Kuva: iStockphoto
Grand Canyon Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen luonto on huikea – nämä 10 kohdetta on nähtävä kerran elämässä

Yhdysvallat on uskomattoman monipuolinen matkakohde luonnosta kiinnostuneelle. Koe aavikot, korkeat lumen peittämät vuoristot ja Havaijin laavakentät.

1. Grand Canyon

Yhdeksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä kutsuttu kanjonialue sijaitsee Luoteis-Arizonassa. Colorado-joki on miljoonien vuosien aikana kovertanut siitä värikkään ja mahtipontisen nähtävyyden. Pelkästään kanjonin seinämät ovat vaikuttavat.

Kanjoni on kokonaisuudessaan noin 446 kilometriä pitkä, ja sen leveys vaihtelee 6-29 kilometrin välillä. Syvyys on enimmillään lähes kaksi kilometriä. Grand Canyonia ympäröi Yhdysvaltojen ensimmäisiin kansallispuistoihin lukeutuva Grand Canyonin kansallispuisto.

Kanjonin aluetta asuttivat Amerikan alkuperäiskansat jo kauan ennen kuin ensimmäinen eurooppalainen ennätti paikalle vuonna 1540. Intiaanit rakensivat asumuksiaan kanjonin seiniin. Nykyään kanjoni on suosittu vaelluskohde joko jalan, ratsain tai vesiteitse Colorado-jokea pitkin.

Varsin suosittu, mutta rautaiset hermot vaativa kokemus on kävellä pitkin Grand Canyon Walkwayta. Se on käytännössä rotkon päällä sijaitseva hevosenkengän muotoinen kävelysilta, joka on täysin läpinäkyvä. Tämä yhdistettynä riepotteleviin tuuliin saa isonkin miehen valahtamaan kalpeaksi.

Grand Canyon sijaitsee Arizonassa lähellä Colorado-jokea. Paras tapa päästä paikalle on vuokra-auto. Myös muun muassa Las Vegasista järjestetään retkiä.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

2. Joshua Treen kansallispuisto

Ei ihme, että U2 nimesi levynsä tämän ainutlaatuisen luonnonpuiston mukaan. Los Angelesin itäpuolella sijaitseva aavikkoalue on tunnettu eritoten sen kuvauksellisten Joshua-puiden ansiosta. Paras tapa tutustua alueeseen on käydä muutamilla lyhyillä kävelyretkillä, jotka tarjoavat monipuolisia näkymiä.

Esimerkiksi 49 Palms Oasis Trail vie keskelle palmujen täyttämää puroa, ja useimmat reitit tarjoavat ainakin upeita kivimuodostelmia. Iltaa kohden kannattaa ajaa Keys View -kukkulalle, mistä avautuvat upeat auringonlaskunäkymät aina Meksikoon asti.

Kannattaa ottaa huomioon, että Joshua Tree Park on yksi Yhdysvaltojen kuivimmista ja kuumimmista kohteista, joten juomavettä tulee olla mukana riittävästi.

Joshua Treen kansallispuisto sijaitsee Kaliforniassa Palm Springsin läheisyydessä. Sinne voi tehdä autolla päiväretken Los Angelesista.

3. Havaijin tulivuorten kansallispuisto

Havaijin kauneus piilee sen mystisissä ja dramaattisen muotoisissa tulivuorissa. Havaijin saarilla on kaksi maailman aktiivisinta tulivuorta, jotka puskevat jatkuvasti laavaa. Hilon saari, joka on paremmin tunnettu nimellä Big Island, on hyvä kohde tutustua turvallisesti maailman aktiivisimpaan tulivuoreen osana opastettua retkeä.

Volcanon kansallispuisto
Kuva: Hawaii Tourism Authority HTA / Cameron Brooks
Havaijilla voi bongata aktiivisia tulivuoria.

Varsinkin Pu’u ‘O’o-niminen kraatteri on ollut aktiivinen vuodesta 1983. Muualla saarella näkee myös sulan magman muokkaamaa luontoa ja usein tunne on kuin kävelisi kuun pinnalla. Big Islandilla on lisäksi riittämiin kauniita rantoja, vesiputouksia, sademetsää ja eksoottisia kasveja.

Havaijin tulivuorten kansallispuisto on lyhyen lentomatkan päässä Honolulusta ja matkanjärjestäjillä on sinne monipuolisia retkiä.

