hero taustakuva

Löydä omat polkusi

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Patikka- ja vaellusreitit kutsuvat kaiken ikäisiä ja kokoisia ihmisiä, jotka haluavat poiketa tavallisimmilta poluilta ja kokea matkanteon jokaisella solullaan.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 07.05.2010
facebook   whatsapp

Maapallollamme risteilee patikka- ja vaellusreittejä mitä ihmeellisimmissä maisemissa vuoristoista jäätiköihin, sademetsistä savanneihin. Jalan kulkeminen on ehkä vanhin tapa liikkua, eikä sen viehätys ole ajan kuluessa hävinnyt minnekään. Monet haluavat enenevässä määrin pakettimatkojen sijaan aitoja kokemuksia, joissa kaikille aisteille löytyy virikettä ja selviämisen taidot karttuvat. Vuoren rinnettä hikisesti kiivetessä, huipun häämöttäessä jossain, saat paremman kontaktin maastoon ja maisemaan. Päämäärän saavuttamisen tuoma ilo sekoittuu edessä avautuvan näkymän arvostukseen toisella tavalla, kuin jos olisit ajanut näköalapaikalle suoraan autolla. Monelle vaellus on fyysisen koetuksen lisäksi henkinen matka, joka voi olla elämän upeimpia kokemuksia!

Kulje maailman mahtavimmissa maisemissa

Patikka- ja vaellusretkiä järjestetään usein vähemmän turistoituneilla alueilla, jokaisella mantereella. Muutamat kohteet ovat saavuttaneet erityisen suositun aseman trekkaajien keskuudessa. Näitä ovat esimerkiksi Himalajan vuoristopolut, Andit, Machu Picchun inkareitit, Uuden Seelannin luonnonpuistoreitit sekä Etelä-Amerikan ja Aasian monet vaellusmaisemat. Järjestetyillä seikkailumatkoilla matkataan kansainvälisessä mutta samanhenkisessä pienryhmässä, eikä omista navigointitaidoista tarvitse huolehtia osaavan oppaan johdatellessa patikoijia oikeaan suuntaan. Oppaan kertoessa mahtavista maisemista, näkemästään saa enemmän irti.

Valitse itsellesi sopiva reitti

Usein ajatellaan, että patikkaretket ovat lyhempiä, puolen päivän mittaisia etappeja, kun taas vaelluksia tehdään pidemmillä ja usein yöpymistä vaativilla reiteillä. Suunnitteluvaiheessa kannattaa tarkistaa reitin vaativuus, kesto ja sääolosuhteet ja mitoittaa retki oman kunnon ja kiinnostuksen mukaan. Patikkaretki voi olla helppo ja raikas tapa nauttia luonnosta, mutta ne, jotka haluavat haastaa itsensä, löytävät esim. vuorten valloituksesta innostavia koetuksia. Vaativammassa maastossa etenemiseen tarvitaan hyvää kuntoa ja joskus myös aiempaa kokemusta. Matka saattaa edetä joen vartta valmiilla helpolla polulla, tai kivikkoisella jyrkällä vuorenrinteellä, jossa oikeat varusteet saattavat olla elintärkeät. Kannattaa etsiä tietoa reiteistä niillä aiemmin kulkeneilta vaeltajilta tai oppailta.

Tärkeimmät vinkit patikkapoluille ja vaelluksille

1. Aloita helpommasta! Mikäli joskus suuntaat Mount Everestille, on jo aiemmin kertyneestä kokemuksesta paljon hyötyä ja saat kokemuksesta enemmän irti. Kokeile alkuun Uuden Seelannin Tongariro Crossingin ja Thaimaan Chiang Main patikkapolkuja tai huiputa Borneon Mt Kinabalu.

2. Tarkista alueelliset sääolot. Vaella vain riittävän hyvällä kelillä! Sadeolot tekevät tiet liukkaiksi ja muta- tai lumivyöryjen vaara kasvaa tiettyinä vuodenaikoina. Vaeltaminen on karvan verran nautinnollisempaa hyvällä säällä – jos et sitten ole masokisti.

3. Matkaan kaverin kanssa! Yleensä kokeneet vaeltajatkin patikoivat yhdessä ryhmän tai parin kanssa sooloilun sijaan. Matkan taittaminen on näin turvallisempaa ja hauskempaa.

4. Selässä hyvä rinkka painaa vähemmän! Se, mikä jollekin toiselle on hyvä reppu tai rinkka, ei välttämättä toisen selälle passaa. Rinkaan tulee enemmän painoa useamman päivän vaelluksilla, jolloin sen kanto-ominaisuudet korostuvat. Valitse tukeva, hyvillä säädöillä toimiva kevyt rinkka käyttämällä urheilukaupoista saatavia painoja saadaksesi realistinen kokemus rinkan toimivuudesta.

5. Hanki kunnon kengät! Unohda flipflopit suunnitellessasi vaikka vain muutaman tunnin kävelyretkeä! Vuorten valloittaminen ja vaellusretket vaihtelevassa maastossa pistävät nilkat koetukselle. Tukevat kengät ovat mukavuus- ja turvallisuustekijä.

6. Mukana muuttuviin oloihin sopiva vaatevarustus. Sateen ja tuulen pitävä kuoritakki ja housut ovat tärkeä mukavuustekijä. Samalla ne säästävät kehoasi ylimääräiseltä lämpöhävikiltä, sillä korkeissa ilmanaloissa on usein viileää ja tuulista. Märillä vaatteilla kulkiessa vaelluksen hauskuus unohtuu. Pipo ja hanskat kannattaa aina napata varmuudeksi mukaan.

7. Hyvällä asenteella aito kokemus! Reipas ja myönteinen asenne pelastavat tiukastakin tilanteesta ja voit kokea elämäsi hienoimman seikkailun!

Lisätietoja vaelluksista

Lisätietoja vaelluksista mielenkiintoisiin kohteisiin löydät KILROY travelsin sivuilta.

”Only shared happiness is true happiness! ”

Teksti: Noora Sandgren / KILROY travels

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Inkojen reittejä kulkee siellä muuten enemmänkin ja kuulema reitit on tosi erilaisia joten siellä voi käydä hyvin pariinkin kertaan elämässään. Inka-trekille kun lähtee pitää myös luvat hankkia hyvissä ajoin etukäteen ja ottaa ilmat ja sadekaudet huomioon. Etukäteissuunnittelu on siis hyvä juttu!


  2. Oltiin pari vuotta sitten Machu Picchulla mutta silloin ei uskallettu lähteä vaellukselle. Mentiin siis Inca Trailin sijaan junalla sinne. Oli kyllä upea paikka joka tapauksessa, mutta nyt vähän harmittaa se vaelluksen väliin jääminen.

    Nyt mietitään Kinabalua tai Kilimanjaroa.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.