Kuva:
Purjehdusloma Kreikassa

Aktiivilomailijan Kreikka-vinkit

Aurinkoisessa Kreikassa on helppo yhdistää ranta-, kaupunki- ja aktiivilomailu ympäri vuoden.

Kreikka on vesipetojen valtakunta

Kreikassa rantalomailun ei tarvitse olla pelkkää aurinkotuolissa löhöämistä. 16 000 kilometriä rantaviivaa ja 6 000 saarta yhdistettynä ympärivuotiseen aurinkoon luovat erinomaiset puitteet merellisille aktiviteeteille rannikolla ja saaristossa.

Helpoimmin vesille pääsee uimarantojen yhteydessä olevien vuokraamoiden kautta. Esimerkiksi polkuveneellä on kätevä lähteä pakoon turistimassoja ja tutkimaan syrjäisiä rauhallisia poukamia. Pakkaa mukaan snorkkeli ja räpylät, ja vedenalainen maailma tulee tutuksi aivan uudella tavalla!

Tutustu saaristoon vesiteitse

Pidemmille tutustumismatkoille kannattaa lähteä oppaan seurassa merikajakilla. Retket vaihtelevat yhdestä päivästä useampaan. Mukaan voivat lähteä myös aivan vasta-alkajat.

Maisemat vaihtelevat karusta rannikkovuoristosta henkeäsalpaaviin tunneleihin ja onkaloihin, jotka vesi on vuosien varrella kaivertanut rantakallioihin. Retkestä riippuen illan tullessa palataan tukikohtana olevaan kylään tai yövytään matkan varrella pienillä saarilla.

Kreikasta löytyy vaihtoehtoja myös astetta isompaa alusta alleen kaipaaville merenkulkijoille. Seudun vesistöt ovat suosittuja purjehtijoiden keskuudessa ja kokoon voi joko kerätä oma porukan tai osallistua järjestetylle matkalle.

Usein Kreikan purjehduksiin on yhdistettynä myös vierailu Turkissa. Lämpimät vesistöt ja luotettavat tuulet takaavat hyvät purjehdusolosuhteet. Varsinkin tyynet aamupäivät ovat täydellisiä aloitteleville purjehtijoille.

Tie vie vuorille

Vaikka Kreikka on lomakohteena tunnetuin saaristostaan, ei sisämaan vuoristomaisemia kannata jättää huomioimatta. Kolme neljäsosaa Kreikan pinta-alasta on vuoriston peitossa. Vuoret tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja aktiiviseen lomailuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vuoristoteillä autoillessa matkantekoon kuluu aikaa.

Polkupyörällä pääset kokemaan läheltä sisämaan ja saariston pienten kylien paikallisen elämänmenon. Idylliset kyliä reunustavat mukulakivitiet tulevat nopeasti tutuksi.

Kesäaikaan viileät aamut ja illat ovat erinomaisia pyöräilyyn, ja päivän kuumimmat hetket voikin viettää tavernan terassilla auringosta nauttien. Enemmän vauhtia kaipaavat, voivat siirtyä teiltä vuoristopoluille, joita löytyy lukuisia kaikkialta sisämaasta.

Vesiurheiluakin pääsee kokemaan myös sisämaassa. Kreikasta löytyy useampiakin alueita kumilauttailuun ja koskimelontaan. Näistä tunnetuimpia ovat Pohjois-Kreikan Arachtos-joki ja Peloponnesoksen niemimaan kosket.

Kohti lumisia huippuja

Kreikka tunnetaan lähinnä kesäisenä lomakohteena, joten monelle maan hiihtokeskusten määrä tulee yllätyksenä. Kreikan viitisentoista hiihtokeskusta ovat suosittuja varsinkin paikallisten ja Kreikan lähinaapureiden laskettelijoiden keskuudessa.

Laskettelukausi alkaa yleensä joulukuun tienoilla. Suosituin keskuksista on Parnassos, joka sijaitsee Delphin läheisyydessä noin kahden tunnin ajomatkan päästä Ateenasta.

Satu Vänskä-Westgarth

Kirjoittajan matkablogi Rantapallossa: www.rantapallo.fi/destinationunknown

Päivitetty: 8.6.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia