Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Etsitkö postikorttimaisemia Euroopasta? Kokeile Slovenian Bled-järveä

Flickr / incidencematrix artikkelin kuva
Aktiivilomat
Slovenian Bled lumoaa turkoosilla vedellään ja linnamaisemillaan. Aktiivimatkailijalle alueella on loputtomasti tekemistä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.05.2016
facebook   whatsapp

Slovenian parhaita luonnonpaikkoja

Lähes satumaisissa maisemissa sijaitseva Bledin pikkukaupunki tunnetaan Sloveniassa Alppien helmenä. Sen tunnetuin nähtävyys on pieni Bled-järvi, jonka ympärillä asuu noin 10 000 ihmistä.

Turkoosin värisen järven ympärillä taivaita halkovat Juliaanisten Alppien ja Karavanke-vuoriston jylhät huiput.

Runsaan kahden kilometrin pituinen järvi syntyi aikoinaan, kun Bohinjin sulava jäätikkö kaiversi sen vuosien saatossa. Syvyyttä järvellä on enimmillään noin 30 metriä.

Järven keskellä on pieni valokuvauksellinen saari, jossa kohoaa 1600-luvulla rakennettu barokkikirkko. Halukkaat voivat ottaa kyydin saarelle, vuokrata soutuveneen tai jopa uida sinne – matka ei ole pitkä, ja järvi on useimmiten tyyni.

Linna tarjoaa komeat näköalat

Pohjoispuolelta löytyy 1000-luvulla rakennettu Bledin linna. Korkealla kallion kielekkeellä nököttävä historiallinen maamerkki rakennettiin uudelleen 1600-luvulla ja uudistettiin vielä 1950-luvun puolivälissä.

Kukkulalle kiipeävää vierailijaa odottaa hätkähdyttävä maisema alas järvelle ja kaupunkiin. Linnavierailulla voi piipahtaa myös museossa.

Bled oli aikoinaan Jugoslavian kuninkaallisen suvun asuinpaikka. Menneen vuosisadan alkupuolella terveyskylpylästään tunnettu kaupunki oli myös presidentti Titon kesäasuinpaikka toisen maailmansodan jälkeen.

Täydellisestä rauhasta Bledillä ei voi haaveilla, sillä kauneudestaan kuuluisa paikka on etenkin oman maan asukkaiden suosiossa. Vuonna 1991 itsenäiseksi julistautunut Slovenia on pinta-alaltaan hieman Kainuuta pienempi, ja kaikki on siis lähellä.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Seikkailuja tarjolla

Bled on monille lomakohde, mutta lähes yhtä usein se on seikkailujen lähtö- ja huoltopaikka. Slovenian suurin kansallispuisto Triglav alkaa Bledin tienoilta ja tarjoaa lukuisia vaellusreittejä.

Vajaan tunnin bussimatkan päässä sijaitsee Bohinj-järvi ja samanniminen kylä, joiden ympärillä vuorten rinteet kohoavat pystysuoraan kohti taivaita. Talvisin alueella voi lasketella upeissa maisemissa.

Kesällä korkealle hamuava vierailija voi nousta patikkapolkuja ylös tai ottaa gondolihissin huipulle, josta voi bongata 2 864 metriä korkean lumipeitteisen Triglavin. Tämä Slovenian korkein huippu on kuvattu myös maan lippuun ja vaakunaan.

Triglavin kansallispuisto Sloveniassa
Triglavin kansallispuisto sopii patikoijalle.

Vintgarin kanjoni sijaitsee reilun kolmen kilometrin päässä kaupungista pohjoiseen. Bledille useammaksi päiväksi suuntaavan kannattaa käyttää muutama tunti 1,6 kilometriä pitkän kanjonin tutkimiseen.

Pystysuorat seinämät, niiden vierellä kulkevat puiset sillat, Radovna-joki vuolaine virtoineen sekä kanjonin päässä sijaitseva 26 metriä korkea vesiputous tarjoavat kuvaukselliset puitteet puolipäiväretkelle.

Kanjonille pääsee bussikyydillä aamuisin ja sinne on kohtalaisen helppo löytää myös apostolin kyydillä.

Ljubljanan kautta järvimaisemiin

Pohjolasta Blediin suuntaavan matkailijan helpoin reitti kulkee pääkaupunki Ljubljanan kautta. Sieltä lähtee edullisia bussi- ja junayhteyksiä Bledin tienoille tunnin välein. Myös lentokentältä on mahdollista ottaa suora kyyti järvelle.

Leppoisaa lomaa kaipaavat voivat nauttia auringosta ja järvessä uimisesta. Rannalta löytyy yksi maksullinen uimaranta ja muutamia ilmaisia hiekkarantoja. Suositeltavampaa on kuitenkin bongata oma rauhallinen paikka.

Järven itäpuolella sijaitseva keskittymä tarjoaa kaikentyyppistä majoitusta viiden tähden luksushotellista aina edullisiin hostelleihin ja majataloihin. Edullisia majapaikkoja kannattaa etsiä myös hieman sivummalta.

Järvellä voi astella halutessaan myös avioon. Tarinan mukaan avioliitosta tulee onnellinen ja pariskunnan toiveet toteutuvat, jos sulhanen kantaa vastavihityn morsiamensa saaren laiturilta kirkkoon, jossa morsiuspari soittaa toivomuskelloa. Se on houkutellut kirkkoon myös pyhiinvaeltajia vuosisatojen ajan. Matkaa onneen kertyy 99 askelta.

Teksti: Paavo Virta / Matka24.com
Kuvat: Flickr / incidencematrix, Flickr / gus_the_mouse

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.