Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti Israelin maisemista: vinkit vaellus- ja pyöräilylomalle

  • Kirjoittajan oletuskuva
Ilmoitus Päivitetty: 28.03.2023
Israel tarjoaa rutkasti koettavaa, eikä kaupunkikohteiden lisäksi kannata unohtaa myöskään maan luonnonpaikkoja. Ota luonnosta kaikki irti ja pakkaa mukaan vaelluskengät tai vuokraa pyörä – maan mikroilmastojen avulla pääset nopeasti pohjoisen vehreiltä kukkuloilta etelän kuivaan autiomaahan.

MAINOS: ISRAEL MINISTRY OF TOURISM

Onnistunut vaellusloma Israelissa

Välimeren rannalla sijaitseva Israel tunnetaan erityisesti kaupungeistaan, mutta maahan kannattaa lähteä myös luontolomalle. Israel hemmottelee retkeilijöitä erinomaisella reittiverkostolla, joka tarjoaa sopivia polkuja kaikentasoisille patikoijille. Erimittaiset reitit vievät erilaisten maisemien äärelle, ja tarjoavat takuuvarmasti mieleenpainuvia elämyksiä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan halki voi vaeltaa Israelin kansallisella Shvil Israel -reitillä. Yli 900 kilometriä pitkä reitti merkkaa turvallista vaellusreittiä, ja tarjoaa mahdollisuuden päästä kosketuksiin israelilaisen luonnon kanssa halkoen koko maan. 

ShutterstockVaellusloma Israelissa
Israelin vaellusreittiverkosto vie maan upeimpien luontokohteiden äärelle.

Israelin eteläkärjessä sijaitseva, karuista kalliomaisemista tunnettu näyttävä Timna Park -puisto sijaitsee 15 000 tuhannen hehtaarin suuruisessa, hevosenkengän muotoisessa laaksossa. Laaksoa ympäröivät kalliot takaavat upeat vaellusmaisemat, ja tarjolla on kaikkiaan 20 erilaista reittiä. Patikkaretkien aikana voi katsella paitsi luonnonmuodostelmia myös ankarissa olosuhteissa selviytyviä villieläimiä, kasveja ja puita. Puistossa on kaikkiaan 20 reittiä, ja ne ovat kaikki geologisesti ja arkeologisesti merkittäviä.

Paras paikka auringonlaskun värittämille vaellusmaisemille on Negevin autiomaassa sijaitsevalla muinaisella Masadan linnoituksella. Sieltä voi katsella unohtumatonta näkyä, kun aurinko nousee hiljalleen Kuolleenmeren ja Jordanian puolella sijaitsevien Moab-vuorten takaa valaisten ympäröivät aavikkomaisemat. 

Christina GottardiAuringonlasku Israelissa
Unohtumattomat auringonlaskut kruunaavat aktiivisen päivän.

Historian ystävien suosikkireitti yhdistää upeat maisemat ja Israelin moninaisen menneisyyden. Israel on toiminut merkittävänä kauttakulkumaana Arabian niemimaalta Välimerelle suuntautuville suitsuke- ja mirhamikuljetuksille, ja historiallisen kauppareittien verkosto on ollut kaikkiaan yli kahden tuhannen kilometrin mittainen. Nyt Suitsukereitiksi kutsutulla matkalla pääsee myös vaeltamaan, ja Israelin osuus reitistä kattaa noin 150 kilometriä. Reitti on Unescon maailmanperintökohde.

Suitsukereitin varrella voi katsella muun muassa Negevin aavikon toisella laidalla sijaitsevia raunioita, joita monet matkailijat seuraavatkin tutkien aavikkoa päästäkseen kokemaan, miten aavikolla on historian saatossa eletty. Reitin varrella on muun muassa tekoaltaita, vartiotorneja, rituaalipaikkoja, uimapaikkoja ja muita tärkeitä virstanpylväitä. 

Pyöräile maan halki

Tuhansien kilometrien mittainen pyörätieverkosto takaa onnistuneen pyöräilyloman Israelissa. Pyöräteitä on eri puolilla maata, ja ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet tutkia maisemia pyörän selästä käsin. 

Maan merkittävin pyöräreitti on Israel Bike Trail, joka kulkee maan halki pohjoisesta etelään yhdistäen Libanonin rajalla sijaitsevan Hermon-vuoren maan eteläosaan ja Eilatiin. Reitti vie merkittävien israelilaiskohteiden ja vaikuttavien maisemien äärelle, ja esittelee pyöräilijöille Israelin monimuotoisuutta. Israel Bike Trail on maailman pisimpiä maastopyöräilyyn soveltuvia rajattuja reittejä.

ShutterstockPyöräily Israelissa
Timna Park tarjoaa mieleenpainuvat pyöräilymaisemat helposti.

Timna Park ei sovellu vain patikointiin, vaan tarjoaa pyöräilijöiden iloksi noin 70 kilometrin edestä huollettuja ja hyvin merkittyjä pyöräilyreittejä. Verkosto tarjoaa eri tasoisille pyöräilijöille soveltuvia reittejä aina lapsiperheiden suosikkireiteistä äärimmäistä taitoa edellyttäviin haastaviin polkuihin. Reittiverkoston kohokohta on Mine Single -reitti, jossa on hyödynnetty useita erilaisia rakennustekniikoita. Reitti sopii erityisesti toistensa perässä ajaville pyöräilijöille, ja se kiertelee vaihtelevassa maastossa tarjoten pyöräilijöille haasteita. 

Maan suosituin pyöräilyalue löytyy tasaiselta rannikolta, sillä se ydistää maan tärkeimmät asutuskeskukset. Alueella on satoja eri pituisia polkuja, jotka kulkevat maaseutujen, metsien ja puistojen halki. Paikalliset täyttävät reitit erityisesti viikonloppuisin. 

ShutterstockPyöräily Israelissa
Pyöräily autiomaan halki kohti auringonnousua on elämys, jonka voi kokea Israelissa.

Monipuolinen ja paikoitellen hyvin karu luonto on vain yksi esimerkki Israelin pyöräilymaisemista, ja eurooppalaisemman pyöräilykokemuksen saa Israelin Galilean alueella. Siellä pääsee pyöräilemään laaksoissa, kukkuloilla ja solissa, joista löytyy reittejä eri tasoisille pyöräilijöille. 

Eikä kannata unohtaa myöskään kaupunkipyöräilyn tuomia mahdollisuuksia, sillä myös israelilaisissa kaupungeissa pyörällä on helppo liikkua. Sen avulla pääsee useampaan nähtävyyteen lyhyessä ajassa, ja polkupyörällä voi kulkea myös niillä kapeilla kaduilla, joihin autot eivät pääse. 

Kuvat: Shutterstock

MAINOS: ISRAEL MINISTRY OF TOURISM

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tel Aviv, Israel

Onnistunut loma Tel Avivissa: parhaat rannat, kaupunginosat ja ravintolat

Israel

Israel on pieni maa, joka tarjoaa suuria kokemuksia

Tel Aviv, Israel

Viisi vinkkiä Tel Aviviin – koe nämä lomallasi

Ein Bokekin ranta Kuolleellamerellä

Mutakylpyjä vai kirkasta vettä ja suolakiteitä – mikä Kuolleenmeren rannoista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja