hero taustakuva

Kreikan geopuistot vievät upean luonnon äärelle – tutustu tärkeimpiin kohteisiin

GNTO, Y. Skoulas artikkelin kuva
Aktiivilomat
Kreikka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet päästä luonnon monimuotoisuuden äärelle ja todistaa omin silmin miljoonia vuosia vanhoja ilmiöitä. Alueella on erityisen rikas geologinen perintö, jota muovatessaan maapallo on käyttänyt voimiaan taiteellisella temperamentilla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 19.12.2019
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Luonnon hätkähdyttävät luomukset

Kreikka sijaitsee paikassa, jossa on ajan saatossa tapahtunut useita merkittäviä geologisia muutoksia. Vuoristo on kehittynyt miljoonien vuosien aikana, ja samalla Kreikan alueelle on kohonnut upeita luontonähtävyyksiä. Koskemattomat metsät, korkeat vuoret ja metsittyneet kanjonit sekä tyynet järvet, joet, laguunit ja luonnonpuistot ovat kaikki osa Kreikan kaunista maaseutua.

Maasto on alueella erityisen monipuolinen, ja se tarjoaakin hurjapäille ja luonnonystäville mahdollisuuksia, joita on lähes mahdotonta jättää väliin: Kreikan maaseudulla voi kokea hyvin monipuolisia elämyksiä. Korkeat vuoret ja karut huiput, luolat ja rotkot, hedelmälliset tasangot ja laaksot, harvinaiset seetrimetsät ja vesialueet ovat paikkoja, jotka muodostavat Kreetan monipuolisen maaston.

Siteian luonnonpuisto kansainväliseen geopuistojen verkostoon

Kreetan saaren itäisimmässä kulmassa Siteiassa sijaitseva geopuistojen alue lisätään tulevien vuosien aikana maailmanlaajuiseen geopuistojen verkostoon (GGN). Päätös lisäämisestä on tehty San’inissa Kaiganin geopuistossa Japanissa 16.–20.9.2015 järjestetyssä neljännessä Aasia-Tyynenmeren alueen geopuistojen verkoston tieteellisessä keskustelutilaisuudessa.

GNTO, Y. SkoulasKreikan geoparkit
Kreetalla sijaitsevasta Sitiasta löytyy useita vaikuttavia luonnonpaikkoja.

>> Lue lisää: Visit Siteia

GNTO, Y. SkoulasKreikan geoparkit
Rannat kuuluvat suurissa määrin Kreikan-lomaan.

Siteia lisätään mukaan alueen runsaan, pleistoseenikaudelta peräisin olevien nisäkkäiden fossiilien vuoksi. Paikan päällä tehdyissä kaivauksissa on löydetty kolme elefanttia muistuttavan deinotherium giganteumin fossiilia, minkä lisäksi sieltä on löytynyt myös laaja luolasto. Tämä on erityislaatuista juuri Kreetalle. Kaivannon erityisin piirre on karstikiven suuri määrä ympäröivässä kalkkikiviympäristössä: alueelta on löydetty yli 170 luolaa ja merkittävä määrä rotkoja.

Kreetan itäpuolella sijaitsevaan Siteian geopuistoon kuuluvat muun muassa Siteian, Itanoun ja Lefkiksen alueet, samoin kuin pohjoisesta etelään ulottuva rantaviiva. Puiston tunnetuimpia kohteita ovat Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou ja Karydiou.

Alueen lisäämisen kansainväliseen geopuistojen verkostoon odotetaan parantavan merkittävästi alueen ympäristönsuojelua, turismia, paikallista taloutta ja alueen rikkaan kulttuuriperinnön ja paikallistuotteiden mainostusta.

>> Lue yksityiskohtaista tietoa Siteian geopuistosta!

>> Lue muut syyt, joiden vuoksi rakastua Kreetaan

Psiloreitis-vuoren luonnonpuisto – koskematonta kauneutta

Kreetalla sijaitsevan Psiloreitis-vuoren luonnonpuiston maisema tarjoaa villiä kauneutta, joka liikuttaa myös matkailijoita. Alueen Rotkot, luolat, viehättävät polut ja tiheät metsät tekevät alueesta todellisen ulkoilmassa sijaitsevan luonnonhistorian museon: luonnonpuiston biologinen monimuotoisuus on huomattava, ja se käsittää ainutlaatuisen kotoperäisen kasviston ja eläimistön.

GNTO, Y. SkoulasKreikan geoparkit
Psiloritis-vuoristo ja sen matkailumahdollisuudet takaavat, että Kreetan-lomasta saa halutessaan hyvin monipuolisen.

