Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 saker att göra i Bangkok (på en budget)

Det är inte svårt att bränna pengar i Bangkok om man har lust, med alla fantastiska restauranger, hotell, sevärdheter, events, köpcenter, nöjesparker, barer, klubbar och så vidare, men det är faktiskt inte svårt att spara pengar heller. Det går att köpa utsökt Thaimat för 40 Bath (cirka 1€) på varje gatuhörn och en stor öl kostar sällan mer än 2-3€ om man inte är på de finare krogarna.

Men vad kan man göra om dagarna om man reser på en budget? Jag har varit i Thailand flera gånger och kan i princip kalla mig själv expert på att leva billigt utan att ha tråkigt en enda sekund! Det finns otroligt mycket att se och göra i Sydostasiens häftigaste stad, så jag kommer att dela med mig av några favoriter av saker att göra i Bangkok på en budget.

1.     Sevärdheterna

Det säger sig självt, men det är ändå värt att nämna att det är värt att se sevärdheterna. Bangkok har massvis av tempel, palats, trädgårdar, parker, skyskrapor och muséer att besöka. Det finns så många att det är svårt att rekommendera specifika ”måsten”, men försök åtminstone att se det kungliga palatset, ett tempel (till exempel gryningstemplet Wat Arun),

2.     Ta en tur på floden

Chao Phraya är en stor flod som slingrar sig rakt igenom Bangkok, så naturligtvis åker många båtar och färjor kors och tvärs hela dagen lång. Många använder floden som ett alternativ till stadens skytrains, eftersom man ganska snabbt och väldigt billigt kan ta sig från punkt a till punkt b – så länge punkterna är i närheten av floden.

Det kostar bara 15 Bath (40€ cent) för en biljett till den vanliga färjan, vilket kan köpas vid varje hållplats. Från floden får man ett unikt perspektiv på staden och det finns många sevärdheter på vägen, så man kan lätt spendera en hel dag på att åka från tempel till palats till museum. För en större slant (100 Bath / 2,67€) kan man åka med turistbåten, som inkluderar en guide

3.     Chatuchak helgmarknad

Marknaden i Chatuchak är öppen varje helg och är onekligen Bangkoks största marknad, men vissa hävdar faktiskt att det är världens största helgmarknad. Den har 200-300,000 besökare varje dag när den har öppet och man kan köpa i princip vad som helst där, för ett lågt pris dessutom – om man kan pruta!

Det finns någonting i stil med 10,000 bås på marknaden, som säljer kläder, accessoarer, växter, antikviteter, souvenirer, elektronik, smink, mat, keramik, möbler, köksredskap, inredning, böcker och levande djur – plus mycket, mycket mer. Det är en upplevelse även om man inte vill köpa något.

4.     MBK

Det finns många köpcenter/varuhus i Bangkok, med flera våningar fyllda av saker att köpa, men ett av de största (och billigaste) är MBK. Här finns det lite av varje och i varje prisklass. De olika våningarna har olika inriktningar, med allt från mat och biosalonger till smycken, kläder och möbler. Om du vill fylla väskan med knasiga T-shirts och krimskrams så finns allt samlat hos MBK.

5.     Chinatown

Alla riktiga storstäder har en egen Chinatown och Bangkok är verkligen inget undantag. Här finns det en otrolig mängd oigenkännlig mat och konstiga prylar att köpa, men man roa sig gott med att bara vandra igenom stadsdelen och se sig omkring.

6.     Bang Krachao

Den här konstgjorda ön kallas ibland för ”Bangkoks lunga”, eftersom det är en helt grön och vacker liten plätt mitt i storstadsdjungeln. Man tar sig lättast hit med båt och hyr sedan gärna en cykel för 100 Baht för att ta sig runt. Det är en unik upplevelse som ger välkommen omväxling till det hektiska stadslivet i Bangkok.

7.     Ät och drick!

Maten är som sagt väldigt god och väldigt billig i Thailand, så även om du saknar husmorskosten måste du prova den Thailändska matkulturen. De flesta av rätterna använder en handfull olika smakrika ingredienser, wokade tillsammans och serverade med ångkokt ris. Favoriter för mig är phat khaprao (köttfärs, chili och basilika wokade i ostronsås), phat phong garee gai (kyckling, ägg, currypulver och grönsaker) och gai phat phet ma muang (kyckling med cashewnötter).

Avsluta dagen med ett par kalla chang, leo eller singha beer!

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply