hero taustakuva

Bulgaria on nouseva golfkohde

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Vaikka Bulgaria onkin erityisen tunnettu Kultahietikostaan, löytyy Mustanmeren rannalta myös laadukkaat puitteet aktiivilomailijalle. Golfkohteena vielä nuorella Bulgarialla on jo tarjota monia hienoja kenttiä.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 16.08.2012
facebook   whatsapp

Monipuolinen Bulgaria

Bulgarian kulttuuri on saanut vaikutteita monilta eri kansoilta, jotka ovat historian aikana asuneet tai vaikuttaneet alueella. Jälkensä ovat jättäneet esimerkiksi antiikin kreikkalaiset, Rooman valtakunta ja turkkilaiset Osmannit. Itä ja länsi sekoittuvat Bulgariassa, mikä näkyy niin uskonnossa kuin ruokakulttuurissakin: väestöstä 12 prosenttia on islaminuskoisia, ja keittiössä kokkaillaan sekä kreikkalaisin että turkkilaisin vaikuttein.

Matkailu on merkittävä tulonlähde Bulgarialle. Turistille Bulgaria on houkutteleva kohde kulttuurin monimuotoisuuden, mukavan ilmaston ja hyvin edullisen hintatasonsa ansioista. Bulgarian upeaa rannikkoa huuhtovat Mustanmeren aallot.

Maan keskiosissa löytyy myös vuoristoa laskettelurinteineen. Ehkä juuri matkailun merkitys on vaikuttanut siihen, että nykyään Bulgariassa voi myös golfata erittäin tasokkailla kentillä.

Golfin suosio kasvaa Bulgariassa

Bulgarian ensimmäinen 18-reikäinen golfkenttä valmistui vasta vuonna 2000, mutta nykyään maassa on jo kymmenkunta valmista täyspitkää kenttää. Rakenteilla ja suunnitelmissa on useita uusia kohteita.

Bulgarian koillisosassa, Kaliakrian niemekkeen lähellä, sijaitsee matkailijan kannalta mielenkiintoinen kenttäkeskittymä. Kentiltä on vain 55 kilometriä alueen suurimpaan kaupunkiin, Varnaan. Alueella on kolme 18-reikäistä korkeatasoista golfkenttää: BlackSea Rama, Lighthouse Golf sekä vuonna 2011 avattu Thracian Cliffs.

BlackSea Rama ja Lighthouse Golf

Vierekkäin rakennetut BlackSea Rama ja Lighthouse Golf sijaitsevat Mustanmeren rannikolla, korkealla rannan yläpuolella. Molemmilta kentiltä avautuvat upeat näkymät aavalle merelle.

Bulgarian parhaat golfkentät

Uudehkojen kenttien kunto on todella upea: väyliltä ei löydy lyöntijälkiä eikä viheriöltä pallon iskeytymiä. Molemmat kentät flirttailevat links-tyylisyyden kanssa. Karheikko on kuivahkoa heinikkoa ja väylien välillä ei ole puita – vain Lighthousessa näkyy jonkin verran metsäreunusta.

Kentät ovat tuulisia, koska ne ovat suojattomina meren rannalla. Kaikentasoisille pelaajille soveltuvien kenttien väylät ovat hyvin hoidettua nurmea ja viheriöt huippuunsa sliipattuja.

Molemmat kentät ovat sekä pelillisesti että ulkonäöllisesti upeita. BlackSea Rama on todellinen helmi, jonka kruunaa klubitalo upeine puitteineen. Talolta on näkymät merelle ja alas rannalle niin terassilta kuin uima-altaaltakin.

Golfausta Bulgariassa

Lighthouse on myös erittäin korkeatasoinen kenttä. Tasoltaan se kuitenkin häviää hieman BlackSea Ramalle – pelillisesti se on hivenen yllätyksettömämpi. Lisäksi kentän keskellä kohoavat turhan massiiviset hotellit vähentävät maiseman vetovoimaa.

Kenttien green feet ovat yllättävän kalliita verrattuna Bulgarian yleiseen hintatasoon. Kentät onkin suunniteltu matkailijoiden tarpeisiin, mistä viestittävät myös nimekkäät ulkomaiset suunnittelijat.

Liekö kenttien uutuus vai hintataso syynä siihen, että kentät ovat ilmeisesti vielä varsin vähällä käytöllä. Puitteiden tasosta ei ainakaan ole kyse, joten pelaajille ruuhkattomuus tuo vain lisäiloa.

Aktiivilomailijan Bulgariassa odottavat hyvät golfpuitteet

Golfmatkalle Bulgariaan

Bulgarian ilmasto on erittäin suotuisa golfille. Hyviä ilmoja on seitsemän kuukautta vuodesta, huhtikuusta lokakuuhun. Mustameri tasaa lämpötiloja sen verran, että vain keskikesällä kuumuus voi olla tukalaa.

Kentät ovat resort-tyyppisiä, eli niissä on valittavana majoitusta vuokrattavista hotellihuoneistoista luksusmökkeihin uima-altaineen. Alueella ei ole kuitenkaan muuta tarjottavaa golfin lisäksi – lomaltaan muitakin huvituksia kaipaavien kannattaa siten majoittua läheisiin rantalomakohteisiin tai kaupunkeihin.

Lähellä olevia isompia rantalomakohteita ovat Kultahietikko (Golden Sands, etäisyys 35 km) ja Albena (25 km). Näistä löytyy rannan lisäksi monenlaista tekemistä, ravintoloita ja yöelämää. Läheisistä kaupungeista Varna (55 km) on alueen merkittävin kaupunki 400 000 asukkaallaan. Kaupungista löytyy pitkä julkinen rantapuisto, keskustan kävelyalue sekä kulttuuritarjontaa ja huvituksia yleisöakvaariosta pieneen huvipuistoon.

Golfkenttiä läheisempi Balchik (10 km) on pikkukaupunki, jossa sijaitsee Romanian viimeisen kuningattaren huvila kasvitieteellisen puutarhan kätkössä. Tämän lisäksi alueelta löytyy upea Kaliakrian niemeke vanhoine linnoituksineen sekä luonnonpuistoja, joihin tehdään kiertokävelyitä.

Jos majoitut golfresorttien ulkopuolella, voi kentille siirtyä vuokra-autolla, taksilla tai matkanjärjestäjän kyydillä. Helpoiten golfaamaan pääsee hankkimalla matkanjärjestäjältä suoraan koko paketin.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.