4. Kalliovuorten kansallispuisto

Harva pystyy kiistämään Kalliovuorten kauneutta ja se onkin luontokuvaajien ylivoimainen suosikkikohde Yhdysvalloissa. Jo pelkästään Pohjois-Amerikan korkeinta tietä, Trail Ridge Roadia, ajettaessa avautuvat henkeäsalpaavat näkymät: matkalla näkee jäätiköitä, soran muokkaamia vuorenseinämiä sekä kristallinkirkkaita järviä. Autolla pääsee jopa 3 600 metrin korkeuteen.

Yhdysvaltojen Kalliovuoret
Kuva: Flickr / Marco Becerra
Kalliovuorten maisemat hurmaavat Coloradon osavaltiossa.

Luonnonpuisto tarjoaa myös mainiot puitteet muutaman päivän retkille, sillä siellä on 500 kilometriä merkattuja polkuja. Samalla voi nousta vuorten huipulle nauttimaan ikimuistoisista auringonnousuista tai nähdä villieläimiä, kuten hirviä ja peuroja. Kevyempää tutustumista suosiva voi puolestaan nauttia hevosretkistä tai kalastamisesta.

Kalliovuorten kansallispuisto sijaitsee Coloradossa. Helpoin tapa päästä luonnonpuistoon on autolla Denveristä, josta on noin kahden tunnin ajomatka.

5. Yellowstonen kansallispuisto

Luonnonvoimat ovat muokanneet Yellowstonen kansallispuistosta yhden Yhdysvaltojen merkittävimmistä kohteista. Ei mikään ihme, että se oli aikoinaan maan ensimmäinen kansallispuisto.

Varsinkin alueen geotermiset muodostelmat, kuten geysirit, aktiiviset muta-altaat, fumarolit, kuumat lähteet ja mineraalien luoma värien säihke saavat kamerat käymään kuumina. Kansallispuiston monipuolisuudesta kertoo myös se, että alueella on 300 geysiriä, mikä on kaksi kolmasosaa maapallon kaikista geysireistä.

Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvalloissa
Kuva: Flickr / Luca Cerabona
Yellowstonen kansallispuisto on vaikuttava näky.

Suosittuja nähtävyyksiä ovat kaleidoskoopin värinen Grand Prismatic Spring sekä Yellowstone Lake. Lisäksi Yellowstone on rikas eläinlajien suhteen, ja siellä voi nähdä biisonin, karhun tai hirven. Parhaimmillaan Yellowstone on osana pidempää kävelyä, jolloin pääsee arvostamaan sen moninaisuutta.

Yellowstonen kansallispuisto on avoinna ympäri vuoden, joskin talvikuukausina lumi voi tukkia tiet. Luonnonpuisto on varsin etäällä merkittävän kokoisista kaupungeista ja ainoa tapa päästä paikalle on autolla. Lähin lentokenttä on Jackson Hole Airport.

6. Yosemiten kansallispuisto

Pelkästään paikallaan seisominen ja ympäriinsä katselu tarjoaa Yosemiten kansallispuistossa enemmän luonnon ihmeitä kuin moni valtio kokonaisuudessaan. Puisto kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Yosemite Falls on 739 metrillään Yhdysvaltojen korkein sekä maailman viidenneksi korkein vesiputous. Alueen muut nähtävyydet ovat keskeltä halkaistun vuoren muotoinen Half Dome, monoliitin muotoinen El Capitanin kallionseinämä sekä läpi puiston virtaava Merced-joki.

Yosemiten kansallispuisto
Kuva: iStockphoto
Kalifornian Yosemiten kansallispuisto huippusuosittu kesäkohde.

Monet näistä ja upeista vuorenhuipuista näkee useista Yosemiten laakson näköalapaikoista, mutta puistoon voi tutustua jalkaisinkin päiväretkellä tai useamman yön kestävällä patikkaretkellä. Yosemite National Park on kesäisin suosittu paikallisten keskuudessa, ja silloin myös alueen runsaslukuinen eläimistö on liikkeellä.

Yosemiten kansallispuisto sijaitsee San Franciscosta 240 kilometriä itään. Muiden luonnonpuistojen tapaan oikeastaan ainoa tapa saapua paikalle on omalla auto. Talvisin lumentulo saattaa tukkia tiet.

7. Archesin kansallispuisto

Utahin luonnonpuiston muodostelmat ovat kuin toisesta maailmasta. Punainen maaperä ja eroosion luomat hiekkakivimuodostelmat tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen. Alueen tunnetuimmat muodostelmat ovat yli 2 500 hiekasta muodostunutta luonnonsiltaa, jotka ovat toinen toistaan ylväämpiä korkeimpien ollessa lähes nelikerroksisen rakennuksen korkuisia.

Iltaisin on lähes mystistä katsoa luonnonsiltojen värien vaihtelevan verenpunaisesta tulenkeltaiseen. Ja toisin kuin muut maan aavikoista, on Archesin kansallispuisto vehreä kohde, missä voi kokea satojen eri kasvien värikylläisyyden ja loiston.

Archesin kansallispuisto sijaitsee Utahin osavaltiossa. Ainoa tapa luonnonpuistoon pääsylle on oma auto. Lähin lentokenttä on Canyonland Field Airport, josta on päivittäin lentoja Denveriin.

8. Niagaran putoukset

Puolittain Yhdysvaltojen ja puolittain Kanadan puolella sijaitsevat Niagaran putoukset häkellyttävät niin kokonsa kuin puhtaan voimansa ansiosta. 18 000 vuotta vanhojen putousten vesimassat laskeutuvat 236 metrin korkeudesta jatkuvan jyrinän säestämänä.

Putouksista suurin eli Horseshoe Falls on jaettu maiden kesken, kaksi muuta ovat Yhdysvaltojen puolella. Toronton keskustan pilvenpiirtäjät näkyvät hyvällä säällä Niagara-joen alajuoksun kukkuloilta.

Niagaran putoukset houkuttelevat turisteja
Kuva: Flickr / MrHicks46
Niagaran putoukset sijaitsevat Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla.

Putoukset ovat erittäin suosittu kohde ja niitä käy katsomassa joka vuosi noin 10 miljoonaa matkailijaa. Jotta saisi tarkemman kuvan putousten koosta, kannattaa kiertää Kanadan puolella mailin pituinen lenkki rajasillalta putouksille.

Niagaran putouksille pääsee kätevästi 30 kilometrin päässä sijaitsevasta Buffalosta. Useat matkanjärjestäjät tarjoavat päiväretkiä putouksille.

9. Redwoodin kansallispuisto

Yhdet maailman suurimmista puista kasvavat Redwoodin kansallispuistossa. Nämä jättiläiset voivat olla yli 2 000 vuotta vanhoja ja kasvaa toistasataa metriä korkeiksi. Jopa rungon koko on häkellyttävä ja se voi parhaimmillaan kasvaa noin seitsemän metriä leveäksi.

Osasyynä suurelle koolle on vehreä, vulkaaninen maaperä, joka tarjoaa oivallisen kasvualustan. Redwoodissa on myös paljon muita mielenkiintoisia kasvilajeja eläimistöstä puhumattakaan. Puistossa voi nähdä esimerkiksi haukkoja, karhuja sekä merenelävistä hylkeitä ja meritähtiä.

Redwoodin kansallispuisto sijaitsee Kaliforniassa San Franciscosta noin 500 kilometriä pohjoiseen. Helpoimmin luonnonpuistoon pääsee omalla autolla.

10. Mount McKinley

Majesteettinen Mount McKinley on 6 194 metrillään Pohjois-Amerikan korkein huippu. Se sijaitsee Denalin kansallispuistossa Alaskan osavaltiossa. Vuori tunnetaan yleisesti myös nimellä Denali, joka tarkoittaa dena’inan kielellä “suurta”. Vuori nimettiin Mount McKinleyksi presidentti William McKinleyn mukaan vuonna 1897.

Alaskan Denalin kansallispuisto
Kuva: Flickr / Unhindered by Talent
Mount McKinley sijaitsee Denalin kansallispuistossa.

Ilmat saattavat olla Denalin kansallispuistossa varsin vaihtelevat ja huippua ei välttämättä aina näe. Jos näin tapahtuu, niin alueella on paljon muutakin nähtävää, kuten lähes yhtä korkea Mt. Foraker, lukemattomat jäätiköt sekä upeista heijastuksista tunnettu Wonder Lake. Upeita vuorenhuippuja pääsee halutessaan näkemään lentokoneen kyydissä.

Mount McKinley sijaitsee Denalin kansallispuistossa Alaskassa. Alueen lähin lentokenttä on Anchorage Ted Stevens International Airport. Luonnonpuistoon järjestetään kesäisin bussiretkiä.

Teksti: Daniel Stöckli / Matka24.com
Kuvat: iStockphoto, Hawaii Tourism Authority HTA / Cameron Brooks, Flickr / Marco Becerra, Flickr / Luca Cerabona, iStockphoto, Flickr / MrHicks46, Flickr / Unhindered by Talent

Päivitetty: 21.7.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia