Hyppää sisältöön

Koe Teneriffan upeimmat maisemat – lue vinkit kolmeen parhaaseen vaelluskohteeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.03.2023
Luulitko, että Teneriffa on pelkkiä rantoja? Anna saaren yllättää ja lähde vaellukselle! Parhaimmillaan voit nauttia sekä sademetsän vehreydestä että tulivuoren karuista maisemista.

Koe Kanarian suurimman saaren monipuolisuus

Monelle tulevat Teneriffan saaresta mieleen vain aurinkorannat – mutta tiesitkö, että saarelta löytyy palmujen lisäksi myös karua ja kivikkoista erämaata, sumuisia polkuja laakeripuumetsissä ja raikasta mäntyjen tuoksua?

Kanariansaaren suurin saari Teneriffa on mainio kohde paitsi rennolle rantalomalle myös aktiiviselle vaellusmatkalle, sillä siellä on monipuolisia maisemia ja monia upeita vaellusreittejä. Teneriffalla on useita mikroilmastoja, mikä takaa sekä vaihtelevat lämpötilat että luonnon monimuotoisuuden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffalla voi vaeltaa huoletta ilman opasta, kunhan valmistautuu retkeen hieman etukäteen. Esimerkiksi kansallispuistojen infopisteistä saa karttoja, ja monissa paikoissa puhelimen verkkoyhteydet toimivat normaalisti. Vaellusreitillä ei eksy, jos seuraa valkoisella ja keltaisella maalilla tehtyjä merkintöjä. Keltaiset ja valkoiset merkinnät kertovat reitistä, jonka voi taittaa päivässä, kun taas punavalkoiset merkit tarkoittavat pidempää ja haastavampaa reittiä.

Anaga, Teneriffa
Vaellusreitit on merkitty valkokeltaisella maalilla.

Muista, että joillekin alueille päästäkseen on oltava lupa, joka on yleensä ilmainen ja saatavilla kätevästi kansallispuiston verkkosivuilta. Tämä pätee erityisesti Teide-tulivuoren huippuun, jonne pääsevät vaeltamaan vain luvan hankkineet matkailijat.

Teneriffalle kannattaa lähteä hyvillä vaelluskengillä ja laadukkailla varusteilla, sillä tuliperäisen saaren olosuhteet yllättävät. Pidä mielessäsi, että jos matkalla on jyrkkiä nousuja tai laskuja, sää on viileämpi korkealla kuin rannan tuntumassa. Jos vaellat päivisin puurajan yläpuolella, puut eivät tarjoa varjoa – varaa siis mukaan lakki ja aurinkorasvaa.

Pakkaa reppu ja lähde näiden kolmen maiseman ääreen!

1. Ihaile tulivuorimaisemaa Teiden kansallispuistossa

Teneriffan tunnetuin ja suurin tulivuori Teide sijaitsee saaren keskiosassa. Tulivuorta ympäröivä kansallispuisto on loistava kohde vaellusmatkalle, sillä puistossa on useita erimittaisia vaellusreittejä lyhyistä parin tunnin vaelluksista pidempiin matkoihin. Huikeimmat maisemat näkee kiipeämällä aivan 3 718 metriä korkean tulivuoren huipulle asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teiden kansallispuistossa voi vaeltaa omatoimisesti, eikä sinne ole sisäänpääsymaksua. Reittikarttoja on saatavilla paperisina, mutta myös kansallispuiston verkkosivuilta ladattavana oppaana.

Teiden huipulle pääsee sekä vaeltamalla että vaivattomasti köysiradan kyydissä. Köysiradalla pääsee mukavasti 2 356 metrin korkeudesta aina 3 555 metriin, ja matka kestää noin kymmenen minuuttia. Köysiradan päätepisteeltä on vielä nousua Teiden huipulle, jonne pääsee vain, jos on hankkinut etukäteen luvan. Huipulle kiipeävien matkailijoiden määrää on rajoitettu ympäristösyistä, joten muista hankkia lupasi etukäteen verkosta!

ShutterstockVaellusvinkit Teneriffalle
Teiden kansallispuistossa on enimmäkseen kuivaa ja aurinkoista.

Jos vaeltaa ilman köysirataa Montaña Blancasta aina Teide-vuoren huipulle saakka, nousu kestää noin kuutisen tuntia. Matkalla voi majoittua vuoristomaja Refugio Altavistassa, joka sijaitsee 3 260 metrin korkeudessa. Vuoristomajassa on juokseva vesi ja sähkö sekä useita makuusaleja, ja se on avoinna öisin.

