Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kirjamessujen 2016 satoa

KIRJAMESSUT24

Osallistuimme viime viikonloppuna jälleen pääkaupungissa järjestettäville kirjamessuille. Mukana meillä oli tällä kertaa ainoastaan pikkupojat, koska tyttö halusi osallistua ystäviensä kanssa lisäopetustunneille ja koska vanhin poika halusi jäädä ”kotimieheksi” isännöimään kotia, jossa kaivonkaivajat uurastivat myös viikonloppuna. Tunnelmia viime vuoden messuilta voi lukea täältä.

Messualueelta löytyy useita erilaisia halleja, joiden läpikäyminen on melkoinen urakka, joskin erittäin mielenkiintoinen urakka. Ihmisiä oli liikkeellä paljon ja mietimmekin, että jos vain aikaa on, voisimme yrittää käydä messuilla vielä toistamiseen mahdollisesti jonakin arkipäivänä, jolloin ihmisiä saattaisi olla liikkeellä vähemmän – messuthan ovat tänä vuonna avoinna marraskuun alkupuolelle asti. Vaikka ihmisiä olikin liikkeellä valtavan paljon, oli tunnelma tästä huolimatta mukava – ei tönimistä, ei tuskastuneita huokauksia, ei etuilua…

KIRJAMESSUT26

Monet suosikkikohteemme pääkaupungissa sijaitsevat lähellä suuren moskeijan rakennustyömaata, sekä kauppakeskukset Ardis ja Bab Ezzouar, Promenade des Sablettes -niminen puisto (josta olen tainnut käyttää blogissa aiemmin nimeä Sablat yrittäessäni translitteroida nimeä arabiankielestä) että Bab Ezzouar -kauppakeskuksen lähellä sijaitseva erittäin hyvä tori, sijaitsevat rakennustyömaan lähietäisyydellä – kuten myös messukeskus.

 

KIRJAMESSUT3
Erityisesti lastenkirjoille suunnatun hallin ovella puujaloilla kävelevät pellet viihdyttivät yleisöä. Täällä ei onneksi ole taidettu edes kuulla uhkaavaan käytökseen yltyneistä pelleistä, joista on ollut viime aikoina harmia myös Suomessa – täällä pellet ovat onneksi edelleenkin harmittomia hahmoja, joita ei tarvitse pelätä!

KIRJAMESSUT12

KIRJAMESSUT11

KIRJAMESSUT5

KIRJAMESSUT6
KIRJAMESSUT7

KIRJAMESSUT8

Hieman hurjempikin hahmo löytyi hallin ovelta toivottamasta vierailijat tervetulleiksi!

KIRJAMESSUT9

Kirjoja oli tarjolla vaikka millä mitalla – yleisimpinä kielinä siis ranska ja arabia, mutta jonkin verran olisi löytynyt myös englanninkielistä kirjallisuutta.

KIRJAMESSUT18

Erityisesti ilahduin siitä, että tällä kertaa tarjolla oli runsaasti myös erilaisia Montessorityylisiä leluja ja muutamia kirjojakin. Harmi, että nuo Montessoriaakkoset olivat ranskan aakkosia – jos ne olisivat olleet arabian aakkosia, olisin ne luultavasti ostanut, vaikka hinta olikin suhteellisen kallis. Noitahan voi itsekin tehdä hiekkapaperista, mutta ainakin arabian aakkosten osalta työ on sen verran haasteellinen ja aikaa vievä, etten ole moiseen ryhtynyt. Tällä kertaa ilahdutti myös se, että monia lasten lempisatuja oli tarjolla kovakantisina arabiankielisinä versioina. Näitä löytyy kyllä esimerkiksi Bab Ezzouarista ranskaksi, mutta arabiankielisten versioiden löytäminen on ollut haasteellista. On jäänyt todella harmittamaan, etten ostanut arabiankielisiä lastenkirjoja Junibackenista, kun siellä kävimme vuosia sitten. Siellä olisi ollut vaikka mitä tarjolla, mutta muistan, kuinka aikataulumme alkoi olla tiukoilla lasten viihdyttyä leikkimässä Peppi Pitkätossun talossa niin kovin pitkään, että ostokset jäivät lopulta tekemättä. Harmistusta onneksi helpotti se, että Peppi Pitkätossua ja Mikko Mallikasta löytyi kyllä arabiankielisinä myös Suomen kirjastoista, mutta silti mieluusti haluaisin lasten lempisatuja arabiankielisinä myös meille kotiin. Tällä kertaa valitsimme Nalle Puhin ja 6-vuotias tykkäsi uudesta Nalle Puh -kirjastaan niin paljon, että halusi sen lukea ihan itse jo kotimatkalla – niinpä kuuntelimme kotimatkalla takapenkiltä kuuluvaa arabiankielistä tarinaa Nalle Puhin seikkailuista ja matka sujui kovin rattoisissa tunnelmissa. Aloin myös miettiä, että ehkä ei olisikaan hullumpi idea ostaa myös ranskankielisiä satukirjoja innokkaalle ranskanopiskelijalle – ehkä ne innostaisivat tyttöä lukemaan ranskaksi muutakin kuin oppikirjoja. Omia englanninopintojani ainakin vauhditti aikoinaan kovin isäni tilaama englanninkielinen nuortenlehti, jonka sisältöä oikein ahmin, vaikka ajoittain jouduinkin turvautumaan sanakirjaan.

