Dia de los Muertos

On taas  kaikista kauneimman meksikolaisen juhlapäivän aika… Dia de los Muertosin eli suomalaisittain pyhäinpäivän aika. Meksikolaisessa kulttuurissa kuolema ei ole tabu vaan luonnollinen osa elämää. Kuolema on läsnä lasten saduissa, legendoissa, peleissä, vitseissä. Suosittu kuoleman symboli La Catrina eli juhla-asuun pukeutunut ja kukin koristeltu luurankohahmo tulee vastaan joka puolella. Myös vahva hengellisyys on osa Meksikoa.  Lähes kaikki meksikolaiset ystäväni uskovat yliluonnollisiin asioihin kuten henkiin, noitiin ja energioihin. Pahoja henkiä karkottavaa ja energioita puhdistavaa Copal-suitsuketta poltetaan kotona aina välillä, ja henkien viesteiksi tulkittavat erilaiset merkit otetaan vakavasti.

IMG_1088

Vaikka kuolleiden juhla saattaa kuulostaa synkälle, Meksikossa se on värikäs ja iloinenkin juhla. Tarkoituksena ei ole niinkään surra menehtyneitä rakkaitaan vaan muistella lämmöllä heidän elämäänsä ja vaalia yhteisiä, iloisia muistoja.

Meillä ei ole mitään ihmeempiä juhlia, mutta alttari laitetaan aina poismenneille rakkaille ja ostetaan makeaa pan de muertosia eli luukuvioilla koristeltuja pullia.

IMG_1082

Juhlan pääpäivähän on 2.marraskuuta, mutta miusta on kiva laittaa alttari jo 28. pvä jotta se ehtii olla useamman päivän. Jokaisena vuonna alttari on erilainen, vaikka kyllähän niitä tietynlaisia ”sääntöjä” on kuinka monta kerrosta siinä pitäisi olla ja minkälaisia elementtejä. Onneksi meksikolaiset eivät perusta paljoakaan säännöistä vaan oma luova tulkinta on aina sallittua 🙂

Alttarin ideana on lyhyesti ja ytimekkäästi kutsua omia poismenneitä rakkaita kerran vuodessa tulemaan tänne meidän maallisten luokse juhlimaan. Jotta kuolleet löytäisivät perille ja viihtyisivät, on alttarille hyvä laittaa tietynlaisia asioita.

IMG_1090

Cempazuchil-niminen oranssi kukka opastaa tuoksullaan ja kirkkaalla värillään vainajia löytämään perille. Joskus tapana on ripotella kukan terälehdistä pieni polku ovelta alttarille. Kukat voivat myös symbolisoida yhtä neljästä elementistä; maata.

Kynttilät opastavat valollaan pimeydessä kulkevia henkiä, ja symbolisoivat elementeistä tulta.

Erilaisin kuvin koristellut silkkipaperit tanssivat tuulen tahdissa ja kuvastavat näin ilma-elementtiä. Paperit kertovat tarinoita juhlivista, tanssivista, pyöräilevistä luurangoista.

Kupillinen vettä laitetaan sammuttamaan vieraiden jano, ja symboloimaan viimeistä elementtiä eli vettä.

Suola ja erilaiset suitsukkeet puhdistavat. Sokerista muovaillut ja koristellut pääkallot muistuttavat meitä kuoleman väistämättömyydestä ja siitä että loppujen lopuksi kaikki olemme samanlaisia; kuolevaisia.

Lisäksi alttarille laitetaan vainajien kuvia, tai ainakin nimet sekä heidän lahjansa. Perinteisiä lahjoja ovat ruoka ja juoma, esimerkiksi hedelmät, riisi, makeiset, alkoholi ja kahvi. Lahjaksi voidaan laittaa myös mitä tahansa mistä vainaja piti paljon eläessään, kuten tupakkaa, sirkustaiteilijalle jönglooraus-pallot, lapselle lempilelu, koiralle luu tai herkkunappuloita…

IMG_1089

Meksikolaisille on tärkeää, että Dia de los Muertosia ja Halloweenia ei sekoiteta keskenään samaksi juhlaksi. Täällä ollaan hyvin ylpeitä tästä omasta, vahvasta perinteestä, ja vaikka täällä juhlitaan Halloweeniakin, on ne kaksi täysin eri juhlapäivää.

Täällä, kuten Suomessakin, jotkut kritisoivat Halloweenia ulkomaalaisena ”turhana” juhlana ja maan vanhojen perinteiden tuhoajana, mutta miusta mikä tahansa tuo iloa arkeen ja ihmisiä yhteen pitämään hauskaa, ei ole pahasta. Joten huomenna suunnataan Halloween-partyihin kaverin järjestämiin pippaloihin. Siellä on pukupakko, ja ideana on olla Hullu Nukke, mutta katsotaan mitä saan aikaiseksi 😉

Tunnelmallista Pyhäinpäivää ja Hauskaa Halloweenia!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply