa usein yllättävissä tilanteissa

Kun 7-vuotias kuuli, että osaan viittoa jonkin verran ja kun illalla sattui vielä telkkarista tulemaan ensiapuopetusta ja sanoin, että olen opetellut myös ensiapua (töissä vaadittiin ea-kortti!), niin poika totesi, että sinä osaat kyllä ihan kaikkea! Tarkoitus ei ole kehua itseäni; en ole suomalaiseksi edes opiskellut mitenkään erityisen paljon. Oikeastaan taas havahduin siihen, miten monipuolista suomalainen koulutus oikein onkaan; nämäkin taidot olen oppinut melkein kuin huomaamatta!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like