hero taustakuva

Cantabria on persoonallinen lomakohde Pohjois-Espanjassa

Flickr / GOC53 artikkelin kuva
Aktiivilomat
Joko tunnet kauniin Cantabrian maakunnan? Tämä kiehtova seutu pohjoisessa Espanjassa tarjoaa ainekset uniikkiin lomaan kaukana turistirysien tungoksesta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.08.2015
facebook   whatsapp

Cantabria on Espanjan yllättäjä

Espanjan Cantabria ei ehkä kuulosta kovin tutulta, mutta tämä monelle vieraampi alue yllättää kävijät ruuhkattomilla rannoilla, vuorilla ja idyllisillä kaupungeilla. Ensimmäistä kertaa Cantabriassa vieraileva matkailija saattaakin ihmetellä miksi ei ole käynyt alueella jo aiemmin.

Cantabria on Espanjan pohjoisrannikolla sijaitseva itsehallintoalue ja maakunta Asturian ja Baskimaan välissä. Cantabria kuuluu España Verdeen eli vihreään Espanjaan, jonka nimi selittää itse itsensä paikan päälle saavuttaessa: pohjoisen ilmasto pitää alueen kauniin vehreänä vuoden ympäri.

Cantabria sopii erityisesti matkailijalle, joka haluaa välttää suosituimpia turistikohteita tai kokeneelle Espanjan-kävijälle, joka etsii uutta nähtävää tutusta maasta. Kesäkuukausina Cantabrian rannat täyttyvät pääasiassa espanjalaisista ja ranskalaisista lomailijoista, mutta suurimmat matkailijavirrat eivät alueelle ole löytäneet.

Cantabriaan matkustaminen vaatii hieman vaivannäköä, sillä kohteeseen ei ole suoria lentoja. Helpointa alueelle on matkustaa lentämällä Madridin tai Barcelonan kautta joko suoraan Santanderiin tai vaihtoehtoisesti Baskimaan Bilbaoon.

Auto alle ja Cantabria tutuksi

Autonvuokraus on Cantabriassa hyvä idea – koko alue on helppo hahmottaa tekemällä retkiä kaupungeista kansallipuistoon, rannoille ja sisämaahan. Myös naapurialueille Asturiaan ja Baskimaahan piipahtaminen onnistuu.

Vaelluksesta ja retkeilystä kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa mahduttaa aikatauluihinsa visiitti Picos de Europan kansallispuistoon, jossa vihreä Espanja pääsee oikeuksiinsa. Kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa patikointireissuja varten. Talvikuukausina vuorilla voi harrastaa laskettelua ja lumikenkäilyä.

Iso kansallispuisto ulottuu myös Asturian ja Leónin itsehallintoalueille. Sopivia reittejä löytyy kaikentasoisille vaeltajille. Aktiivilomailijoille on Cantabriassa hyvät puitteet myös esimerkiksi kiipeilyä, surffausta ja golfia varten.

Cantabria
Ulkoilijat viihtyvät Cantabrian vehreissä maisemissa.

Santander on matkailijoille ehdoton vierailukohde, mutta ei välttämättä Cantabrian parasta antia. Kaupungissa vuonna 1941 roihunneen tulipalon jäljiltä Santander on varsin moderni. Suosituimpia nähtävyyksiä kaupungissa ovat esimerkiksi Espanjan kuningasperheen kesäasunnoksi rakennettu Palacio de la Magdalena sekä nykytaiteen museo Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Santander y Cantabria.

Historiallisista kohteista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Santillana del Mariin, jota pidetään alueen kauneimpana kaupunkina. Santillana del Marin rakennuksissa, kujissa ja kirkoissa riittää ihasteltavaa.

Rantaloma Cantabriassa? Onnistuu!

Pohjois-Espanjan viileämpi ja sateelle alttiimpi ilmasto tarkoittaa sitä, että varman auringon perässä matkustavat pohjoismaalaiset ovat perinteisesti suosineet etelän rantakohteita. Rantoja Cantabriasta kuitenkin löytyy – eivätkä ne kalpene eteläisille kilpailijoilleen.

Cantabrian suurimmassa kaupungissa Santanderissa voi helposti yhdistää kaupunki- ja rantaloman, sillä Magdalenan ja El Sardineron urbaanit rannat sijaitsevat keskeisellä paikalla. Lisäksi Santanderia ympäröivät pohjoisen omat rantalomakohteet kuten Comillas, San Vicente de la Barquera ja Castro Urdiales.

Cantabrian kauneimpina rantoina pidetään esimerkiksi Langren ja Berrian rantoja. Surffaajat suuntaavat puolestaan kohti Isla Santa Marinaa, El Bruscoa ja Liencresiä.

Cantabrian rantakohteet

Perinteistä rantalomaa suunnittelevien kannattaa ajoittaa lomansa heinä-elokuulle, jolloin sää on lämpimimmillään. Kannattaa kuitenkin huomioida eurooppalaisten elokuinen lomasesonki ja tehdä varaukset ajoissa.

Keväällä ja syksyllä Cantabriassa lomailevat voivat myös päästä nauttimaan rantakeleistä. Vuokra-autolla liikuttaessa aktiviteetteja voi vaihdella sään mukaan vaelluksesta rantapäiviin ja sisänähtävyyksiin.

Cantabrian parhaat nähtävyydet

Comillasista löytyy harvinainen helmi arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneille matkailijoille. Antoni Gaudín El Capricho on yksi harvoista rakennuksista, jotka mestari suunnitteli kotipaikkansa Katalonian ulkopuolelle. Gaudín kuuluisimmat työt löytyvät Barcelonasta.

Yksityiseen käyttöön vuonna 1885 valmistunut rakennus on avoinna kävijöille. Herkullisen näköisestä rakennuksesta tunnistaa selvästi Gaudín persoonallisen kädenjäljen.

Gaudín arkkitehtuuria Espanjan Cantabriassa

Cantabria tunnetaan myös luolistaan, eikä ihme – alueella sanotaan olevan yli 6 500 luolaa. Osa luolista sisältää harvinaisia esihistoriallisia maalauksia, joiden suojelemiseksi kävijöiltä on pääsy kielletty. Esimerkiksi Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvista Altamiran luolista on tehty tarkka jäljennös visiittejä varten.

Muita suosittuja luolia Cantabrian alueella ovat esimerkiksi El Castillo Puente Viesgossa sekä Covalanas Ramales de la Victoriassa. El Soplaon luoliin pääsee tutustumaan hauskalla junalla, joka pitää myös lasten mielenkiinnon yllä.

Herkuttelu kuuluu Espanjaan

Kuten muuallakin Espanjassa myös Cantabriassa ruokaan suhtaudutaan asiaankuuluvalla hartaudella. Juustot ovat alueella merkittävässä roolissa – Cantabriasta ei voi lähteä maistamatta paikallisia juustoja. Kokeile voimakkaita pitkään kypsytettyjä juustoja, savujuustoja ja tuorejuustoja.

Cantabrian sijainti Biskajanlahden rannalla takaa kalan ja äyriäisten suosion ravintoloissa, ja esimerkiksi erilaiset kalapadat ovat tyypillistä cantabrialaista ruokaa. Myös naudanlihaa käytetään paljon.

Jälkiruoaksi tarjoillaan usein juustokakkua tai jotain maitopohjaista herkkua kuten riisi- tai maitovanukasta. Viinintuotanto ei ole Cantabriassa merkittävässä roolissa, mutta paikallista erikoisuutta voi maistaa esimerkiksi orujo-liköörin muodossa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / GOC53, Flickr / Jim Anzelone

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.