Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä maksoi automatka Baltian läpi Montenegroon

Ajoimme syksyllä 2018 Baltian, Puolan, Unkarin, Kroatian ja Bosnia-Hertzegovinan läpi Montenegroon ja takaisin. Vähän idempää sinne, vähän lännempää takaisin. Matkaa tuli noin 6000 km, yöpymisiä 37. Lähdimme elokuun lopulla ja tulimme lokakuun alussa takaisin, joten matka ajoittui ihan terävimmän lomasesongin ulkopuolelle, mikä jonkin verran vaikutti jo yöpymishintoihin.

Pidin kirjaa kuluista.

Suurin menoerä olivat yöpymiset. Me valitsemme järjestelmällisesti paikkoja, joiden saamat arvioinnit ovat hyvät. Haluamme parkkipaikan, wifin ja oman suihkun ja vessan. Ihan keskustan kaduilla paikan ei tarvitse olla, kävelyetäisyys on yleensä ihan kiva. Persoonallisuutta ja mukavuutta etsimme ja tälläkin kertaa kaikki onnistui. Useimmat paikat olivat pieniä paikallisia majoituksia, jotka varasimme Booking.comin kautta. Majoituskulut olivat kahdelta 17 – 52€, keskihinta vähän yli 30€. Kalleimmat yöpymiset olivat ne kaksi, joihin halusimme pesukoneen. Pitäähän tuon pituisella matkalla jo huoltaa varusteitakin. Useimmiten hintaan kuului myös aamiainen, eikä kohdallemme osunut yhtään huonoa, ennemminkin moni oli yllättävänkin tasokas. Meille ei ole mikään ongelma myöskään valmistaa aamiaista itse, jos vain se on mahdollista. Aika moni majapaikkamme olikin huone tai huoneisto, jossa oli keittiö. Samalla oli helppo laittaa päivän matkaa varten eväät.

Majoituksen kulut olivat yhteensä 1237€

Toinen iso menoerä tulee automatkalla tietysti liikenteestä. Huoltoasemille maksoimme noin 800€. Huoltoasemien laskuihin kuuluu myös vähän tuulilasinpesunestettä ja auton pesu kerran.

Laivamatkat Tallinnan ja Helsingin välillä maksoivat 186€. Mennessä nukuimme yön laivassa ja tullessakin varasimme hytin.

Pysäköintikuluja ei tullut  kolmea kymppiä enempää. Vain kahden yöpymispaikan pysäköinti maksoi erikseen. 30€

Tiemaksut olivat Kroatiassa, Tsekissä ja Unkarissa yhteensä 45€

Ruoka oli se kuluerä, johon käytimme rahaa melko vähän. Vähemmän kuin kotona. Söimme ravintolaruokaa koko matkan aikana seitsemän kertaa. Halvin oli kahdelta 9€, kallein 29€. Joitakin kertoja istuimme kahvikupilliselle tai ostimme joltain huoltoasemalta tms jätskit, banaanin tai jotain juotavaa ihan vain vessakäynnin verran. Suurimmaksi osaksi ostimme tavallisista ruokakaupoista helppoa autojääkaapissa mukana kuljetettavaa evästä: leipää, juustoa, leikkeleitä, munia, hedelmiä, juotavaa, jogurttia, vihanneksia. Jos meillä oli keittiö käytössä, laitoimme itse kevyttä perusruokaa esim. munakkaita, kanaa ja vihanneksia ja muuta samantyyppistä. Ruokakulut koko matkalta olivat keskimäärin noin 10€/päivä kahdelta eli yhteensä 365€. Tässä on mukana vähän muutakin, mitä nyt ruokakaupasta ostetaan, pesuaineita, talouspapereita yms.

Erilaisia pääsymaksuja emme kaihda. Jos haluamme jonnekin ja se maksaa, maksamme ja menemme, eli tämä ei ole mikään valittu säästökohde. Näissä maissa mikään ei maksanut kuitenkaan kovin paljoa ja välillä saimme eläkeläisalennuksenkin, eli yhteensä näihin kului 120€. Ja tuostakin neljänneksen tuhlasin vaijeriliukuuni Tara-kanjonin yli.

Muut ostokset olivat aika vähäisiä. Talouspaperit, pesuaineet yms näkyvät ruokakaupan laskuissa mukana, joten niitä en ole eritellyt. Muutaman kartan ostimme. Lastenlapset saivat tuliaiskarkkinsa ja  lasten perheet hunajapurkkinsa ja leipämaistiaisensa, yksi sai Wroclavista oppaita, pari kummityttöä piirustuskansiot, äiti auringonkukan siemeniä linnuilleen, shampoota ja silmätippoja – me olemme hyvin käytännöllisiä tämäntyyppisissä jutuissa. Itsellemme emme ostaneet mitään muuta kuin Juha jotkut sukat tarpeeseen. Pari kertaa asioimme apteekissa, silmätippoja, särkylääkettä tms,. ja olen nyt laskenut nekin tähän, vaikka Suomessa meille olisi tullut ihan samat menot näistä. Kun katson loppusummaa, 163€, alan jo epäillä itsekin, olenko kirjannut kaiken.

Ylimääräinen kulu tuli reissupaketista, joka piti ostaa Montenegron puhelin- ja nettikäyttöä varten. Se maksoi 24€. Bosnia-Hertzegovinaan sitä ei saanut, ja meille tuli 62€ kuluja. Eli yhteensä 86€.

Saan loppusummaksi koko matkan ajalta 3036€

Ihan kokonaan en osaa tuotakaan mieltää matkan aiheuttamiksi ylimääräisiksi kuluiksi kuitenkaan. Jos olisimme olleet Suomessa, autoa olisi kyllä käytetty silloinkin, ei toki noin paljon, mutta jonkin verran. Ja ruokaan olisimme käyttäneet kotona enemmän. Vähän tuota ruokaan mennyttä summaa toki hämärtää se, että majoitukseen kuului usein hyvä aamiainen, jonka nyt olen laskenut majoituskuluihin. Kun olemme kotona, meillä on hyvin usein muitakin syöjiä kuin me, eli senkin takia ruokakulut jonkin verran nousevat kotona. Ja noissa maissa tavallisessa ruokakaupassa asioiminen on useimmiten hämmästyttävän halpaa.

Eli päivää kohti kulutimme matkallamme keskimäärin vähän alle 80€ päivässä. Yhteensä.

Juha teki oman tekstin majapaikoistamme, niiden kulut voi lukea sieltäkin.

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkoistamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 on mennyt lähialueilla retkeillessä, mikä on ollut hyvin antoisaa.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Seija Paajanen 2018-11-14 at 10:57

  Tosi hyvin tehty ja seikkaperäinen yhteenveto! Mielenkiintoinen.

  • Reply espanjaan 2018-11-14 at 11:02

   Kiitos Seija kommentistasi! Moni kyselee, miten eläkeläisellä on varaa matkustaa ja yritin nyt vähän vastata tähän. Mennään edullisilla majoituksilla ja säästetään ruokakuluissa – se on varmaan meidän metodi. Toki reissaaminen jotain maksaa, mutta ei tolkuttomasti. Ja oli itsellekin hyvä joskus pitää kirjaa ja laskea.

  Leave a Reply


  Find us on Facebook