hero taustakuva

Oletko nähnyt näitä salaperäisiä tunneleita Kroatiassa? ”Hitlerin silmä” ja muut vesireitit – tästä on kyse

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Kroatian mystiset tunnelit kulkevat mereltä rantakallioiden sisään.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 12.07.2018
facebook   whatsapp

Mystiset sukellusvenetunnelit Kroatiassa

Jos olet lomaillut Kroatiassa, olet ehkä saattanut bongata rannikolta erikoisen näköisiä tunneleita. Kallion sisään louhitut tunnelit näyttävät salaisilta vesireiteiltä, jotka saavat miettimään niiden merkitystä.

Kyse on sukellusvenetunneleista, joita käytettiin entisessä Jugoslaviassa sotien aikana. Tänä päivänä tunnelit seisovat tyhjillään ihmetyttämässä turisteja.

Kroatiasta tunneleita löytyy esimerkiksi Visin saarelta, joka oli suljettu matkailijoilta aina 90-luvun alkupuolelle saakka. Nyt Mamma Mia! -elokuvan jatko-osan kuvauspaikkanakin toiminut saari on taas kaikkien huulilla.

Visin sukellusvenetunneli on ehkä koko Kroatian tunnetuin, ja saarella onkin mahdollista osallistua erilaisille kierroksille, jotka esittelevät Visin taustaa sotilastukikohtana.

Sibenikistä läheltä Splitiä ja Krkan kansallispuistoa löytyy puolestaan tunneli, jolla on pahaenteinen nimi Hitler’s Eye eli Hitlerin silmä. Saksalaiset rakensivat tunnelin toisen maailmansodan aikana.

Monille suomalaisille tuttu kohde on myös Bračin saari, jonne on helppo tehdä päiväretki Splitistä. Yhä useammat matkailijat viettävät kuitenkin koko lomansa saarilla. Kroatian kauneimmaksi kehutun rannan lisäksi Bračilla on kolme sukellusvenetunnelia, jotka löytyvät Maslinovon, Smrkan ja Kručšican poukamista.

Lisää tunneleita on rakennettu muun muassa Dugi Otokin saarelle, joka sijaitsee Zadarin kaupungin edustalla sekä Lastovon saarella Korčulan naapurissa. Mali Stonista löytyy niin ikään kolme tunnelia.

Tunnelit ovat todennäköisesti tutuimpia Kroatiassa purjehtineille tai veneellä liikkuneille matkailijoille, sillä niihin vaaditaan usein oma menopeli. Lomakohteesta voi tiedustella opastettuja retkiä tai vesitaksiyhteyksiä tunneleille.

Sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat paljastavat, että jotkut tunneleista ovat saavutettavissa myös esimerkiksi kanootilla tai SUP-laudalla. Onpa tunneleissa harrastettu uintia ja sukellustakin. Jos haluat nähdä tunneleita, selvitä etukäteen onko valitsemasi tunneli avoinna kävijöille ja mitä siellä on sallittua tehdä.

Kroatian lisäksi tunneleita on myös naapurivaltio Montenegron puolella.

Katso alta kuvia tunneleista!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lähde: Total Croatia Sailing
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.