Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Maailman korkeimmat palmut voivat kohota 60 metriin – on olemassa yksi paikka, jossa kohtaat epätodellisen näyn

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Maailman korkeimmat palmut ovat tehneet yhdestä kohteesta kuuluisan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 11.11.2019
facebook   whatsapp

Kolumbian Valle de Cocora tunnetaan vahapalmuista

Suomalaiselle kaikki palmut näyttävät eksoottisilta – ovathan ne usein ensimmäinen merkki siitä, että ollaan saavuttu etelään ja loma voi alkaa. Mutta oletko huomannut, miten monia erilaisia palmuja todella on olemassa?

Maailman korkein ja kenties näyttävin palmulaji on nimeltään vahapalmu eli ceroxylon quindiuense. Palmun tunnistaa kapeasta ja erittäin korkeasta rungosta: vahapalmut voivat kasvaa jopa yli 60-metrisiksi. Niitä voisi siis verrata 20-kerroksisiin tornitaloihin.

Palmuja kasvaa Kolumbian ja Perun Andeilla, mutta tunnetuimpia ne ovat nimenomaan Kolumbiassa Quindion alueella. Uhanalainen vahapalmu on jopa nimetty Kolumbian kansallispuuksi.

Kiinnostavaa vahapalmuissa on se, että ne kasvavat viileissä paikoissa korkealla merenpinnan yläpuolella. Niiden ympäristöt ovat paikkoja, joissa palmujen ei odottaisi menestyvän ollenkaan. Runkoja peittää vahakerros, josta tehdään muun muassa kynttilöitä.

Kuuluisin paikka ihastella vahapalmuja on Kolumbian keskiosassa sijaitseva Valle de Cocora, joka tunnetaan vihreistä kahviplantaaseistaan. Aluetta kutsutaankin nimellä zona cafetera, ja siitä on jo tullut suosittu vaelluskohde.

The New York Timesin mukaan vielä isompi palmukeskittymä löytyy Tocheciton kanjonista, mutta paikkaa vain ei ole tunnettu kovin hyvin. Levottomuuksien takia se on avautunut kävijöille vasta muutamia vuosia sitten.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Kolumbia rankattiin maailman vaarallisimpien maiden joukkoon, mutta huumesodan likaamasta maineesta ollaan hiljalleen pääsemässä eroon. Aseellinen konflikti on päättynyt ja turvallisuustilanne parantunut.

Turistit ovat jo löytäneet Kolumbian, ja suosituimmissa matkakohteissa selviää tavallista varovaisuutta noudattamalla. Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta syrjäalueilla sekä välttämään matkustamista raja-alueille.

Valle de Cocoraan voi matkustaa joko Medellinin tai Bogotan kaupungeista, mutta päivässä retki ei onnistu. Molemmista kaupungeista matka bussilla on hidas. Porttina palmualueelle toimii Salenton pikkukaupunki, josta kävijöitä kuljetetaan vihreille kukkuloille jeepeillä.

Katso alta kuvia palmuista!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Tätä sinäkin olet saattanut ihmetellä etelänlomalla – miksi palmujen rungot maalataan joskus valkoiseksi?

Lähde: Condé Nast Traveler, The New York Times
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.