Suomen suurin matkablogiyhteisö

Topp 5 godaste thaimaten!

Disclaimer: det här är min lista, som är baserad på min personliga smak.
I Thailand kan man beställa vilken rätt som helst med vilken slags kött som helst, så det går exempelvis att byta ut kycklig mot krabba eller fläsk om man så önskar. Här är en snabb ordlista:

Pad = Stekt (wokad)
Gai = Kyckling
Moo = Fläsk
Nua = Biff
Bpoo = Krabba
Kung = Räkor

Special shoutout till nudelsopporna, som jag brukar äta till frukost väldigt ofta. Det går att variera dem ändlöst med olika ingredienser, nudelsorter, kryddor och så vidare. Lätt värd att vara med i topplistan, men jag fick slut på plats, så här kommer min lista över den topp 5 godaste Thaimaten:

5. Pad Thai

En sann klassiker som går att köpa extremt billigt på varje gatuhörn. Det brukar finnas socker, vinäger, chiliflingor, krossade jordnötter, lime och annat smaskigt för att göra den sin egen. För många västerlänningar är det deras absoluta favorit-Thairätt, men faktum är att det är svårt att hitta ett ställe som gör en RIKTIGT bra pad thai – och när man hittat det stället vill man ta med sig alla sin vänner dit, samtidigt som man vill att ingen annan ska veta om det. Personligen tycker jag att det finns många bättre Thairätter, men den är så pass känd att jag måste ha med den här.

4. Som Tam (Papayasallad)

Om man frågar en Thailändare vad deras favoritmat är så säger de nästan alltid Som Tam. Det är en (väldigt) kryddstark rätt som görs på omogen papaya, tillsammans med fisksås och massvis av chili. Den varianten kallas specifikt för Som Tam Lao (efter landet Laos), till skillnad från Som Tam Thai, som inte har fisksås och oftast innehåller jordnötter. En av anledningarna till att den är så populär, utöver att vara kryddig och smakrik, är att man brukar äta den med massvis av sidorätter, så som wokade grönsaker, grillad kyckling, risnudlar, friterat fläsk, olika soppor och så vidare. Det är en social matupplevelse.

3. Pad Kraprow Moo (Fläskfärs med basilika och chili)

Kraprow är det Thailändska ordet för helig basilika, som främst används i den här rätten. Det här är också en rätt som brukar vara rejält kryddstark, åtminstone om den är gjord på rätt sätt. Ostronsås är en annan viktig ingrediens, som gör att den får en rik umamismak. Den har kallats för ”Thailands hamburgare”, inte för att den påminner något vidare om hamburgare, utan för att det är en så pass ikonisk stapelföda för thailändarna. Beställ den gärna som ”pad kraprow moo, kai dao”, det vill säga med ett stekt ägg ovanpå. Utsökt varje gång.

2. Pad Phong Garee Gai (Kyckling stekt med currypulver)

Kyckling, ägg, gräslök, morning glory (sallatsipomea), chili och andra grönsaker wokas med currypulver för att skapa en klockren, simpel rätt som är lika god som den är mättande. Finns inte i alla gatukök, men när den gör det brukar den vara perfekt balanserad. Det är, så vitt jag vet, den enda thairätten som lagas med currypulver, istället för currypasta.

1. Gai Pad Met-Muang (Kyckling med cashew-nötter)

Min absoluta favoriträtt i Thailand är kyckling med cashewnötter. Till skillnad från #3 på listan, som alltid görs nästan exakt likadant, så kan den här rätten skilja sig enormt från ställe till ställe. Vad de har gemensamt är att de alltid är väldigt goda. Det som gör rätten så perfek är balansen mellan olika smaker, texturer och konsistenser. Bäst är den när kycklingen är lätt friterad, nötterna är knapriga, grönsakerna är krispiga och chilin är rostad. Herregud, jag blir hungrig bara jag tänker på den!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply