Categories: Aktiivilomat

Madeiran parhaat vaellusreitit – 5 tapaa kokea kelluvana puutarhana tunnettu saari

Madeiran suosio vaellusmatkakohteena on kovassa nousussa. Saari onkin täynnä upeita vaellusreittejä, jotka ovat myös lomalaisten saavutettavissa.

---

Lähde vaellusmatkalle Madeiralle

Portugalille kuuluva Madeiran saari sijaitsee Atlantin valtamerellä Kanariansaarten pohjoispuolella ja on tunnettu paitsi kiehtovana ranta- ja kaupunkikohteena myös loistavana vaellussaarena.

Välillä hyvin rajustikin vaihtelevat korkeuserot, rehevä kasvusto sekä upeat maisemat luovat loistavat puitteet patikointimatkalle. Saaren kauniista luonnosta kertoo myös sen lempinimi: Atlantin kelluva puutarha.

Saari on tunnettu muun muassa levadoista eli satoja vuosia vanhoista kastelukanavista. Madeiralla on jopa 2 000 kilometriä pitkä levadoista koostuva verkosto, ja niiden alkujaan huoltotöitä varten rakennetut polut ovat nykyisin vaeltajien käytössä.

Myös saaren korkeimmat huiput, Pico Ruivo ja Pico de Areeiro, tuovat saaren luontoon oman säväyksensä. Jyrkät nousut ja laskut sekä niiden muodostama haastava maasto eivät sovi kaikille vaeltajille, mutta saari tarjoaa myös tasaisempia reittejä.

Katso esittelyt Madeiran parhaista vaellusreiteistä!

1. Vereda do Areeiro

Vereda do Areeiron suosittu seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti yhdistää Madeiran kaksi korkeinta huippua, Pico de Areeiron sekä Pico Ruivon. Reitin korkein kohta sijaitsee 1 862 metrissä, matalin piste 1 542 metrin korkeudessa.

Huipuista huolimatta vaellusreitin haastavuustaso on kohtalainen, ja reitin arvioitu kävelyaika on noin kolme ja puoli tuntia. Jos epäilee oman kunnon riittämistä tai haluaa pitää esimerkiksi valokuvaustaukoja, kannattaa aikaa varata reitin ohjekestoa enemmän.

Vaellusreitti on monipuolinen, ja se sisältää korkeiden huippujen lisäksi myös tunneleita, jyrkkiä nousuja ja kovia pudotuksia. Reitin lähtöpiste on Pico de Areeiro, ja Pico Ruivolle päästäkseen on matkan varrella kiivettävä ja laskeuduttava kiveen hakattuja jyrkkiä portaita pitkin. Matkan varrella voi myös bongata useita eri lintulajeja.

2. Vereda do Pico Ruivo

Lyhyt, suuntaansa vain 2,8 kilometrin mittainen Vereda do Pico Ruivon vaellusreitti vie kulkijan Madeiran korkeimmalta huipulta avautuvien maisemien äärelle. Maasto on melko haastavaa, sillä vaikka reitin pituus on varsin lyhyt, arvioitu vaellusaika on kuitenkin puolitoista tuntia.

Reitin päätavoite on kivuta saaren korkeimmalle huipulle, mistä voi joko kääntyä takaisin tai valita kolmen muun vaellusreitin välillä.

Vuoristossa on useita vaellusreittejä.

Reitin kasvillisuus on todella runsasta, ja reitillä kasvaakin paljon pensaita, jotka ovat sopeutuneet vaativiin olosuhteisiin. Reitin korkein kohta sijaitsee 1 862 metrissä ja matalin kohta 1 535 metrissä.

3. Vereda da Encumeada

Haastavaa reittiä kaipaavalle 11,2 kilometrin mittainen Vereda da Encumeada -vaellusreitti on loistava vaihtoehto. Muun muassa korkeuserot kertovat reitin vaatimustasosta: korkein kohta sijaitsee 1 761 metrissä ja matalin noin kilometrin korkeudessa.

Reitti alkaa saaren korkeimmalta kohdalta Pico Ruivolta, ja jatkuu länteen jyrkästi nousevien korkeiden rinteiden yli. Reitillä on runsaasti nousuja ja laskuja, jotka saattavat käydä nopeasti kunnon päälle. Reitille kannattaakin varata runsaasti aikaa – suositusten mukaan noin kuusi tuntia.

