hero taustakuva

Pysäyttävät ilmakuvat turistikohteesta – rannikko kuhisee haita

Flickr / Erman Akdogan artikkelin kuva
Aktiivilomat
Turistirantojen kupeessa seurataan tuhansien haiden muuttoliikettä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.02.2016
facebook   whatsapp

Palm Beach on mustapilkkahaiden pelikenttä

Haita kammoava matkailija – nyt kannattaa katsoa muualle. Floridan rantojen tuntumasta on bongattu kymmeniätuhansia haita, jotka on onnistuttu ikuistamaan pysäyttävän näköisiin ilmakuviin.

Kyseessä on lämpimimmille vesille siirtyvien mustapilkkahaiden muuttoliike, jota haitutkijat seuraavat parhaillaan Floridassa. Suurin osa havannoista on tehty turistien suosiman Palm Beachin kupeessa.

– Vesillä on juuri nyt kirjaimellisesti kymmeniätuhansia haita vain kivenheiton päässä rannikosta. Jos heittäisit kiven merelle, osuisit todennäköisesti haihin – niin lähellä ne ovat, kertoo Stephen Kajiura Florida Atlanticin yliopiston hailaboratoriosta.

Tutkijoille mustapilkkahaiden muuttoliike on erinomaista aikaa selvittää lajin käyttäytymistä. Asiantuntijat haluavat esimerkiksi saada selville, miksi mustapilkkahait suosivat nimenomaan Palm Beachia.

Mustapilkkahait voivat hyökätä ihmisten kimppuun – juuri tämä laji onkin vastuussa suurimmasta osasta Floridassa tapahtuvista haihyökkäyksistä. Hyvänä uutisena voidaan kuitenkin pitää sitä, etteivät mustapilkkahaiden hyökkäykset ole ikinä johtaneet kuolemaan.

– Vesillä on tapahtunut suhteellisen vähän puremia ottaen huomioon sekä haiden että ihmisten korkean lukumäärän, sanoo Kajiura.

Instagramissa julkaistut hurjan näköiset ilmakuvat saavat kuitenkin varmasti miettimään vesille lähtemistä kaksi kertaa – yhdessä kuvassa näkyy SUP-lautailijan läheisyys haiparveen.

Lucky paddle boarder (lower left) about to encounter hundreds of sharks. #shark #blacktip #sharkmigration @colganfoundation

Kuva, jonka Sharkmigration (@sharkmigration) julkaisi

Lähde: Huffington Post
Kuva: Flickr / Erman Akdogan

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Mustapilkkahait ovat ihmiselle täysin vaarattomia ja niiden pieni pään alapinnalla oleva suu sopii vain pienten kalojen napsimiseen, joten eivät edes erehdyksessä voi luulla ihmistä saaliseläimekseen. Taas kerran täysin turhaa haikammon lietsontaa.


  2. Henkiinjäämistodennäköisyys voi olla hyvä iskun jäljjiltä, mutta kannattaa muistaa, että osavaltioista erityisesti Floridassa on viljalti ylettömästi rahastavia sairaaloita. Eli ilman matkavakuutusta voi päätyä purtuna ja luottokortti kaluttuna kadulle.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.