Aktiivimatkailijan Tšekki
Matkoja kohteeseen Praha
Monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia on tarjolla esimerkiksi maan koillisosassa. Horisontissa nousevat Krkonošen vuoret ovat talvikaudella maan vilkkainta seutua. Eikä liikenne Prahasta tänne johtavalla E65-tiellä rauhoitu kesälläkään, sillä Böömin paratiisi houkuttelee vieraita maisemillaan.
Patikoijan tie vie Tšekin paratiisiin
Jos intohimona ovat maastoiset metsäpolut ja kauniit maisemat, kannattaa tutustua Böömin paratiisiin eli Český rájiin. Mnichovo Hradištěn, Sychrovin ja Jičínin välistä aluetta kutsutaan paratiisiksi ehkä hieman liioitellen, mutta yhtä kaikki, alue on täynnä nähtävää.
Turnovin kylä käsitetään alueen ytimeksi, sillä sen läheisyydessä on suurin osa alueen nähtävyyksistä. Seudun lukuisat linnat ja rauniot luovat alueelle sen tarunhohtoisen tunnelman. Paikoittain näyttää siltä, kuin maa olisi sortunut vuosisatain takaisten rakennusten ympäriltä.
Troskyn, Valdštejnin, Kostin and Hrubá Skálan linnat ovat suosittuja käyntikohteita, joista jälkimmäinen palvelee myös hotellina ravintoloineen.
Alue on kuuluisa erikoisista kivi- ja kalliomuodostelmistaan. Tunnetuimpien kohteiden joukkon kuuluvat Hruboskalskon kivimuodostelmat Hrubá Skálassa. Puiden lomasta nousevat korkeat pilarit ovat syntyneet miljoonien vuosien saatossa, ja ne luovat upeat puitteet eri pituisille vaellusreiteille. Näköalatasanteilta avautuva maisema on kuin loputonta metsäistä panoraamaa.
Polkujen verkosto risteilee alueella tiiviinä, joten oma reitti on helppo räätälöidä halutun pituiseksi. Reitit on merkitty punaisin, sinisin, vihrein ja keltaisin opastein niiden haastavuudesta riippuen.
Tiet on tehty pyöräilijöille
Auton kattotelineessä kuljetettavat polkupyörät eivät ole Tšekeissä vieras näky, kuten eivät maantiepyöräilijätkään. Kesäisin Krkonošen alue on kuin tehty maastopyöräilijöille, ja myös alamäkipyöräilyn merkeissä alueella kilpaillaan tiiviisti.
Tiet ovat suurimmaksi osaksi hyväkuntoisia, joten ei ole ihme, että maantiepyöriä suhahtaa alueella ohi tasaiseen tahtiin. Etäisyydet laaksoisten kylien välillä ovat maltillisia, ja somasta kylästä toiseen onkin mukava matkustaa veivaten. Matkan varrella voi levähtää tunnelmallisissa pensionaateissa.
Lumien sulettua suuri osa vuoristoalueesta valjastetaan ulkoilukäyttöön. Pyöräilijöille on merkitty omat reittinsä vuoristopoluille. Useissa hiihtohisseissä pyöriä kuljetetaan rinteiden huipuille maksutta, ja rinteille levittäytyvien polkujen ja teiden verkostosta voi yhdistellä itselleen sopivan mittaisen reitin.
Kehuttuja kohteita maastopyöräilyyn ovat myös Lužické ja Jizerské Hory, missä kiemurtelevat metsäpolut kutsuvat viettämään pyörän selässä useamman päivän.
Jos pyöräretken haluaa liittää osaksi kaupunkilomaa, voi menopelejä vuokrata sopuhintaan esimerkiksi laskettelukeskusten hissien ala-asemoilta. Varoituksen sanana huomautettakoot, että pyörien kunto vuokraamoissa vaihtelee. Tarkista siis vuokrapyörän kunto ennen matkaan lähtöä.
Vauhtia lumisilla vuorilla
Talvisin Krkonošen vuorilla palvelee maan ainoa kuuden tähden laskettelukeskus. Špindlerův Mlýn on tuttu nimi myös penkkiurheilijoille, sillä se on useana talvena toiminut alppihiihdon maailmancupin näyttämönä.
Špindlerův Mlýnin rinteillä on pituutta yhteensä 25 kilometriä. Helpoksi siniseksi rinteeksi luokiteltu Turistická levittäytyy alueen pisimpänä 3,7 kilometrin mittaiseksi. Kaikkiin viiteen kaapelihissiin ja yhteentoista hiihtohissiin pääsee yhdellä lipulla.
Talvisesonkia vietetään normaalisti joulukuusta huhtikuulle. Lasketteluopetusta on tarjolla kaiken ikäisille ja tasoisille laskijoille, ja yksilöopetuksen lisäksi käännöksiä ja aurausta voi harjoitella ryhmissä. Lasketteluvälineitä voi vuokrata hissien alapisteiltä. Ellei oma hotelli sijaitse suoraan rinteessä, järjestyy useasta majapaikasta ilmainen bussikuljetus paikan päälle.
Myös hiihtäjiä hemmotellaan Špindlerův Mlýnissa. Ladut yhdistävät laakson muihin Krkonošen alueen keskuksiin. Pituutta hiihtoladuille kertyy yhteensä lähes sata kilometriä.
Jos puhtia riittää, eivät aktiviteetit vuorilla suinkaan lopu tähän. Sisäurheilumahdollisuudet, kylpylät, kelkkailu ja snowtubing kuuluvat tarjontaan. Ja jos varpaat loppuillasta alkavat kipristellä, saa veren jälleen kiertämään laakson after ski –pisteissä.
Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Flickr / Marek Detko, Allie_Caulfield, Jan Renner