Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mollinan seimimuseo

Espanjan sanastoni loppui täysin kesken, kun yritin seimimuseon kierroksen jälkeen kertoa lipunmyyjälle, mitä mieltä kierroksestani olin. ”Fantastico y estupendo” eivät tuntuneet riittäviltä, mutta sain niin kauniin hymyn kiitokseksi, että luulenpa, etten ollut ainoa, joka luonnehti näkemäänsä fantastiseksi ja loistavaksi.

Seimimuseo on Mollinassa, noin 70 km Malagasta pohjoiseen. Kyllä kannatti käydä!

Seimimuseossa on myös yksi iso huone, jossa on kuvattu paljon Raamatun keskeisiä tapahtumia syntiinlankeemuksesta, Nooan arkista ja Mooseksen lain tauluista aina Jeesuksen ajan tapahtumiin ja ristinkuolemaan. Aloitimme tästä huoneesta ihailevan kierroksemme.

Juhaa ei tainnut ihan kamalasti häiritä edes se, että ainakin neljä bussilastillista koululaisia oli retkellä seimiä katselemassa.

Antoihan Jeesuskin lasten tulla ja sanoi, ettei heitä saa estää. Kyllä Jeesuksen täytyi tietää, millainen meteli neljästä bussilastillisesta espanjalaiskoululaisia lähtee.

Lasarus tulee ulos haudasta.

Palmusunnuntai.

Viimeinen ehtoollinen.

Näiden kuvien edessä näin yhden opettajan kertovan lapsille koko Raamatun historian.

Espanjalaisessa seimiasetelmassa on Marian, Joosefin ja Jeesuslapsen lisäksi yleensä paljon muutakin. Seimiasetelmissa oli joskus käytetty myös vähän omaa tulkintaa. Ovat tainneet Joosef ja Maria tässä yöpyä veneessä.

Paimenet, enkelit ja eläimet ovat tietysti läsnä, mutta myös aina Itämaan tietäjät, eli espanjaksi kuninkaat Los Tres Reyes Magos, jotka ovat espanjalaisessa joulunvietossa hyvin tärkeitä. Hehän tuovat myös lahjat lapsille, ei joulupukki.

Mielikuvitusta ja vapauksia oli vierailijoissa käytetty joskus muillakin tavoin. Paavikin oli avustajansa kanssa käynyt seimellä.

Betlehemin kaupungissa on läsnä myös se arki, johon Jeesus syntyi. Kaupunki on täynnä kauppiaita, eläimiä, leipureita,  leikkiviä lapsia, töitään hoitavia naisia ja miehiä, kaivoja, palmuja ja melkein mitä tahansa.

 

Juha kyllä epäili, että soitinten kuvaaminen ei ollut aivan autenttista ja ajan mukaista.

Hauska yksityiskohta on sekin, että jossain nurkan takana tai pensaassa lymyää joku kakalla. Gaganerilla eli kakkaajalla on perinteisesti kaksi merkitystä. Sillä korostetaan arkea, johon Jeesus syntyi ja kaikkien ihmisten tasa-arvoa, mutta kakkaajina on kuvattu myös mahtimiehiä ja kuuluisuuksia, joiden valinnalla myös halutaan kuvata kaikkien ihmisten tasa-arvoa. Ensimmäisen kerran näin kakkaajan sijasta pissijän.

Muitakin Jeesuksen syntymän ympärille sijoittuvia tapahtumia oli kuvattu. Esimerkiksi se, kun enkeli ilmestyi Marialle, Maria ja Elisabet kohtasivat tai Joosef ja Maria lähtivät pakoon Egyptiin.

Nasaretin kaupungistakin oli hieno näyttämö. Ja siellähän Joosef opettaa Jeesukselle puusepän hommia.

Tulkintoja ja mielikuvitusta oli mukana enemmänkin, jopa hiukan enemmän kuin itselle olisi tullut mieleen. Esimerkiksi tämä Star Wars versio, jossa odotellaan tähtien ohjaavan Betlehemiin.

Tämä taas puhutteli. Tekstinä oli ”Sodan ja tuhonkin keskellä voi löytää toivon.

Ja pienten enkelien tanssi taas tulee mieleen varmaan kenelle tahansa.

Yhden huoneen otsikko oli ”Joulun viettoa Andalusiassa”. Kyläläiset juhlivat ja Itämaan kuninkaat fiilistelivät Alhambraa katsellen Albaicinin kaupunginosan näköalaterassilla.

Paikka oli kerrassaan ihastuttava, antoi paljon enemmän kuin odotin.

 

Meidän päivämme jatkui muualla. Mutta ei huonosti. Ranteissa kulkevat aktiivisuusmittarit huutelivat isoa askelvajausta, ja teimme sitten sopivan retken läheisessä Fuente de Piedran kylässä pitkin lintujärven luonnonsuojelualuetta. Lintuja emme nähneet, ja polutkin olivat hyvin tasaisia ja silti vähän tulvan runtelemia, mutta eipä samalle päivälle kahta yli-ihanaa kokemusta olisi mahtunutkaan.

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 on mennyt lähialueilla retkeillessä, mikä on ollut hyvin antoisaa.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Päivi/KultturelliMatkalaukussa 2018-11-28 at 23:43

  Mikä mielenkiintoinen paikka, hienolta näyttää! Tuonne kun joskus pääsisi!

  • Reply espanjaan 2018-11-29 at 09:47

   Seimimuseo on todellakin mielenkiintoinen paikka Andalusiassa, koska se on kulttuuria, joka on meille vieraampaa ja jotain, mitä ei aurinkorannikko-odotuksin ehkä tule edes ajatelleeksi. Tänä ajankohtana seimiä on kaikkialla, kirkkojen lisäksi myös toreilla, ikkunoissa, liikenteenjakajissa ja melkeinpä missä vain. Jos kuljet täällä, ilman muuta toivon, että joskus pääset näkemään tämänkin ja moni muu myös. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 2018-11-29 at 13:01

  Seimi-museo näyttää ihanalta! Itse ihailin menneinä vuosina Málagan El Corte Inglésin valtavaa pienoisseimirakennelmaa. Nämä ovat viehättäviä juttuja, koska niin erilaista kuin meillä.

  • Reply espanjaan 2018-11-29 at 22:01

   Kiitos kommentistasi, kiva kun kävit! Nämä ovat tosiaan niin erilaista kuin meillä Suomessa. Ja näitä on kaikkialla. Toistaiseksi tänä vuonna olen nähnyt isoimmista vasta Fuengirolan kaupungin seimen ja tuon seimimuseon. Toki pienempiä on joka nurkalla. Ja kotiin ostin taas lisää kaikenlaista ”pientä” omaa seimeäni varten. Kaivoja, kauppiaita, paimenia yms.

  Leave a Reply


  Find us on Facebook