Sukellusloma Kyproksella – katso parhaat kohteet ja vinkit
Matkoja kohteeseen Kypros
Sukelluskohde loistavilla olosuhteilla
Lomaillessa Välimerellä sijaitsevalla Kyproksella kannattaa tutustua saaren sukellusmahdollisuuksiin. Kypros jää sukelluskohteena monesti tunnetuimpien kohteiden varjoon, mutta saarella on lukuisia sukelluspaikkoja, mielenkiintoista nähtävää ja hyvät olosuhteet sukeltamiseen. Sopivia sukelluspaikkoja ja -retkiä on kaiken tasoisille sukeltajille.
Hyviä sukelluspaikkoja löytyy erityisesti Kyproksen etelä- ja länsirannikoilta. Jos lomalla on tarkoitus sukeltaa enemmän, kannattaa kohteeksi valita Pafos, josta pääsee helposti sukeltamaan erilaisiin kohteisiin. Myös lähellä itärannikon Agia Napaa on useita sukelluskohteita.
Kyproksen vesissä on monipuolista nähtävää. Pinnan alla voi tutustua esimerkiksi koralliriuttoihin tai laivan hylkyihin. Monet sukelluspaikoista sijaitsevat samalla alueella, joten erilaisia pinnanalaisia nähtävyyksiä voi yhdistellä toisiinsa yhdellä reissulla oman kiinnostuksen mukaan.
Erityisesti kesät ovat otollista aikaa sukeltamiselle Kyproksella, sillä sekä meriveden että ilman lämpötilat ovat silloin korkeimmillaan. Vedet kuitenkin pysyvät lämpiminä jopa lokakuuhun asti, joten Kyproksen sukelluskausi on yksi Välimeren pisimpiä. Kyproksen vedet ovat kirkkaita eikä voimakkaita merivirtoja pinnan alla juurikaan ole.
Saaren sukelluskeskukset järjestävät eri kestoisia sukellusretkiä ja kursseja, joilla pääsee opastetusti tutustumaan sukeltamisen saloihin ja parhaisiin sukelluskohteisiin. Uusia elämyksiä kaipaava voi valita esimerkiksi sukellusretken yöaikaan. Luksusta etsivä voi vuokrata veneen ja oppaan omaan käyttöönsä.
Koralliriuttoja ja mereneläviä
Kyproksella kauniita koralleja on nähtävissä erityisesti sukelluspaikoissa saaren etelärannikolla, jossa rannikkoalueen lähellä on koralliriuttoja. Sukeltamalla voi lähteä myös tutkimaan luolia ja tunneleita, joissa on värikästä pinnanalaista elämää.
Kyproksen vesissä on monien kalalajien lisäksi esimerkiksi mustekaloja, meritähtiä ja hummereita. Sukeltaessa voi myös törmätä merikilpikonniin, koska saarella on käynnissä kilpikonnien suojeluprojekti.
Manijin-saari on suosittu sukelluspaikka, jonne pääsee veneellä tai snorklaamalla. Saari on niin pieni, että sen ympäri voi sukeltaa. Paikan kiinnostavin nähtävyys sukeltajille on syvä luola, joka on värikkään kasvuston peittämä.
Akamas-kansallispuistossa on upeita maisemia merenpinnan molemmin puolin. Sukellusretkellä kansallispuistossa voi nauttia kirkkaista vesistä ja nähdä runsaasti eri mereneläviä.
Sukeltamaan suoraan rannalta
Kyproksella on monessa kohteessa mahdollisuus lähteä sukeltamaan suoraan rannalta. Osassa paikoissa on kiinnostavaa nähtävää jo muutaman kymmenen metrin päässä rannasta.
Pafoksen edustalla sijaitseva Amfiteatteriksi kutsuttu sukelluspaikka on saanut nimensä siitä, että merivirtojen kuluttamat kivimuodostelmat muistuttavat amfiteatteria. Paikalle pääsee helposti Coral Bayn rannalta. Upeiden kivimuodostelmien lisäksi paikalle voi nähdä esimerkiksi mustekaloja ja trumpettikaloja.
Sea Caves ja Pistol Bay ovat suosittuja sukelluspaikkoja, joissa pääsee sukeltamaan pitkiin tunnelimuodostelmiin. Paikoissa riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa ja ne sopivat hyvin erityisesti hieman kokeneemmille sukeltajille.
Pala historiaa pinnan alla
Kauniiden korallien ja erilaisten kalojen lisäksi Kyproksella voi sukellusretkillä suunnata katsomaan uponneiden laivojen hylkyjä.
Yksi Kyproksen tunnetuimmista sukelluskohteista on Larnakan sataman ulkopuolella sijaitseva Zenobia-lautan hylky. Zenobia on yksi sukeltajien keskuudessa suosituimmista hylyistä koko maailmassa. Lautta upposi vuonna 1980 kyydissään yli 100 ajoneuvoa, jotka ovat edelleen meren pohjassa ja toimivat nyt kotina meren asukeille.
Libanonilaisen Vera K -laivan hylky on noin 20 minuutin matkan päässä Pafoksen satamasta. Karille ajanut alus räjäytettiin vuonna 1974, jolloin sen hylky upposi 11 metriä syvää kuoppaan. Hylyn lähellä on paljon sukeltamiseen sopivia kapeita tunneleita.
Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Cyprus Tourism Organisation, Flickr/Malcolm Browne, stevehorgan