hero taustakuva

Nähtävää maratonin mitalla

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Maailmaa voi kokea myös lenkkitossuissa. Maratontapahtumat ovat intohimoiselle juoksijalle hauska tapa reissata.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 23.03.2010
facebook   whatsapp

Juoksutapahtumia järjestetään eri puolilla maailmaa. Niissä voi juosta matkoja täyspitkästä maratonista lyhempiin etappeihin. Lontoon, Berliinin ja New Yorkin maratonit lienevät maailman suurimpia ja tunnetuimpia juoksutapahtumia.

Monet maratonit juostaan hyvän tarkoituksen vuoksi, kuten avustusjärjestöjen, katastrofien uhrien tai vakavasti sairaiden tukemiseksi. Eksotiikkaa ja ääriolosuhteita etsivä juoksee maratoninsa Saharassa, Siperiassa tai Antarktiksella.

Miksi et siis suuntaisi maratonmatkalle maailmalle? Valitse mieluinen kohde ja varaa muutama ylimääräinen päivä palautumiseen ja kaupunkiin tutustumiseen. Juoksu itsessään tarjoaa jo reilun 42 kilometrin verran nähtävää kohteessa.

Alkuperäinen maraton juostaan Kreikassa

Ensimmäinen maraton juostiin Ateenassa vuonna 490 eKr. Tänä vuonna ilmassa on todellista historian havinaa, kun Ateenassa juhlitaan maratonin 2500. juhlavuotta. Lokakuinen tapahtuma juostaan helleenien jalanjäljissä alkuperäisellä antiikin olympiareitillä, joka päättyy Panathinaikonin olympiastadionille.

Kesäkuussa Tukholmaan

Vaikka länsinaapurimme pääkaupunki Tukholma olisi entuudestaan tuttu, juostessa siihen saa aivan uuden näkökulman. Kesäkuussa juostava reitti kulkee suurelta osin veden äärellä läpi Djurgårdenin puiston ja vanhan kaupungin, ohi kuninkaanlinnan ja muiden nähtävyyksien. Matka Suomenlahden yli on taatusti erilainen risteily, kun laivat täyttyvät koitokseensa valmistautuvista juoksijoista.

Haltia-apua Islannissa

Reykjavikissa juostaan elokuussa. Islantiin kannattaa lähteä jo henkeäsalpaavien maisemien vuoksi. Kolottavia jäseniä voi hautoa juoksun jälkeen maauimaloissa ja kuumissa lähteissä. Kerrotaan, että haltioilta voi kauniisti pyytämällä saada juoksuapua jos voimat viimeisillä kilometreillä alkavat loppua.

Juoksuloma pallon toisella puolella

Kauemmaksi mielivälle on tarjolla erilaisia teemajuoksuja. Maratonmatka sopii mainiosti esimerkiksi perhelomaksi Disney Worldissa Floridan Orlandossa. Koko 42 kilometrin matka on täynnä Disney-hupia. Lyhyemmistä matkoista kiinnostunut osallistuu naisille suunnatulle prinsessojen puolimaratonille tai Hessu Hopon perhejuoksuun. Palkinnoiksi jaetaan Mikki Hiiren muotoiset mitalit.

Reggaen rytmeissä Jamaikalla

Rento juoksutapahtuma on Jamaikalla joulukuussa järjestettävä reggae-maraton. Reggae-musiikkia soittavat livebändit siivittävät juoksua reitin varrella. Maraton juostaan Negrilin kaupungissa, jonka valkoisilla hiekkarannoilla voi jälkeenpäin toipua juoksun rasituksesta. Palautumista voi edistää myös jammailemalla letkeästi reggae-klubeilla.

Teksti: Anni Romu

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.