Vereda da Encumeada -vaellusreitti on erityisen tunnettu kauniista maisemista, joita on reitin varrella runsaasti. Vaelluspäivän lomassa voi ihailla esimerkiksi vulkaanisia jyrkänteitä sekä laurisilva-metsää.

4. Levada do Risco

Madeiralle tyypillisesti saarella on monia levada-vaellusreittejä, jotka vievät vaeltajat vanhan kastelujärjestelmäverkoston huoltopoluille ja sitä kautta ympäri saarta. Yhteen suuntaan 4,6 kilometrin mittainen Levada do Risco -vaellusreitti tarjoaa kohtalaisen haastavan vaelluksen: alle viiden kilometrin matkaan kannattaa varata kolmisen tuntia.

Levadojen varsilla on usein tiheä kasvusto.

Reitti kulkee noin kilometrin korkeudessa, sillä korkein kohta sijaitsee 1 290 metrissä, matalin 900 metrissä.

Vaellusreitti alkaa melko mahtipontisesti, sillä aivan reitin alkupuolella pääsee heti ihailemaan vesiputousta. Levada do Risco vie vaeltajat aina laurisilva-metsän vierustalle, mikä tarjoaa mahdollisuuden tutustua Unescon maailmanperintökohteiden listalle päässeeseen luontokohteeseen.

5. Levada do Moinho

Jos haluat tutustua Madeiran levadoihin oikein kunnolla, valitse Levada do Moinho -vaellusreitti. Reitillä on mittaa 10,3 kilometriä, ja matkaan tulisi varata noin kolme ja puoli tuntia. Matalissa korkeuksissa kulkevan reitin korkein kohta sijaitsee 900 metrissä ja matalin kohta 496 metrissä.

Levada do Moinho -verkosto oli alun perin vesimyllyille varattu yksityinen levada, jota saivat käyttää ainoastaan levadan kunnossapidosta maksaneet. Nyt reitti on suosittu vaellusreitti, jonka varrella sijaitsee edelleen vesimyllyjen raunioita.

Madeiran luoteisnurkassa sijaitseva vaellusreitti on osittain päällystetty, mikä helpottaa kulkemista.

>> Lue myös: Vietä unohtumaton aktiiviloma Madeiralla – viisi vinkkiä

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Madeiran Matkailu / Nelson Barros, iStockphoto, Flickr / Emmanuel Parent

Inka Khanji

Recent Posts

Aktiiviloma Ahvenanmaalla – viisi lajia, joiden avulla otat kaiken irti saariston luonnosta

Ota kaikki irti Ahvenanmaan kauniista luonnosta ja vietä vauhdikas aktiiviloma saaristossa. Mikä näistä lajeista on suosikkisi?

9 tuntia ago

Pieni saaristokylä on kuin satukirjasta! Joko tunnet Kotkan edustalla sijaitsevan Kaunissaaren?

Kaunissaari tarjoaa lomaidyllin, joka hemmottelee rauhallisella tunnelmalla ja kuvankauniilla hiekkarannoilla.

1 päivä ago

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Ahvenanmaalta ei kannata palata takaisin ilman tuliaisia, ja omasta tuotannosta ylpeällä saarella on saatavana erityisesti paikallisten tuottajien valmistamia elintarvikkeita. Katso…

5 päivää ago

Nauti luksuksesta keskellä upeaa saaristoluontoa – tällainen on uutuushotelli The Barö

Inkoossa sijaitseva The Barö -hotelli hurmaa kauniilla saaristoluonnolla, rauhallisuudella ja tasokkaalla hotellikokemuksella.

6 päivää ago

Huomioi nämä asiat, jos lennät raskaana – lentoyhtiö voi kieltäytyä päästämästä lennolle

Myös raskaana voi lentää vapaasti raskausviikkoon 28 saakka, jos kaikki on sujunut normaalisti.

1 viikko ago

Upeat porealtaat ja maisema suoraan merelle! Koe risteilyllä Viking Gracen kylpylä ja yksityinen VIP-sauna

Rauhallinen sauna- ja kylpyhetki Itämeren upeimpien maisemien äärellä onnistuu osana risteilyä. Jos haluat varmistaa yksityisen elämyksen, tarjolla on myös sauna…

2 viikkoa ago