Oodi 100-vuotiaalle Suomelle

Vaikken ainakaan tällä hetkellä haluakaan asua Suomessa, on Suomessa kuitenkin monia hyviä puolia, joista olen erityisen kiitollinen. Oli mukava palata Algeriaan, kun täälläkin algerialaiset lentokenttävirkailijat huutelivat ”I love Finland!” kuullessaan, että olen Suomesta kehuen Suomen luonnon kauneutta. Meille Suomen itsenäisyypäivä on erityisen tärkeä siitäkin syystä, että yksi lapsista viettää tänään synttäreitä!

Erityisen kiitollinen olen Suomelle loistavasta äitiysterveydenhuollosta sekä erinomaisesta vastasyntyneiden tehohoidosta; synnyttäminen on Suomessa turvallista! En uskalla edes ajatella, mitä vanhimmalle pojalle olisi saattanut käydä, jos hän olisi syntynyt jossakin muualla. Poika tarvitsi nimittäin heti syntymänsä jälkeen aivan yllättäen tehohoitoa hengityskoneessa. Hyvää ja nopeaa hoitoa saatuaan poika on nyt 16-vuotias terve urheilija! Loistavan lääketieteellisen hoidon lisäksi vaikutuksen teki hoidon inhimillisyys; se, kuinka nätisti vastasyntynyttä käsiteltiin ja kuinka hänen olonsa pyrittiin kaikin käytettävissä olevin keinoin tekemään mahdollisimman kivuttomaksi ja turvalliseksi. Minulla epäiltiin lapsena leukemiaa ja jouduin olemaan melko pitkään sairaalassa. 80-luvun Suomessa omat kokemukseni olivat aivan toisenlaiset, mikä aiheuttikin voimakkaan sairaalapelon. Tuntuu ehkä oudolta sanoa, että vaikka pojan ensimmäiset elinpäivät olivat haastavat, ne kuitenkin hälvensivät sairaalapelkoni. 2000-luvun Suomessa sain vierailla vastasyntyneiden teho-osastolla milloin vain (ainoastaan, jos jollakin potilaista oli hätätilanne, pyydettiin vanhempia poistumaan) eli ilmestyin osastolle aina yllättäen ja joka ikinen kerta löysin pojan viereltä hoitajan tai lääkärin. Kaikista suurimmat kiitokset menevätkin Naisten- ja Lastenklinikalle! 

Suomen eräs upeimmista puolista onkin mielestäni se, että Suomi on pystynyt kehittymään 100-vuotisen itsenäisyytensä aikana, joka kuitenkin on vain pitkäikäisen ihmisen ihmisikä, köyhästä ja syrjäisestä maasta yhdeksi maailman moderneimmista ja monin tavoin menestyneimmistä maista! Kehitystä ei ole tapahtunut ainoastaan terveydenhuollossa, vaan myös lähes kaikilla muillakin elämänsaroilla!

Mahdollisuus pitkään vanhempainvapaaseen on mielestäni sekä vanhempien että lasten etu, joka on aivan loistava, erityisesti, jos äiti on ollut ennen vanhempainvapaata hyväpalkkaisessa työssä. Algeriassa naisten työssäkäynti on vielä harvinaisempaa kuin Suomessa, mutta perheissä, joissa naiset käyvät kodin ulkopuolisessa työssä, saatetaan jo vauvaikäiset lapset joutua viemään hoitoon. Tyttö hämmästeli, kun pojan päivähoitopaikkaan tuotiin aamulla vauva vaippoineen ja tuttipulloineen. Monissa Euroopan maissakin vanhempainvapaa on erittäin lyhyt verrattuna Suomeen.

Hyvät koulutusmahdollisuudet ja koulutusmyönteinen ilmapiiri ovat Suomen erityinen valtti! Jo peruskoulutiedoilla pärjää pitkälle, puhumattakaan muusta koulutuksesta! Täällä hämmästellään, kuinka monipuolista suomalainen peruskoulutus on ja Suomen koulutuksen taso tunnetaan myös Algeriassa. On upeaa, että Suomessa koulutus on ilmaista aina yliopistotasolle asti. (Näin on muuten Algeriassakin!) Juttelin paluulennolla vieressäni istuneen Saksassa asuvan algerialaisen kanssa ja hän hämmästeli, missä olen oppinut saksaa, jos kerran asun Algeriassa. Hämmästys oli silminnähtävä, kun kerroin oppineeni saksan perusteet Suomessa. Minusta tuntuu monesti, että saamme rusinat pullasta nyt kun vanhin poika saa lukiokoulutuksen verkon kautta Suomesta, vaikka asummekin täällä. Kulkurikoulun ansiosta muillakin lapsilla on todistus suomen kielen osaamisestaan, josta uskon olevan jatkossa hyötyä. Suomalaisen korkeakoulutuksen ansiosta pystyn työskentelemään Algeriasta käsin verkon kautta suomalaisten ja muiden eurooppalaisten yritysten kanssa, mikä saa jälleen ajattelemaan, että otamme rusinat pullasta.

Maailmalla matkatessani on upeaa omistaa Suomen passi – yksi maailman parhaista passeista. Se on oivallinen matkakaveri, jonka voiman huomaan erityisesti matkustaessani koneessa, joka on täynnä algerialaisia. Toisinaan melkein nolottaa, kun pääsen Euroopassa nopeasti tarkastuksista läpi Suomen passin ansiosta algerialaisten joutuessa tiukkoihin rajatarkastuksiin. Puhumattakaan siitä, että täällä läheskään kaikki eivät edes omista passia.

Kaiken kaikkiaan Suomi on tarjonnut minulle erinomaiset mahdollisuudet kehittää osaamistani siten, että pärjään helposti myös ulkosuomalaisena. Lapsillemme Suomi tarjosi turvalliset olosuhteet varhaislapsuudessa ja olenkin sitä mieltä, että Suomi on pikkulapsiperheille yksi maailman turvallisimmista maista. Kun olin itse lapsi, kuuntelin mielelläni sotaveteraanien uskomattomia kertomuksia sodasta. Tänään muistan jälleen, että ilman näiden urheiden miesten ja naisten panosta Suomi tuskin viettäisi tänään 100-vuotissyntymäpäiviä itsenäisenä ja vapaana maana.

Mitkä ovat sinusta 100-vuotiaan Suomen parhaat puolet?

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like