Paras aika vuodesta Teiden-vaellukselle on kevät ja alkukesä, jolloin kukat kukkivat ja näkymät ovat hienoimmillaan. Varaudu kuitenkin vaihteleviin sääoloihin, sillä vaikka ilma saattaa tuntua lämpimältä, voi vuoristossa olla hyvin kylmä. Teiden huipulla lämpötilat voivat kylmimmillään laskea lähelle nollaa, joten muista ottaa mukaan useita kerroksia vaatetta.

Koska Teidellä on useimmiten aurinkoista ja kiipeäminen voi olla paikoin raskasta, matkaan kannattaa varustautua riittävillä vesi- ja eväsvarastoilla. Matkalla ei myöskään kannata pitää turhaa kiirettä, sillä vuoristossa ilma on ohuempaa, ja kiipeäminen käy raskaammaksi, mitä ylemmäs nousee.

Jos tulivuoren huipun valloittaminen tuntuu liian hikiseltä urakalta, Teiden kansallispuistossa on paljon vaihtoehtoisia vaellusreittejä. Kansallispuisto on suuri ja monipuolinen, ja vaelluksen tasoa voi helposti säätää omalle kunnolle sopivaksi.

2. Nauti sademetsästä Anagan niemimaalla

Teneriffan koillisrannikolla sijaitseva Anagan alue on saaren vanhin osa. Sen huomaa erityisesti kalliomuodostelmista, jotka paljastavat syvät rotkot ja komeat vuorijonot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko Anagan alue on täynnä vehreää ja tiheää kasvillisuutta, mikä tuo haastavuutta vaellusreiteille. Tietyillä korkeuksilla ilmasto on kostean sademetsämäinen, ja metsään suositellaankin mentävän vaellussauvojen kanssa, sillä maa on paikoitellen liukasta.

Teneriffan matkailuVaellusvinkit Teneriffalle
Anaga on Teneriffan vanhin alue ja hyvin tiheän kasvillisuuden vallassa.

Alueella on useita kasveja, joita ei kasva missään muualla. Anagalla voi ihmetellä esimerkiksi ihmisen korkuisia saniaisia, aloe vera -kasvustoja, rantoja ja jylhiä vuoristomaisemia.

Anagan sademetsävaelluksen voi aloittaa vaikkapa 950 metrin korkeudessa sijaitsevasta Cruz del Carmenin kylästä, missä sijaitsee muun muassa vierailijakeskus, joka tarjoaa tietoa vaellusreiteistä ja matkan varrelle sattuvista nähtävyyksistä.

Vaellukselle sopivia maastoja on myös lähempänä Anagan niemimaan päätyä, jossa voi vaeltaa rannalta toiselle Benijosta Rogue Bermejoon. Esimerkiksi Roque Bermejoon vaellusreitin varrelle pääsee noin puolessa tunnissa vesitaksilla, joka lähtee Santa Cruzin keskustan ulkopuolelta.

3. Hyppää maaseudun elämään Tenossa

1970-luvulle asti Tenon alue Teneriffan luoteiskulmassa oli verrattain eristäytynyttä aluetta, jossa paikalliset ihmiset liikkuivat jalkaisin. Perinteinen kulttuuri, maanviljelys ja karjanhoito ovatkin tässä osassa Teneriffaa rikasta, ja niihin pääsee tutustumaan parhaiten Tenon alueen vaellusreiteillä.

Yksi hyvistä vaelluskohteista on muun muassa Tenon majakka, jonka juuresta voi ihailla maisemaa avoimelle Atlantin valtamerelle. Reitit kannattaa selvittää El Palmarin vierailijakeskuksessa, jossa voi tutustua eri vaihtoehtoihin, niiden haastavuuteen ja maastoon etukäteen. Tenossa risteilee kolmetoista erilaista reittiä, jotka sopivat eritasoisille vaeltajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Teno, Teneriffa
Punta de Tenolla sijaitseva majakka on hyvä vaelluskohde Teneriffan koillisosassa.

Lue myös: Vaellusretken 10 tärkeintä varustetta

Teksti: Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Teneriffan matkailu, Elina Venttola ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teneriffan ruokakulttuuri

Oletko lähdössä Teneriffalle? 15 faktaa, jotka haluat tietää saaren ruokakulttuurista

Teneriffan parhaat kylät

Unohda turistirysän maine – Teneriffan 5 kauneinta pikkukylää, joihin sinäkin ihastut

Teneriffan parhaat rannat

Teneriffan parhaat rannat – 10 vinkkiä auringonpalvojalle

Fuerteventuran popcorn-ranta

Oletko nähnyt Kanarian oudoimman rannan? Täällä loikoilet popcornilta näyttävien korallien päällä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja