Kuva: Tourism Australia / Maxime Coquard
Australian luonnonihmeet

Australian upeimmat luontokohteet – viisi paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Australia on mantereen kokoinen valtio, joka pitää sisällään niin korkeita huippuja kuin värikkäitä koralleitakin. Rantapallo esittelee viisi kokemisen arvoista luonnonihmettä.

1. Uluru

Katatjutan kansallispuistossa Keski-Australiassa sijaitseva Uluru lukeutuu maailman tunnetuimpiin luonnonihmeisiin. Aboriginaaleille eli Australian alkuperäiskansalle kivimuodostuma on ollut pyhä paikka jo tuhansien vuosien.

Keskellä valtavaa autiomaata sijaitseva Ayers Rockinakin tunnettu Uluru nousee yli kolmensadan metrin korkeuteen ja näyttäytyy erityisen mahtavana auringonnousun ja -laskun aikoihin valojen ja varjojen leikitellessä punertavalla kivipinnalla.

Matkavinkit Australiaan
Kuva:
Maan keskiosassa sijaitseva Uluru on monien Australiassa vierailevien haavelistalla, mutta jää pitkän välimatkan vuoksi näkemättä.

Keskellä Australiaa sijaitsevalle Ulurulle on pitkä matka käytännössä kaikkialta. Mikäli roadtrip ei nappaa, voi paikan päälle myös lentää. Lentokenttä sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä kivimuodostumalta.

2. Iso valliriutta

Ulurun tapaan maailman seitsemän luonnonihmeen joukkoon lukeutuva Iso valliriutta on yli 2000 kilometrin mittaiseksi levittyvä, maailman suurin koralliriutta, joka sijaitsee Australian koillisrannikolla.

Vuosittain miljoonat matkailijat suuntaavat ihastelemaan Ison valliriutan ainutlaatuista ekosysteemiä: kirkkaissa väreissä hohtavia koralleja sekä alueelle ainutlaatuisia eläinlajeja.

Australian luonnonihmeet
Kuva:
Iso Valliriutta on menettänyt suuren osan kirkkaista väreistään tuhoutumisen seurauksena.

Sukellus- ja snorklausretkiä kilpikonnien, delfiinien ja valaiden asuttamalle riutalle järjestetään runsaasti etenkin Cairnsin ja Whitsundayn saariston lähialueilla.

3. Fraser Island

Australian itärannikolla sijaitseva Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari, jolla valkeat rannat, lukuisat järvet, vehreät sademetsät ja monimuotoinen eläinkunta kohtaavat.

Aivan pienestä saaresta ei ole kyse, sillä Fraser Islandilla riittää nähtävää vajaan 2000 neliökilometrin edestä. Alle kannattaakin ottaa kulkupeli, ehdottomasti nelivetoinen, jolla hiekkasaaren näkymiä pääsee tutkailemaan apostolin kyytiä kattavammin, ja onnistuupa saarella yöpyminenkin, mikäli yksi päivä kiehtovassa ympäristössä tuntuu riittämättömältä.

Australian luonnonihmeet
Kuva:
Hiekkasaari tarjoaa rutkasti ihania rantoja.

Helpoiten paikan päälle pääsee Hervey Bayn kautta. Kolmensadan kilometrin päässä Brisbanesta sijaitsevasta kaupungista pääsee lautalla kätevästi Frases Islandille.

4. Blue Mountains

Sydneyn kiireessä ja pilvenpiirtäjien viidakossa ahdistuva matkailija löytää helpotusta lähiseudulta. Blue Mountains -vuoristo sijaitsee vain 50 kilometrin päässä hektisestä metropolista ja tarjoaa upeilla maisemilla varustetun levähdyspaikan.

Blue Mountains, Australia
Kuva: Tourism Australia / David Ireland
Blue Mountains -vuoriston näkymät ovat päivämatkan arvoiset.

Kauempaa katseltuna sinertävään vivahtava vuoristo on syystä myös patikoijien suosiossa. Vaelluskengät voi toki vaihtaa vaikkapa pyörään ja extreme-kokemuksia halajavat saanevat adrenaliinikiintiönsä täyteen vaikkapa kalliokiipeilemällä.

5. Pinnacles-autiomaa

Nambungin kansallispuistossa Länsi-Australiassa sijaitseva Pinnaclesin autiomaa on sykähdyttävä näky etenkin aamun sarastaessa ja hämärän laskeutuessa. Valonsäteet värjäävät erikokoiset kalkkikivimuodostumat, jotka jatkuvat silmänkantamattomiin.

Pinnacles, Australia
Kuva: Tourism Australia
Pinnaclesin erikoiset luonnonmuodostumat luovat hyvin mieleenpainuvan maiseman.

Erityisen kiehtovaksi Pinnaclesin tekee sen historia. Kivipatsaat ovat nimittäin rakentuneet pääosin simpukankuorista, vaikka maallikon silmällä sitä lieneekin vaikea hahmottaa.

Länsi-Australian suurimaasta kaupungista, Perthistä, matkaa kivipaaseille kertyy parisensataa kilometriä. Alle voi ottaa vaikka vuokra-auton tai ostaa valmiin retkipaketin kaupungista käsin.

>> Lue lisää vinkkejä Australiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Tourism Australia / Maxime Coquard, Anson Smart, Darren Jew, Hugh Stewart sekä David Ireland

Päivitetty: 5.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia