Me & some

Parhaimmillaan somesta ja internetistä on runsaasti hyötyä ja huvia, mutta pahimmillaan internetin käyttö voi olla jopa hengenvaarallista. Viime aikoina Algeriassa on kohistu eräästä erittäin ahdistavasta netissä leviävästä pelistä, josta kerron myös hieman lisää. Lisäksi kerron blogin some-kanavista sekä siitä, miten yllättäen esimerkiksi Facebookista on ollut runsaasti apua Algeriaan soputumisessa.

Facebook

En ennen ollut lainkaan innostunut Facebookista, enkä halunnut omaa henkilökohtaista ”naamakirjasivua” lainkaan. Olin pitkään sitä mieltä, että asiat, jotka haluan jakaa, voin aivan hyvin jakaa sähköpostitse juuri niille ihmisille, joille haluankin, enkä käyttänyt lainkaan Facebookia. Jossakin vaiheessa jouduin kuitenkin hankkimaan henkilökohtaisen sivun, jotta pystyin hallitsemaan erinäisiä yritystilejä ja nykyisin bloginkin Facebook-sivun ylläpitämiseen tarvitaan henkilökohtainen Facebook-sivu (, joka omalla kohdallani ei ole aktiivinen, mutta tästä vaatimuksesta johtuen kuitenkin olemassa).

Vaikka henkilökohtaisen Facebook-sivun käyttöä edelleenkin vierastan, olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen siitä, että tulin avanneeksi blogille omat Facebook-sivut. Algeriassa nimittäin Facebook on yksi suosituimmista, ellei suosituin, nettisivusto ja monista yrityksistä, turistikohteista sekä muista mielenkiintoisista jutuista löytää täällä tietoa melkeinpä helpoiten juurikin Facebookin kautta. Ellei omaa sivustoa ole, ei näihin tietoihin pääse käsiksi!

Facebook on myös näppärä kanava blogipostausten ja muiden Algeriaan liittyvien juttujen jakamiseen. Jaan siellä usein juttuja, jotka tuntuvat liian pieniltä blogipostaukseksi, mutta silti riittävän mielenkiintoisilta Facebook-postauksiksi. Muutama päivä sitten jaoin Facebookissa esimerkiksi esittelyvideon El yad fi elyad (”Käsi kädessä”) -ohjelmasta, jossa autetaan kurjissa asuinolosuhteissa eläviä perheitä kunnostamalla heidän asuntonsa. Ohjelmassa tehdään upeaa jälkeä ja on aina yhtä ihanaa nähdä perheiden reaktio, kun he näkevät remontin lopputuloksen. Ohjelma avautuu mielestäni sellaisellekin, joka ei osaa arabiaa. Pienellä varauksella siis tykkään nykyisin Facebookista siinä tarkoituksessa, johon sitä itse käytän.

Nuorten käyttäytyminen Facebookissa on kuitenkin monesti hieman ajattelematonta; huomaan, että moni nuori julkaisee sellaisiakin kuvia, joiden julkaisemista saattaa myöhemmin katua. Kun lasten teini-ikäinen serkkupoika avasi vierailunsa aikana 7-vuotiaalle oman Facebook-sivun, kiehuin kiukusta! Meillä on sovittu, että teinit saavat käyttää some-kanavia niiden ikärajoitusten mukaisesti, meidän vanhempien valvovan silmän alla, mutta pikkupojilla ei ole asiaa some-kanaville.

Blogissahan vanhimmat lapset eivät alun alkaen halunneet esiintyä lainkaan tunnistettavina, joten olen pyrkinyt julkaisemaan lapsista ainoastaan sellaisia kuvia, joista heitä ei tunnista. Nuorimmat lapset esiintyisivät blogissa luultavasti oikein mielellään, mutta olen jatkanut heidänkin kohdallaan samalla linjalla. Osittain tämä tekee varmastikin blogistani hieman tylsän, mutta senkin uhalla olen päättänyt jatkaa tällä linjalla lasten yksityisyyden suojelemiseksi.

Instagram

Blogini löytyy myös Instagramista. Tosin täytyy sanoa, että olen melkoisen laiska lisäämään kuvia omalle sivulleni. Tiedostan erittäin hyvin, ettei kuvaaminen tai yleensäkään oikein mikään visuaalinen ole vahvinta osaamisaluettani, joten kuvien lisäämiseen Instagramiin kaikkien niiden upeiden otosten keskelle on tullut tietynlainen kynnys. Olen kuitenkin viime aikoina alkanut kehittää visuaalista puoltani ja innostunut aivan uudella tavalla esimerkiksi sisustamisesta ja voi kuinka nautinkaan Instagramin kuvien kertomista tarinoista! Lukeminen on viime aikoina jäänyt jostakin syystä vähemmälle; en muista milloin viimeksi olisin lukenut kokonaisen kirjan, ellei lastenkirjoja lasketa! Pitäisiköhän tästä jo huolestua?

Syytin lukuinnon katoamisesta aluksi Netflixiä, joka vie yhä useammin sen osan vapaa-ajastani, jonka ennen käytin lukemiseen, mutta luulen, että vieläkin suurempi syy lukuhalujen vähenemiselle on se, että tuijotan päivän mittaan niin kovin monia erilaisia tekstejä, etten iltaisin kertakaikkiaan enää jaksa lukea. Elokuvien tai sarjojen katsomisessa ei vaadita samalla tavalla omaa ajattelua kuin lukemisessa ja kuvienkin katsominen on jotenkin huomattavasti lukemista kevyempää viihdettä. Hyvän kuvan sanotaan kertovan enemmän kuin 1000 sanaa, joten kuvia katselemalla saa nopeasti ”luettua” tarinoita. Huomaan, että esimerkiksi osaa suosikkiblogeistani seuraan nykyisin mieluummin Instagramista kuin varsinaisista blogeista ja että on niin kovin paljon helpompaa klikata Instagramissa sydämenmuotoista ”Tykkään”-nappia kuin kommentoida postauksia varsinaisen blogin puolella. Tavallaan tämä on sääli, tavallaan taas helpotus, kun kiireisenäkin on sentään useimmiten sen verran aikaa, että voin antaa kuvaajalle tai bloggaajalle palautetta tykkäyksen muodossa.

Blogien Instatilien lisäksi suosikkejani Instagramissa ovat esimerkiksi yläkuvassa näkyvä SkyCam Algeria -sivu, joka jakaa upeita kuvia Algeriasta inspiroivien mietelauseiden kera. Toinen suosikkini on National Geographic upeine luontokuvineen.

Pinterest

Pinterest on näistä kolmesta some-kanavasta oikeastaan pitkäaikaisin suosikkini ja taidan olla siellä kaikista suosituin, kun vertailen eri tilieni seuraajamääriä. Olen ehtinyt kerätä Pinterestiin jo monen monta kansiota monenlaisista aiheista. Esimerkiksi tällä viikolla lukiolaispojan piti valmistaa biologian tehtävänä eläinsolumalli ja Pinterest oli tässä oivallinen apuväline, koska sieltä löytyi monenlaisia solumalleja. Poika teki lopulta solumallin läpinäkyvästä ämpäristä, muovailuvahasta ja helmistä.

Pinterest on oivallinen apuväline esimerkiksi sisustussuunnittelussa. Kun halusin keittiöömme uuden keittiösaarekkeen, selasin hetken jos toisenkin Pinterestista löytyviä kuvia, kunnes löysin mieleisen saarekkeen. Tämän jälkeen mies lähti saarekkeen kuvan kanssa tapaamaan puuseppää ja valitsemaan kivitasoa. En muuten olisi uskonut, että puuseppä osaa tehdä niin täsmälleen haluamani kaltaisen saarekkeen kuvan perusteella! Ilman kuvaa olisikin ollut vaikea selittää, millaisen saarekkeen oikeastaan haluan. Pinterestissa voi myös hullutella eikä kaiken tarvitse olla niin kovin vakavaa; esimerkiksi omasta puutarhasuunnittelukansiostani löytyy sellainenkin hulppeus kuin pihamuuriin rakennettu akvaario, vaikka sellainen taitaa kyllä omassa puutarhassa jäädä saamatta.

Ikävä muistutus netin vaaroista

Vaikka meille netti on monin tavoin tällä hetkellä erittäin tärkeä, niin sen käyttöön liittyy kyllä myös vaaroja. Viime aikoina Algeriassa on kohistu valitettavasta netin käyttöön liittyvästä vaarasta, joka on algerialaisille aivan uusi. Täällä on nimittäin kuollut useampia nuoria Venäjältä levinnyttä itsemurhapeliä pelattuaan. Maailmalla peliin liitettyjä kuolemia on satoja. Asiasta on uutisoitu ja keskusteltu niin televisiossa kuin lehdistössäkin.

Kaksi lapsistamme ahdistui pelistä kuultuaan ja huomasin, että ajatuskin tuollaisesta pelistä tuntui pelottavalta, mikä ei olekaan ihme, koska peliin liittyy lasten ja nuorten manipulointia sekä itsemurhaan kannustamista. Aikuisestakin tuntuu pelottavalta ajatus, että joku soittaisi puhelimeen ja sanoisi tietävänsä missä asun ja ryhtyvänsä toimenpiteisiin, ellen noudata pelin sääntöjä. Pelissä lapselle annetaan erilaisia tehtäviä 50 päivän ajan. Aluksi ne ovat helppoja, mutta vaikeutuvat vähitellen. Viimeinen tehtävä on päättää oma elämä. En voi ymmärtää, millaisella moraalilla varustettu aikuinen on keksinyt tällaisen pelin!!!!

Algerialaiset ovat suhtautuneet pelin vaaroihin vakavasti ja hakkerit ovat yrittäneet estää pelin levittämisen maassa, ilmeisesti tässä onnistuen. Kuitenkin maassa voi olla vielä pelaajia, jotka ovat jo ladanneet pelin ja jo pelaamassa sitä eikä tätä voida estää kuin vanhempien ja muiden läheisten valppaudella ja nopealla väliintulolla! Tämä oli jotenkin aivan hirvittävä muistutus netin vaaroista sekä siitä, ettei ole tosiaankaan ihan sama millaisia sivuja lapset netissä käyttävät!

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like