hero taustakuva

Vietä unohtumaton aktiiviloma Madeiralla – viisi tärppiä vauhdikkaaseen matkaan

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Madeiran saariryhmä on suosittu rantalomakohde, mutta saarten luonto tekee Madeirasta myös aktiivimatkailijoiden suosikin.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 05.01.2018
facebook   whatsapp

1. Kiertele näköalapaikoilla

Madeiran upea luonto takaa hurjat näkymät, ja saarella onkin lukuisia vaikuttavia näköalapaikkoja. Esimerkiksi Cabo Girãon 580 metriä korkea jyrkänne on hyvin suosittu paikka katsella maisemia. Sieltä avautuu vaikuttava merimaisema, ja korkean paikan kammoisia kauhistuttava näkymä jyrkkää kalliota pitkin alas. Alueella sijaitsee myös suosittu lasilattia, jonka läpi voi käydä katselemassa alapuolelle avautuvaa maisemaa.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Auringonnousu Pico Do Areeirolla on unohtumaton kokemus.

Muita suosittuja näköalapaikkoja ovat Madeiran korkein huippu, 1 862 metriin kohoava Pico Ruivo sekä 1 818 metriä korkea, saariryhmän kolmanneksi korkein huippu Pico do Areeiro.

2. Vaella levadojen vieressä

Madeiran satoja vuosia vanhat kastelukanavat eli levadat luovat jopa kaksi tuhatta kilometriä pitkän kastelukanavaverkoston. Levadojen vierelle alun perin huoltotöitä varten rakennetut polut ovat nykyisin vaeltajien käytössä, ja kastelukanavien vierustaa pitkin onkin mahdollista vaeltaa pitkin saaria.

Maisemat vaihtelevat tiheistä metsiköistä syviin rotkoihin, joten vaellus levadan vartta pitkin on suosittu tapa tutustua vehreän saariryhmän luontoon.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Vehreät levadat tarjoavat mieleenpainuvan vaelluskokemuksen.

Suosittuja levadoja on rutkasti, mutta kaikkein tunnetuin vaellusreitti on 25 fontes eli 25 lähteen vaellusreitti. Oli kyseessä sitten levada kuin levada, tarjoaa reitti varmasti vehreitä maisemia ja hauskoja elämyksiä.

3. Koe monimuotoinen luonto

Madeiran luonnon monipuolisuus voi yllättää matkailijan, sillä yhdellä saarella hyvin erilaisia maisemia. Vehreiden levadojen ja jylhien vuoristoalueiden lisäksi Madeiralla on myös tasankoja, kaupunkeja, rantatunnelmaa sekä suuria vesiputouksia.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Veu de Nuiva -vesiputous on Madeiran komeimpia.

Tuliperäisen saaren rannat ovat tummien kivien peittämiä, mistä syystä matkailijat uivatkin tavallisesti joko hotellien uima-altaissa tai luonnon muovaamissa uima-altaissa.

4. Lähde jeeppiseikkailulle saaren ympäri

Miltä kuulostaisi vauhdikas päivä nelivedon kyydissä ajellen ympäri Madeiran vuoristoteitä – ja osittain jopa niiden ulkopuolella? Madeiran parhaat salapaikat ja upeimmat maisemakohteet löytyvät parhaiten asiantuntevan oppaan avustuksella, jolloin itse voi keskittyä kaikessa rauhassa ympäröiviin maisemiin. Madeiralla toimii lukuisia matkanjärjestäjiä jotka kierrättävät lomailijoita ympäri saarta, joten päiväretken varaaminen on helppoa.

Madeiran aktiivielämykset
Opastetulla kiertoajelulla pääsee esimerkiksi pilvien yläpuolelle.

Esimerkiksi Green Devil Safari tarjoaa matkailijoille mieleenpainuvia safarimatkoja, joiden kuskit toimivat samalla oppaina ja kierrättävät kyytiläisiä Madeiran parhaita maisemateitä pitkin, ja kurvaavat tarvittaessa myös päällystettyjen teiden ulkopuolelle. Tarjolla on erilaisia retkiä ympäri saarta ja esimerkiksi maisemien katselu avoimesta kattoikkunasta käsin auton takapenkillä seisoen on varmasti mieleenpainuva kokemus.

5. Patikoi Madeiran luonnossa

Madeira sopii mainosti vaellusmatkalle, ja saarelle kannattaakin pakata mukaan hyvät vaelluskengät. Suositussa matkakohteessa on useita patikointikohteita, jotka tarjoavat paitsi mukavaa tekemistä lomapäiville myös haasteita, sillä tuliperäisillä saarilla maasto vaihtelee rutkasti.

Inka KhanjiMadeiran aktiivielämykset
Vaellusreiteiltä avautuu mieleenpainuvia maisemia, jotka ovat raskaiden nousujen arvoisia.

Reittejä on tarjolla useita erilaisia, joten kaikentasoisille vaeltajille löytyy omaan tasoon sopiva patikkareitti. Suosituimpia vaelluskohteita ovat Pico Ruivon ympäristössä olevat reitit, Caldeirão Verden levadan vieressä kulkeva vesiputoukselle päättyvä reitti, Madeiran itäisin vaellusreitti Ponta de São Lourenço, luolien täyttämä São Vicente, Curral das Freiras -laakso sekä pieni Câmara de Lobos -kylä.

>> Lue myös: Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – nämä 7 kohdetta on pakko nähdä

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.