Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vilken bankapp är bäst för resor?

Om du är som jag och reser mycket (eller åtminstone så mycket som möjligt) så har du säkert stört dig på alla diverse avgifter, provisioner, valutapåslag och växelkurser som kommer i samband med att skicka, ta emot eller ta ut pengar utomlands. I så fall kommer du bli lika glad som jag när du får höra att det i många fall går att kringgå alla dessa onödiga extrautgifter helt och hållet.

För så lite som 10-15 år sedan var det betydligt svårare och krångligare att resa. Det var inte så svårt att det inte gick, men vi saknade smidiga självklarheter som smartphones, WiFi, kartappar, översättningsappar och bankappar. Vi saknade dessutom enkla, billiga sätt att ta ut kontanter på, samtidigt som bankomater och kortbetalningar var betydligt mer sällsynta i många länder.

Nu finns det dock väldigt förmånliga kredit- och betalkort, med tillhörande bankapp, just för oss som reser mycket. De kommer med förmåner för resenärer, så som reseförsäkring, gratis bankomatuttag, kostnadsfria överföringar i massvis av olika valutor, valutaväxling i interbanks växelkurs och kanske dessutom erbjuder bonuspoäng eller ett cashback-system som belönar dig när du spenderar pengar.

Vilka reseförmåner får man?

Det finns ett gäng positiva egenskaper och förmåner man kan få med ett bra kreditkort för resor, inklusive:

  • Kostnad: Vissa kort kommer helt utan månads- eller årsavgift och är således helt gratis att använda, så länge räkningarna betalas i tid.
  • Rabatt: Många betalkort ger rabatt på hotell, hyrbilar, bensin, golf, shopping och så vidare. I vissa fall kan du få en gratis uppgradering på bilen eller rummet.
  • Bonusprogram: Samla poäng på alla dina inköp, som du sedan kan växla mot t.ex. flygbiljetter eller andra reserelaterade saker.
  • Conciergeservice: En personlig service som hjälper dig att hitta, boka och bli informerad om diverse saker på plats, till exempel att reservera ett bord på stans hetaste restaurang.
  • Avgiftsfritt: Det gör en stor skillnad för reskassan om man kan göra gratis köp och uttag utan avgift. Vissa kort erbjuder kostnadsfria bankomatuttag och shopping utan valutapåslag, över hela världen.
  • Reseförsäkring: Det ingår vanligtvis någon form av reseförsäkring, men vissa är betydligt bättre än andra. I bästa fall får du hela resan försäkrad om du betalar den med kortet, plus bagage-försäkring och försenat flyg-försäkring.
  • Lounge-åtkomst: Flygplatser har lyxiga lounger att vänta i, men det krävs oftast att man är medlem i ett flygbolags egen klubb. Vissa kort erbjuder dock åtkomst till flygplatslounger i hela världen.

Jämförelse av bankappar att resa med

Det finns två huvudsakliga kombattanter i den här kategorin och det beror på följande kriterier; bankappen måste erbjuda kostnadsfria uttag från bankomater utomlands, avgiftsfri shopping med utländska valutor och valutaväxel, samt inkludera någon slags reseförsäkring. De två apparna är Revolut och N26.

Jag kan inte direkt se att den ena är mycket bättre än den andra. Enligt webbplatsen Bankapp.se så är N26 snäppet bättre än Revolut för resor, eftersom reseförsäkringen är något vassare, men å andra sidan så erbjuder Revolut så väl shopping som växling i massvis av olika valutor utan avgifter. Dessutom erbjuder Revolut ”LoungeKey Pass”, det vill säga åtkomst till flygplatslounger, vilket är väldigt trevligt när man har en lång mellanlandning!

Min slutsats är att Revolut är den bästa bankappen för resor!

Previous Post

No Comments

Leave a Reply