Luonnonpuiston polut ovat paitsi ihmisen tekemiä myös luonnon muovaamia, ja ne levittyvät pitkälle, vuoristoalueelle. Polut tarjoavat hyvät puitteet kuljeskeluun ja vaeltamiseen, samalla mahdollistaen ulkoilijoille suoran kontaktin muinaisten luonnonvoimien kanssa. Mygian reitti, polku Doxarosta Ptyches Vossakouhun ja reitti alas Platanian rotkoon ovat kaikki hyvin merkittyjä ja erinomaisesti ylläpidettyjä. Ne ovatkin erinomainen valinta niille, jotka haluavat paeta päivittäisen kaupunkielämän hälyä.

GNTO, Y. SkoulasKreikan geoparkit
Jos kaipaat lomaltasi upeita vuoristomaisemia, on Kreeta hyvä valinta.

>> Lue lisää: Kreetan pyhä vuori

Lesboksen kivettynyt metsä – paikka, jossa aika pysähtyy

Lesboksen kivettynyt metsä syntyi mioseenikaudella noin 20 miljoonaa vuotta sitten. Se oli hyvin tiiviin vulkaanisen aktiivisuuden tulos Egeanin alueella. Puistosta tuli luonnonnähtävyys vuonna 1985 ja parhaiden ryhmään kuuluva eurooppalainen geopuisto vuosina 2011–2014.

GNTO, D. TallianisKreikan geoparkit
Kivettyneet puut luovat Lesvokselle kiehtovan maiseman.

Kivettynyt metsä on niin kaunis, että sitä on hankala kuvailla. Puisto sijaitsee Lesboksen saaren läntisessä osassa, missä kivettyneitä puunrunkoja on ympäriinsä noin 150 neliökilometrin alueella. Sitä ympäröivät Sigrin, Eresosin ja Antissan kylät.

Sigrin kylään avattiin luonnonhistorian museo vuonna 1994, ja se sijaitsee aivan kivettyneen metsän sydämessä. Museo oli ensimmäinen laatuaan koko Kreikassa, ja sen tarkoitus on suojella alueen geologista vaurautta. Alueen luonnonkauneuteen ja sen rikkaaseen arkeologiseen ja kansalliseen perintöön tutustuminen on elämää mullistava kokemus.

GNTO, D. TallianisKreikan geoparkit
Koe kivettyneen metsän taika Kreikan-lomalla!

Loman aikana kannattaa vierailla myös Lesvoksen kivettyneen metsän kansallishistoriallisessa museossa.

>> Lue lisää: ainutlaatuinen luonnonnähtävyys

Vikos–Aoosin kansallispuisto – heille, jotka etsivät esihistoriaa

Vikos–Aoosin kansallispuisto sijaitsee Zagorin alueella Epirusissa, Ioanninan kaupungin pohjoispuolella. Alueen tiheiköistä ja luolista on löydetty merkkejä ihmisasumuksesta aina 40 000 eaa. lähtien. Vikos–Aoosin kansallispuiston uskomattoman kauniit geologiset muodot ovat syntyneet alueella virranneen veden vaikutuksesta.

Puistoa kuvaillaan pilviä hipovaksi huippujen täyttämäksi puistoksi, juurikin sen huimien vuorten ansiosta. Tämä on paikka, jossa sijaitsevat koko Kreikan vaikuttavimmat geologiset muodostelmat. Vikos–Aoosin kansallispuistossa on viisi luolaa, jotka sijaitsevat pääasiassa syvissä kuiluissa. Syvin niistä on 407 metriin ulottuva Provatina, joka on maailman toiseksi syvin kuilu.

Kansallispuiston alue houkuttaa matkailijoita kaudesta riippumatta, sillä siellä on valtavasti aktiivimahdollisuuksia: lumoavat luontopolut, urheilutarjonta, vaellusreitit ja vuorikiipeilymahdollisuudet tekevät alueesta todellisen hotspotin. Vaihtelua tuovat alueen keidasmaiset perinnekylät, joissa matkailijat voivat rentoutua luontoäidin helmoissa.

GNTO, H. KakarouhasKreikan geoparkit
Ioanninan vaikuttavat rotkomaisemat kruunaavat loman.

>> Lue lisää: Vikosin kansallispuisto

Teksti: Kreikan valtion matkailutoimisto
Kuvat: GNTO, Y.Soulas, GNTO, D. Tallianis ja GNTO, H. Kakarouhas

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.