KIRJAMESSUT19

Löysin myös esimerkiksi Agatha Christien teoksia arabiankielellä, mutten saanut miestä innostumaan – en vain saanut häntä vakuutettua siitä, että hänen pitäisi lukea elämänsä ensimmäinen Christie. Itsellenihän ostin viime vuonna kirjamessuilta yhden Christien englanninkielisenä versiona, mutta nyt kyseisen kirjailijan teokset alkavat jo osaltani olla läpikahlattuja. Tässä suhteessa olemme miehen kanssa kovin erilaisia – siinä missä kirjojen lukeminen on minulle äärimmäisen tärkeää, ei mies lue kirjoja juuri lainkaan. Tästä huolimatta mies on ehkä hieman yllättäin juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa voi jutella lähes asiasta kuin asiasta – vaikkapa uusimmista lääketieteen saavutuksista – ja jonka yleistieto on monesti lyönyt minut, lukutoukan, ällikällä! Mies nimittäin seuraa kyllä maailman menoa hyvinkin tarkasti, vaikkei juuri kirjoja luekaan – TV.n ajankohtaisohjelmat, nettilehdet, elämänkokemus sekä laaja tuttavapiiri tuntuvat pitävän huolen siitä, että tietoa on kyllä tarttunut matkan varrella. Ahmimme molemmat tietoa, mutta osittain kovin eri tavoin. Luulen, että lukemattomuus johtuu suurelta osin siitä, että mies on kasvanut lukutaidottoman äidin hoidossa eikä siten ole tottunut siihen, että kotona luettaisiin. Muistan, kuinka mies aikoinaan hämmästeli miten nuorille lapsille aloitin satujen lukemisen ja kuinka valtavia määriä raahasimme kotiin kirjoja kirjastosta jokaviikkoisilla kirjastokäynneillämme. Minulle taas tällainen käyttäytyminen oli lapsuudesta täysin tuttua – meillä luettiin aivan valtavan paljon ja käytiin kirjastoautolla tai kirjastossa säännöllisesti! Vaikka miehen lapsuudenperheessä lapsille ei luettukaan satuja, kannustettiin opiskelusta kiinnostuneita lapsia kuitenkin opiskelemaan mahdollisimman pitkälle ja onpa osa lapsista suorittanut jopa tohtoritason tutkinnonkin ulkomailla.

KIRJAMESSUT13

 

Messuille osallistuu näytteilleasettajia ympäri maailman, mikä tekee tapahtumasta erityisen mielenkiintoisen.

KIRJAMESSUT14

Tämän kuvan otin oikeastaan ihan siksi, että huomasin tutun näköisen lipun heiluvan lipputangossa. En edes tiedä, onko messuilla tänä vuonna edustusta Suomesta.

KIRJAMESSUT16

 

Lapsille messuilta löytyi muutamia muitakin kivoja juttuja sen Nalle Puh -kirjan lisäksi, joista yhtä 4-vuotias halusi testata jo istuaessamme hetkisen rappusilla ihmettelemässä maailman menoa miehen  lasten tarvittua hetken levähdystauon.

 

KIRJAMESSUT17

KIRJAMESSUT20

KIRJAMESSUT23

KIRJAMESSUT21

 

Ja vaikka arvontapostauksessa lainasinkin syksyiset kuvat Pixabaysta, niin kyllä täälläkin jo syksyn merkit alkavat näkyä.

 

KIRJAMESSUT15

Lasten ilahduttaminen oli messuilla edullista. Ensinnäkin sisäänpääsymaksua ei ollut lainkaan, vaikka kyseessä on kansainvälinen tapahtuma. Tämän lisäksi pääsimme katsomaan ilmaista elokuvaa, joka oli kenties Disneyn tuotantoa. Emme nähneet elokuvaa aivan alusta asti, joten aivan varma en tuosta ole, mutta hahmot olivat kovin ”disneymäisiä” ja elokuva oli hauska. Ihmettelen täällä monesti, kun useissakaan kohteissa ei olla niin kovin tarkkoja jo ennestäänkin pienten pääsymaksujen osalta – meille on usein sanottu, että koska lapsia on mukana niin monta, ei kaikista tarvitse maksaa ja tässä tapahtumassa ei pääsymaksua tosiaan ollut lainkaan – ei edes aikuisille. 4-vuotiaalle mieleinen kirja, joka näkyi yllä olevissa kuvissa ja jossa tehtävät voi pyyhkiä pois ja tehdä yhä uudelleen ja uudelleen maksoi alle euron, samoin kuin alla näkyvä paketillinen aakkoskortteja, jotka ovat olleet 4-vuotiaalle tosi mieleisiä. Lapset ovat keksineet korteilla omia pelejä ja 4-vuotias tykkää niistä tunnistaa kirjaimia. Huomaan, että kun lapsille ei liiaksi tuputa esimerkiksi kirjainten opettelua, vaan jättää ainoastaan lasten ulottuville heitä kiinnostavia välineitä, tapahtuu oppiminen aivan kuin huomaamatta lasten itse keksimien leikkien kautta! Monilla lapsilla keikkui tällainen paketillinen aakkoskortteja kädessä messujen aikana. Disneyn kovakantiset arabiankieliset melko paksut kirjat olivat toki hieman kalliimpia – ne maksoivat kuutisen euroa.

 

KIRJAMESSUT2

KIRJAMESSUT

 

Ja koska meillä lapset tykkäävät leikkiä koulua, lähti mukaan myös tällainen taulu, joka on ehtinyt jo kovaan käyttöön! Tämä veloitti budjettia noin kuuden euron verran.

KIRJAMESSUT4

Toivon, että ehdimme piipahtaa messuilla tänä vuonna vielä toistamiseen!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like