Vesiurheiluloma Tallinnassa – joko kokeilit wakeboardingia?
Wakepark sopii myös aloittelijoille
Viime vuosina Suomeenkin on perustettu kaapelipuistoja wakeboarding-harrastajille. Yksi mainio vaihtoehto löytyy kuitenkin etelänaapurista: vuonna 2011 Tallinnaan Harku-järven rannalle avatussa Battery Wakeparkissa toimii kaksi rataa täynnä obstaakkeleita.
Oikeanpuoleinen rata on hyvä aloittelijoille, kun taas vasemmanpuoleinen rata on tarkoitettu ainoastaan edistyneille – hyppyreistä on tarkoitus tehdä korkeampia hyppyjä tai voltteja. Radan vieressä on iso uimaranta, jonne on mukava tulla rentoutumaan päivän päätteeksi.
Lajin voi aloittaa vaikka paikan päällä, sillä tarjolla on erittäin korkeatasoista opetusta ja välineet ovat hyvässä kunnossa. Hinnoittelu on myös joustavaa, ja paikka onkin omistajalleen enemmän harrastus kuin bisnes. Puistopäivän hinta liikkuu 40-75 euron välillä sisältäen märkäpuvun, liivit, kypärän ja laudan.
Kaapeli-wakeboarding on hyvin samanlaista kuin veneen perässäkin – erona on vain peräaallon puuttuminen ja vedon tuleminen ylhäältä. Eli wake to wake -temppu jää tekemättä, mutta railey onnistuu helposti. Lisäksi radan hyppyrit ja reilit houkuttelevat kokeilemaan erilaisia temppuja.
Rauhallinen paikka harjoitella
Epäonnistumista ei tarvitse pelätä, sillä vesi on lämmintä ja suhteellisen pehmeää. Laudassa on myös yleensä pienemmät evät tai ne ovat kokonaan evättömiä. Laudan siteet ovat lumilautamaiset, eli hallinta on helppoa.
Radalla pääsee myös kokeilemaan wakeskatea, mikä tarkoittaa skeittilaudan ja wakelaudan sekoitusta. Tätä kannattaa kokeilla heti kun peruskruisailu wakelaudan kanssa tuntuu olevan hallinnassa.
Testiviikonloppuna kaapeliparkissa näkyi vain muutamia muita harrastajia ja toinen rata oli lähes koko ajan vapaa. Viikonlopun perusteella voisi arvioida, että ajamaan pääsee noin vartin odottelun jälkeen lähes aina.
Aktiivilomailijan valinta
Jokainen wakeboardingia veneellä kokeillut tietää, että laji on erittäin rankka ja kerrallaan radalla viihtyy maksimissaan 10-15 minuuttia. Tässä ajassa ehtii hyvin kokeilla hyppimistä ja harjoittelemaan raileyta. Lisäksi käännösten hallitseminen tulee tutuksi ensimmäisessä sessiossa – vaijeri kulkee nimittäin edestakaisin ja päädyissä pitää koukata oikealla tavalla, jottei vauhti loppuisi.
Henkilökunta on paikalla pääasiassa erittäin ystävällistä ja he antavat ajamiseen jatkuvasti vinkkejä, joiden avulla kehittyminen on huimaa. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyi.
Ruokaa parkissa ei ole myytävänä, mutta mikäli haet Prismasta pihvit, voi ne grillata paikan päällä. Tallinnan hintatason huomioiden ravintolassa syöminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Paikan päältä voi ostaa vettä, olutta ja muita virvokkeita.
Satamasta parkkiin on matkaa 10 kilometriä ja taksi maksaa 6-7 euroa. Taksia valitessa kannattaa huomioida, että taksin tulisi maksaa 0,40-0,55 euroa kilometriltä, mutta 3,50 euron kilometritaksakin tuli nähtyä ja maksettua.
Kokonaisuudessaan parkki on erittäin suositeltava matkakohde adrenaliininhakuiselle matkailijalle ja siellä viihtyy helposti pari kolme päivää. Vastaavia parkkeja on myös Pärnussa ja Tartossa.
Wakeboardingia Tallinnassa – plussat ja miinukset
+ Lähellä ja edullinen
+ Tarjoaa haastetta edistyneille, mutta sopii myös noviisille
– Keli voi olla arvaamaton
>> Lue lisää Battery Wakeparkista
Ari Heiskanen
www.ariheiskanen.com