Hyppää sisältöön

Elämyksellinen loma Kreikassa vuodenajasta riippumatta – lue vinkit

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.09.2019
Luonto, hyvinvointi, terveys ja upeat maisemat ovat vain muutamia syitä, miksi Kreikka houkuttaa matkailijoita läpi vuoden. Lue, miksi sinunkin kannattaisi matkustaa Kreikkaan!

ILMOITUS

1. Terveys ja hyvinvointi, kylpylät ja kuumat lähteet

Ota käyttöön Aristoteleen motto: Mielen energia on elämän ydin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvinvointi ei rajoitu vain fyysiseen terveyteen, vaan se on kokonaisvaltainen tunne, joka kattaa sisäisen terveyden, voiman ja kauneuden. Hyvinvointi onkin jatkuva prosessi. Maailman parhaisiin lukeutuva ilmasto, ainutlaatuinen luonnonmaisemien vaihtelu ja yksi koko maailman terveellisimmistä ruokakulttuureista tekevät Kreikasta erinomaisen kohteen matkailijoille, jotka etsivät hyvinvointia ja sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä.

Terapeuttisia, kuumia- ja mineraalilähteitä on maassa yhteensä 850, ja ne sijaitsevat kaikkialla Kreikassa. Lähteiden tuomat edut tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden saada hoitoa kroonisiin tauteihin luonnollisella tavalla: merivesi, merilevä ja muta auttavat pääsemään irti stressistä ja ahdistuksesta, mutta ne myös parantavat psyykkistä suorituskykyä.

Evia

Evia, joka tunnetaan myös Euboia-nimellä, on Kreikan toiseksi suurin ja itäisen Välimeren kolmanneksi suurin saari, ja se sijaitsee Attikan prefektuurissa lähellä Ateenaa.

GNTO/Y.Skoulas -AidipsosKreikka
Kreikan kuvankauniit lomakohteet tarjoavat vaihtelevia maisemia.

Eviassa sijaitseva Aidipsos on Kreikan tunnetuimpia kylpyläkaupunkeja, ja tämä suloinen pieni kaupunki sijaitsee Evian pohjoisosassa. Saarelta pääsee mantereelle laivalla, ja se vie Keski-Kreikassa Fthiotidan alueella sijaitsevaan Arkitsaan. Sieltä matkaa Ateenaan on vain 152 kilometriä eli tunti ja 40 minuuttia autolla E75-valtatietä pitkin, mutta reitillä liikennöivät myös bussit.

Aidipsosin kuumien lähteiden parantavat ominaisuudet tunnetaan jo muinaisilta ajoilta, ja ne on mainittu myös Plutarkhosin, Strabonin ja Aristoteleen kirjoituksissa.

>> Lue lisää: Evia

Kamena Vourla

Kamena Vourlan lomakeskus sijaitsee 178 kilometrin päässä Ateenan pohjoispuolella, ja on koko Kreikan tunnetuimpia kohteita juuri terapeuttisten ominaisuuksiensa ansiosta. Alue on tunnettu jo vuosisatojen ajan. Noin vuonna 1926 kemisti Michail Pertesis havaitsi vedessä erityisen korkean radonpitoisuuden, jolla uskotaan olevan terveysvaikutuksia.

Kreikka
Kamena Vourlan lomakeskuksen alue on suosittu jo hyvin pitkältä ajalta.

>> Lue lisää: kuumat lähteet

2. Pyöräily

Pyöräily on Kreikassa suurta nautintoa, ja pyöräilyloman tuoma vapauden tunne onkin luonut maahan oman matkailukulttuurinsa. Kreikassa on pitkät pyöräilyperinteet, ja ympäri maata onkin noin 80 seuraa, jotka ovat tekemisissä pyöräilyn, ratapyöräilyn, BMX- tai maastopyöräilyn kanssa.

Maasta löytyy lukuisia pyöräilyreittejä. Osa reiteistä on hyvin vaativia mäkisen maaston vuoksi, ja toiset taas vähemmän haastavia, mutta yhtä lailla kauniita. Pyöräilijät pääsevätkin nopeasti nauttimaan Kreikan maaseudun kauneudesta.

Katso Kreikan parhaat pyöräilykokemukset!

Attica

Kreikan pääkaupunki Ateena voi vuoriston ilojen ja meren nautintojen lisäksi innostaa pyöräilijöitä. Lähde lumoavalle matkalle ja nauti Ateenan kauneudesta! Kaikenikäiset voivat laittaa pyörän liikkeelle: ota perhe mukaan ja seuraa turvallisia reittejä puistojen ja pyöräteiden läpi. Anna historian toimia oppaanasi.

>> Lue lisää: pyöräily Ateenassa

Kreikka
Pyöräily on Kreikassa helppoa, halusit sitten liikkua kaupungin sisällä tai maastopyöräillä vuoristomaisemissa.

Thessaloniki

Thessalonikin kaupungilla on pitkät perinteet pyöräilyyn, ja kaupunkiin onkin hiljattain rantautunut vuokrapyöriä, jotka saa käyttöön nimellisellä maksulla. Näin niin matkailijat kuin paikallisetkin voivat ottaa pyörän virkistyskäyttöön, mutta myös liikkua niiden avulla vaivattomasti paikasta toiseen.

>> Lue lisää: Tutustu pyörällä kreikkalaisiin kaupunkiin ja kyliin

Kreikka
Thessaloniki on helppo ottaa haltuun pyöräillen.

Thessalia

Jotkut kreikkalaiset alueet sopivat erityisen hyvin pyöräilyyn. Näihin lukeutuu muun muassa Volos, joka soveltuu pyöräilyyn erityisesti kaupungin alueella olevien tieverkostojen ansiosta. Myös Trikalassa paikalliset liikkuvat ympäriinsä pyörällä. Pyöräily ei ole kaupungissa vain aktiviteetti, vaan urheilutapahtumien lisäksi pyöräily näkyy paikallisten sosiaalisessa elämässä kulkuvälineenä.

GNTO/Y.Skoulas-VolosKreikka
Volos on sympaattinen pikkukaupunki, joka on pyörämatkailijan unelma.

Karditsassa on laaja verkosto pyöräilyreittejä, ja verkoston kokonaispituus on 14 kilometriä. Sen ansiosta paikalliset ja matkailijat pääsevät helposti liikkumaan ympäri kaupunkia pyörällä.

GNTO/Y.Skoulas-KarditsaKreikka
Karditsan nähtävyydet on helppo kokea pyörällä.

>> Lue lisää: pyöräile kreikkalaisissa kaupungeissa ja kylissä

3. Vaeltaminen

Loman aikana voi tutkia Kreikan monimuotoisia maisemia sekä kaukaisia lahtia ja vanhojen kaupunkien raunioita kävelyretkellä. Kreikka soveltuukin erinomaisesti matkailijoille, jotka haaveilevat vaelluslomasta. Maassa on hyvin ylläpidetty reittiverkosto.

Maassa voi vaeltaa myös lukuisilla merkitsemättömillä poluilla. Löydä koskematon Kreikka ja hyödynnä mahdollisuus tutustua paikallisiin pienissä lomakeskuksissa ja vaellusreiteillä.

>> Lue lisää: vaeltaminen

Olympus-vuori

Sekä Ateenan että Kreikan toiseksi suurimman kaupungin Thessalonikin lähellä sijaitsevan Olympus-vuoren alue soveltuu erinomaisesti matkailijoille, jotka nauttivat erilaisista aktiviteeteista. Vaeltamisen lisäksi vuoristoalueella voi kokeilla koskenlaskua, jeeppisafaria tai maastopyöräilyä.

Myös kiipeily on mukava vaihtoehto alueella, sillä vuoristo tarjoaa ankaria ja kestävyyttä vaativia olosuhteita.

Kreikka
Olympus-vuori tarjoaa useita vaikuttavia näkymiä.

Alonnisos

Alonnisoksen saarta ympäröi hajallaan oleva saaristo ja upeat luonnonmaisemat, ja saari soveltuukin parhaiten matkailijoille, jotka haluavat rentoutua ja nauttia rennoista kävelyistä mäntymetsien, oliivilehtojen ja hedelmätarhojen ympäröimänä. Alonnisoksen saari on pohjoisten Sporadien saariryhmän kaukaisin, ja siellä sijaitsee pohjoisten Sporadien kansallispuisto, joka on turvapaikka harvinaisille merilinnuille, delfiineille ja välimeren munkkihylkeille.

>> Lue lisää: Alonnisos

Kreikka
Rauhallinen Alonnisoksen saari sopii nautiskelijoille.

Eptálofos (Delphi)

Alueen suosituin vaellusreitti on osa kansainvälisesti suositeltua verkostoa. Poistu Eptálofosin kylästä ja vaella koko matka muinaiseen Delphiin, missä oraakkeli on huhujen mukaan joskus ollut.

Kreikka
Antiikin aikana toimineen oraakkelin rauniot ovat yhä nähtävissä Delphissä.

Aráchova

Vuoristoinen Aráchovan kylä sijaitsee kuvankauniisti Parnassuksen vuoren juurella Viotiassa, eteläisessä Kreikassa. Se on koko maan trendikkäin talvikohde, ja on intohimoisten hiihtäjien ja julkimoiden suosikki. Kylä soveltuu kuitenkin myös ensikertalaisille, jotka haluavat vain rentoutua unenomaisessa vuoristokylässä, jossa pääsee nauttimaan moderneista mukavuuksista.

>> Lue ilsää: Aráchova

Kreikka
Aráchova on talvimatkailijoiden trendikohde.

Karpenisi

Rakastatko luontoa? Etsitkö adrenaliinin nostattavaa jännitystä? Siinä tapauksessa Karpenisi on paras kohde, ja se tarjoaa perinteistä elämää, minkä lisäksi siellä on lukuisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Älä siis hukkaa aikaa, vaan matkusta Kreikan sydämeen ja näe näyttävien vesiputousten koristamat rotkot, tiiviit metsäalueet ja virtaavat joet.

>> Lue lisää: Karpenisi

Kreikka
Karpenisi on kaunis luontokohde.

Aristoteliaaninen kävelyreitti – Chalkikidissa sijaitseva Athosvuori

Athoksen vuoristoalueella Chalkidissa, vain 500 metrin päässä Olympiadan meranrantakylästä, kävijät kohtaavat hätkähdyttävän luonnollisen, kulttuurisen, historiallisen ja kulinaarisen sekoituksen maisemia ja ilmiöitä. Euroopan komission Natura 2000 -ohjelman suojeleman Aristotelian vuoren rinteillä on tuhansia pyökkikasveihin kuuluvia puita ja 404 eri lajia kasveja ja yrttejä. Ne ovat samoja, jotka muinoin auttoivat Aleksanteri Suurta tunnistamaan aasialaiset kasvit. Vuoren rinteillä risteilee satoja vaellusreittejä, jotka yhtyvät Aristoteliaaniseen kävelyreittiin, joka on koko Euroopan tärkein vaellusreitti.

>> Lue lisää: Athoksen vuoristoalue

GNTO Archive-Aristotelian WalkKreikka
Athoksen vuoristoalueen kävelyreitit ovat hyvin suosittuja.

4. Kiipeily

Muinaisina aikoina korkeat huiput symboloivat suojaa ja vapautta, mutta samalla ne olivat myös haasteita ihmisille, jotka haluavat aina tutkia maapallon rajoja. Kiipeily onkin pitkäaikainen kreikkalainen perinne, joka tarjoaa monia korkeuksia koettaviksi.

Kalymnos (Dodekanesian saariryhmä)

Kalymnoksen jättikallioista alkoi liikkua kiipeilijöiden keskuudessa huhuja jo 1990-luvulla, ja siitä lähtien ne ovat houkutelleet kävijöitä kaikkialta maailmasta. Alueella on noin 80 hyvin merkittyä kiipeilyreittiä. Niiden lisäksi myös uusien reittien löytymisen potentiaali on valtava. Paras aika matkustaa on syyskuu, jolloin kiipeilyolosuhteet ovat parhaat.

GNTO/N. Smalios-KalymnosKreikka
Kreikan tarjoamat kiipeilypuitteet ovat ensiluokkaiset.

>> Lue lisää: kalliokiipeilyä Kalymnoksella

Peloponnese (Etelä-Kreikka)

Kun puhutaan kiipeilystä Kreikassa, voi suurella todennäköisyydellä olettaa puhuttavan Taygetoksen vuoresta.

Vuoren huipulle pääsee joko kiipeily- tai vaellusreittejä pitkin. Jos päätät kiipeillä, voi sen tehdä suositun rotkon läpi. Keskimäärin huipulle pääsemiseen kuluu kaksi tai kolme päivää.

>> Lue lisää: Taygetos

GNTO/A. Bonetti- TaygetosKreikka
Taygetos-vuori on tunnettu juuri kiipeilymahdollisuuksistaan.

5. Lintujen katselu

Lintutorneja on kaikilla tärkeillä lintualueilla. Lisätietoa ja päivitetyt vinkit löytyvät vierailijakeskuksista, joita sijaitsee kaikilla Kreikan kansainvälisesti merkittävillä kosteikkoalueilla. Yksitoista kreikkalaista kosteikkoa on nostettu kansainvälisesti tärkeiksi, koska ne edesauttavat monien lajien säilymistä ja ovat merkittäviä erityisesti uhanalaisten lintupopulaatioiden säilyttämiseksi. Muutamien viime vuosien aikana useimmille kosteikoille on perustettu vierailijakeskuksia.

Kreikka
Kreikassa pääsee näkemään monia lintuja, muun muassa flamingoja.

>> Lue lisää: Evros Delta

Kreikka
Lintuja on helppo bongailla alueilla sijaitsevista lintutorneista.

>> Lue lisää: Dadian metsä

Katso video Kreikan matkailumahdollisuuksista!

Lähde ja kuvat: Kreikan valtion matkailutoimisto

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaisen keittiön ABC – kaikki mitä haluat tietää ennen lomaa

Yleisimmät turistimokat Kreikassa

Varo yleisiä mokia Kreikassa – 10 virhettä, jotka voivat sattua kenelle tahansa

Rodos, Kreikka

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja