Kuva: Westsweden.com / Roger Borgelid
Ruotsin Fjällbacka tuli tunnetuksi Camilla Läckbergin dekkareista

”Ruotsin murhapääkaupunki” on ihana kesäidylli naapurimaassa – tuttu dekkareista ja tv:stä

Hurahditko sinäkin Fjällbackaan sijoittuviin ruotsalaisdekkareihin? Näin vierailet paikan päällä.

Fjällbacka tuli tunnetuksi menestysdekkareista

Jos suuntaat kesällä Ruotsiin ja haluat kokeilla jotain uutta, harkitse kohteeksi Fjällbackaa. Perinteisten Tukholman ja Visbyn tapaan myös Fjällbackasta löytyy upeita maisemia ja ruotsalainen rannikkoidylli – sekä menestysdekkareista tuttuja paikkoja.

Fjällbacka sijaitsee Ruotsin länsirannikolla lähellä Norjan rajaa. Lähin iso kaupunki on noin 130 kilometrin päässä sijaitseva Göteborg.

Fjällbacka on ollut jo pitkään suosittu kesälomakohde ruotsalaisten keskuudessa: esimerkiksi elokuvatähti Ingrid Bergmanilla oli talo lähisaaristossa. Kansainvälisestä huomiosta pikkukaupunki saa kuitenkin kiittää ainoastaan yhtä naista.

Fjällbackassa syntynyt ja varttunut Camilla Läckberg on Ruotsin rikoskuningatar ja kirjailija, jonka teoksia on julkaistu yli 60 maassa Suomi mukaan lukien. Läckbergin Fjällbackaan sijoittuva kirjasarja on pitänyt huolta siitä, että pikkukaupungin nimi tunnetaan nyt ympäri maailmaa.

Huomiota on edesauttanut se, että monet pohjoismaalaiset dekkarit ja rikossarjat ovat nauttineet viime vuosina valtavaa suosiota maailmanlaajuisesti muodostaen todellisen ilmiön. Stieg Larssonin menestyskirjojen pohjalta tehdyt elokuvat sekä Juutinrauman sillan maailmankartalle nostanut rikossarja Silta ovat vain muutamia esimerkkejä.

Ei ihme, että matkailijoita kiinnostaa myös Fjällbacka – pikkukaupunki, jossa tapahtuu poikkeuksellisen paljon fiktiivisiä murhia.

Aktiivilomailijalle, kulinaristille, dekkarifanille

Alle tuhannen asukkaan Fjällbackassa dekkareista on otettu kaikki irti. Pikkukaupungissa järjestetään muun muassa opastettuja kierroksia, jotka vievät kirjojen tapahtumapaikoille. Läckbergin kirjoista on tehty myös tv-sarja Fjällbackan murhat, joka kuvattiin kylässä.

Nordic noir -fanien lisäksi Fjällbacka sopii myös aktiivilomailijoille. Alueella voi muun muassa harrastaa melontaa ja tehdä retkiä Vädeöarna-saarille eli niin kutsutuille Sääsaarille, jotka ovat osa Ruotsin läntisintä saaristoa.

Vetteberget on Fjällbackan ylle kohoava kallio, joka jakautuu kahteen osaan. Keskellä on Kungsklyftan, halkeama, jonka läpi voi kävellä. Täällä on kuvattu myös Astrid Lindgrenin lastenromaanista tehtyä elokuvaa Ronja Ryövärintytär.

Fjällbackan ravintolatarjonta ilahduttaa ainakin kalan ja äyriäisten ystäviä, kalastajakylässä kun ollaan. Erityisesti hummeria pyydetään alueella paljon. Ruokakirjojakin julkaisseen Läckbergin nimellä kaupitellaan gourmet-majoituspaketteja Stora Hotellet Brygganissa.

Suomesta on helpointa matkustaa Fjällbackaan lentämällä joko Göteborgiin tai Osloon. Tukholmasta matkaa kertyy noin 500 kilometriä.

Kuva: Westsweden.com / Åsa DahlgrenFjällbackan värikkäät talot
Fjällbacka tunnetaan värikkäistä taloista ja rikosromaaneista.
Kuva: Westsweden.com / Åsa DahlgrenCamilla Läckberg nosti Fjällbackan maailmankartalle
Fjällbackassa varttuneen Camilla Läckbergin dekkarit ovat suosittuja myös Suomessa.
Kuva: Westsweden.com / Roger BorgelidKungsklyftan Ruotsin Fjällbackassa
Kungsklyftan on Fjällbackan kuuluisimpia paikkoja.
Kuva: Westsweden.com / Roger BorgelidRuotsin Sääsaaret
Vädeöarna eli Sääsaaret kuuluvat Ruotsin läntisimpään saaristoon. Fjällbackassa vieraillessa kannattaa poiketa myös saarilla.
Kuva: Westsweden.com / Henrik TryggMelontaa Länsi-Ruotsissa
Fjällbacka sopii aktiivilomailijoille. Melonta on suosittua erityisesti saaristossa.

Lue myös: Road trip Ruotsissa – automatkailijan ABC naapurimaahan

Lähde: Daily Mail, Vastsverige.com
Kuvat: Vastsverige.com / Roger Borgelid, Åsa Dahlgren, Åsa Dahlgren, Roger Borgelid, Roger Borgelid, Henrik Trygg

Päivitetty: 13.6.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia