hero taustakuva

Kaiken tämän löydät Madeiralta – 7 syytä matkustaa

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Joko tunnet Madeiran? Nimikkoviinistään tunnettu saariryhmä tarjoaa tehtävää ja nähtävää niin aktiivi- kuin rantalomailijallekin.
Teksti: Anna Mäkelä
Päivitetty: 12.12.2017
facebook   whatsapp

1. Jokaiselle jotain

Madeira on mainio matkakohde kaikenlaisille lomailijoille. Saaren turvallinen ja rauhallinen ilmapiiri kutsuu rentoutumaan, mutta rannalla lekottelun lisäksi saariryhmällä on loistavat mahdollisuudet niin aktiivi- kuin kaupunkilomaankin.

Madeiran leppoisaa tunnelmaa pääsee aistimaan niin Funchalin keskustassa kuin Porto Santon rannoillakin. Madeiralle on helppo lähteä sekä perheen että ystävien kanssa, sillä kompakti lomakohde tarjoaa jokaiselle jotakin. Harva kohde palvelee yhtä hyvin niin ryhmämatkailijoita kuin lemmenlomailijoitakin.

Tavoittelitpa matkalta romanttisia auringonlaskuja, monipuolisia aktiviteetteja tai luonnossa liikkumista, Madeiralla et tule pettymään.

2. Ikuisen kevään Madeira

Madeiran ilmasto on leuto ympäri vuoden.
Madeiran ilmasto hellii aktiivilomailijoita.

Portugalin Madeiralla sanotaan vallitsevan ikuisen kevään. Ympäri vuoden leuto ilmasto houkuttelee matkailijoita kaikkina vuodenaikoina. Lämpötilat vaihtelevat kesän keskimääräisestä 22 asteesta talven 17 asteeseen, joten Madeiralla ei tarvitse hytistä pakkasessa eikä liioin hikoilla helteessä.

Suomesta Madeiralle matkustetaan usein nauttimaan lempeästä lämmöstä kotimaan pakkasten aikana. Miellyttävä ilmasto sopiikin hyvin aktiivilomailijalle. Sää saattaa kuitenkin vaihdella useita kertoja päivän mittaan, joten aamuisesta auringosta tai sateesta ei kannata vetää hätäisiä johtopäätöksiä.

3. Harvinaislaatuinen luonto

Madeira tunnetaan monimuotoisesta luonnostaan.
Madeiran luonnosta peräti 75% on suojeltua.

Madeira tunnetaan ainutlaatuisesta luonnostaan. Seitsemästä tuliperäisestä saaresta koostuva saariryhmä tarjoaa matkailijalle luontokokemuksia levadavaelluksista kukkaloistoon ja valassafareista harvinaislaatuisiin eläin- ja kasvilajeihin.

Jotain olennaista paikallisesta luonnosta kertoo se, että Madeiran saaresta jopa kolme neljäsosaa on luonnonsuojelualuetta. Mikäli luonnonmaisemiin haluaa tutustua ylhäältä käsin, pysäyttäviä näkymiä Madeirasta tarjoavat näköalapaikat, kuten Cabo Girãon jyrkänne, joka on yksi maailman korkeimmista, sekä liki kahden kilometrin korkeuteen kohoava Pico Ruivo -vuori.

4. Vartaita ja viiniä

Portugalin matkailuMadeiran tyypillisin ruokalaji on espetada-lihavarras.
Espetada-lihavartaat kuuluvat madeiralaiseen ruokakulttuuriin.

Madeira sopii hyvin nautiskelijan matkakohteeksi, sillä saarilta löytyy monia paikallisia herkkuja.

Kaikkein tyypillisin madeiralainen ruoka on espetada eli lihavarras. Lihanpalat lävistetään laakeripuisella tai metallisella kepillä ja grillataan maukkaaksi.

Espetadaa ei tule kuitenkaan sekoittaa espadaan eli mustahuotrakalaan. Tämä häijynnäköinen kala tarjoillaan tyypillisesti paistettuna tai leivitettynä banaanin kanssa.

Makeissa jälkiruoissa maistuvat puolestaan trooppiset hedelmät kuten mangot, banaanit ja passionhedelmät.

Madeiran juomapuolesta tunnetaan erityisesti makea jälkiruokaviini, madeiraviini. Paikallisten makuun ovat kuitenkin enemmän perinteinen madeiralainen poncha, siideri sekä oman kylän viini vinho seco.

5. Kukkaloistoa koko rahalla

Madeiralta löytyy lukuisia upeita puistoja, kuten Monte Palace Tropical Garden
Monte Palace Tropical Garden on kenties Madeiran näyttävin puisto.

Madeiran ihanteellisessa ilmastossa viihtyvät lukuisat eri kasvilajit, joista monet kasvavat saarella jättiläiskokoon. Jo pelkästään Funchalissa elää lähes 2 000 kasvilajia. Lisäksi saariryhmältä löytyy huimat 150 lajia, joita ei tavata missään muualla maailmassa.

Madeiralla kannattaa tutustua alueen lukuisiin puutarhoihin, joista kiinnostavimpiin kuuluvat Jardim Botânico eli kasvitieteellinen puutarha, satumainen Jardim Orquídea -orkideapuutarha sekä mahtipontinen Monte Palace Tropical Garden.

Keväisin Madeiralla järjestetään monipäiväiset kukkafestivaalit, joihin kuuluu upeiden kukkakoristeluiden lisäksi myös näyttäviä asuja, tanssia ja musiikkia.

6. Lumoavat levadat

Madeira on patikoitsijan paratiisi.
Levadat saavat monet patikoitsijat palaamaan Madeiralle yhä uudestaan.

Portugalin Madeira on vienyt monen vaeltajan sydämen. Saariryhmä onkin tunnettu vaellusreiteistään, joista monet kulkevat levadoja eli kastelukanavia pitkin. Madeira sopii patikointikohteeksi niin edistyneille kuin vasta-alkajillekin.

Matkailija voi valita joko helpon muutaman tunnin kävelyn tai haastavan useamman päivän vaelluksen. Madeiran saarelta löytyy peräti 1 400 kilometrin edestä levadoja, joita voi yhdistellä erilaisiksi reiteiksi tarpeen mukaan.

Madeiran vaellusreitit tarjoavat henkeäsalpaavan upeita maisemia. Korkeanpaikankammoisen kannattaa huomioida, että monet helpoimmistakin reiteistä kulkevat rotkojen reunalla.

7. Hienohiekkainen Porto Santo

Portugalin matkailuPorto Santo on rauhallinen rantakohde.
Porto Santo sopii rantalomailijalle.

Madeiran saarelta ei juuri löydy perinteistä hiekkarantaa, mutta Porto Santolla auringonpalvojakin viihtyy. Laavakivestä hioutunut hiekkaranta levittäytyy yhdeksän kilometrin pituuteen, ja saari rantoineen onkin erityisesti madeiralaisten lomailijoiden suosiossa.

Porto Santon hiekan kerrotaan hellivän matkailijaa myös muutoin kuin satumaisella pehmeydellään. Hiekalla uskotaan olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia sen korkean mineraalipitoisuuden ansiosta.

Porto Santo on vielä suhteellisen koskematon ja rauhallinen lomakohde. Saarelta löytyy vain muutama hotelli ja ravintola, joten se on täydellinen paikka rannalla rentoutumiseen. Saarella toimii myös golfkenttä.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Portugalin matkailu / Emilia Pollok, Francisco Correia, Gregg Snell, Nelson Barros, Lucia Barros

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.