Kesäkoti maailman laidalla

Kesää on jo enemmän takana kuin edessä, ja miun saariprojektiakin on enää nelisen viikkoa jäljellä. Aika on mennyt ihan hurahtaen! Lentolippu on ostettu jo Meksikoon, ja 7. syyskuuta olisi tarkoitus matkata sinne toiseen kotiin. 🙂

Nyt haluaisin kuitenkin esitellä hiukkasen paremmin tätä miulle  jo niin rakasta saarta. Taas uusi paikka maailmassa, joka on vienyt miun sydämen.

IMG_5017

Kylmäpihlaja on Rauman saariston uloin saari, ja mantereelta tänne on matkaa n. 10 kilometriä. Toiselta puolelta saarta näkee Rauman kaupungin ja toiselta laidalta vain aavan meren, jossa jossain kaukana tulisi seuraavaksi vastaan Ruotsi. Saari on vain 9 hehtaarin kokoinen, ja vaikuttaa sitäkin pienemmältä sillä puita on vain vähän ja maasto karu.

IMG_4701

Täällä seisoo uljaana Kylmäpihlajan majakka, joka valmistui vuonna 1953 ja toimi siitä lähtien myös luotsiasemana 1990-luvun lopulle saakka. Luotsit ovat merenkulun ammattilaisia, jotka ohjaavat laivoja turvallisesti satamaan tälläisissä runsaskarisissa paikoissa. Alunperin he siis asuttivat yhdessä majakkamestarin ja majakanvartijan kanssa tornin huoneita, jotka on nyt muutettu merihenkisiksi hotellihuoneiksi. Edelleenkin luotsit viilettävät hurjaa vauhtia saaren ohi kirkkaanpunaisilla luotsikuttereillaan ja joskus jopa pistäytyvät rantakahvilaan kaffelle.

IMG_5102

Majakassa on 10 kerrosta, ylimpänä tietenkin majakan valo, joka aikoinaan loisti jopa yli 45 kilometrin päähän. Majakan loisto herää edelleen eloon joka ilta pimeän saapuessa mutta valon kantamaa on hiukan laskettu. On aika tunnelmallista vetää iltareenejä tai istuskella rantakallioilla kun on aivan hämärää, vain majakan valon pyyhkiessä saarta.

Vaikka paikkaa on jonkin verran remontoitu ja uudistettu matkailukäyttöä varten, itse tykkään paljon siitä että on jätetty tilaa vanhalle ja historian havinalle. Kaiken ei tarvitse olla kiiltävää ja modernia, sillä tänne tullaan nauttimaan enemmän luonnosta, merestä ja upeista auringonlaskuista kuin hotelliluksuksesta.

Luotsien muutettua mantereelle ei paikka ehtinyt kauaa olla tyhjänä kun ensimmäinen matkailuyrittäjä jo aloitti toimintansa. Tällä hetkellä saarella on siis majakkahotelli (13 huonetta), majakan ravintola, pieni rantakahvila, vierasvenesatama ja Rauman kaupungin opasvaja, jonka opas pitää joka päivä ilmaisia saarikierroksia.

IMG_4674

IMG_5012

Me, majakan henkilökunta, asumme koko kesän saaressa poistuen vain silloin tällöin vapaapäiviksi mantereelle. Vähän hullua ehkäpä, mutta omalla tavallaan tosi hauskaakin.

Parhaita hetkiä täällä saarella on kun kiireisenä tai muuten huonona päivänä nousee majakan torniin ylimpään kerrokseen, jonne asiakkaat eivät pääse ja avaa oman ”salaisen” näköalatasanteemme oven, näkee rauhoittavan ulapan ja tuntee raikkaan merituulen huminan. Siellä on monet kerrat venytelty ja joogailtu, ja aina sitä palaa alas hymy huulilla. Tai kun iltaisin asiakkaiden lähdettyä kokki huutaa ”SYÖMÄÄN!”, voimme laittaa ravintolan oven säppiin ja istua kaikki yhdessä kaikessa rauhassa syömään ja juttelemaan päivän tapahtumista. Siinä saattaa tunti pari vierähtää. Tai kun muiden jo mentyä nukkumaan livahdan hämyiseen yöhön ja menen hiirenhiljaiseen satamaan syömään jäätelön. Tai kun hiljaisina päivinä laitan kuulokkeista soimaan Lindsey Stirlingiä, nappaan hula hulat mukaan ja etsin suojaisan paikan reenaamiselle. Tai kun voi ottaa läppärin mukaan rantakahvilaan, juoda kupillisen kahvia ja kirjoitella blogiin asiakkaita odotellessa.

Ei puhuta tänään niistä todella pitkiksi venyvistä työpäivistä, hetkistä kun ei ole enää mitään puhuttavaa työkavereiden kanssa kun ollaan yhdessä 24 tuntia vuorokaudesta tai kun asiakkaat valittavat asioista joihin emme voi vaikuttaa (miksei majakassa ole hissiä? miksi täällä tuulee näin paljon? miksei täällä ole uimarantaa?….). 😀 Ja on tämä siltikin tosi ihana ja kiva kesätyö <3

Kaikille ihanaa viikkoa toivottaa iloinen majakanvartija :D

Kaikille ihanaa viikkoa toivottaa iloinen majakanvartija 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kunkku-Markku 08/25/2016 at 02:26

    Hei Aino! Tuntuuko sinustakin joskus siltä, ettei ole enää mitään puhuttavaa työkavereiden kanssa?? Minulle on sattunu sellaisia työkavereita, joilta ei tunnu sanottava loppuvan kesken… He ovat toisinaan rasittavia mutta useimmiten hurjan hauskaa seuraa! Mukavaa kesän jatkoa sinulle Aino!

  • Leave a Reply