Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lempipaikkojani Malagassa

Tästä se kaikki alkoi.

Lokakuun lopussa 2015 olimme malagalaisen hostellin kattoterassilla aamiaisella ihan kesävaatteissa. Tästä tuli lempipaikka heti. Juha totesi juuri nyt muistavansa, mistä on koko ikänsä haaveillut. Ei varmaan kuitenkaan paahtoleivästä, itse paistettavista vohveleista, tuoreista hedelmistä, vastapuristetusta appelsiinimehusta, vaan lämmöstä, auringosta ja sinisestä taivaasta lokakuun lopussa. Ihan mielellämme maksoimme aamupalasta Malagassa 5 euroa. Hostellin nimi on Casa al Sur Terraza ja osoite Calle Mármoles 28. Kolmas eläkekuukausi oli menossa ja me olimme siellä, mistä työvuosina aina haaveilimme.

Muutama muukin mielipaikka löytyy: Malagan puisto, Paseo del Muelle Uno, vanha kaupunki, kauppahalli, katedraali, Gibralfaron näköalatasanne, Malaguetan ranta, Calle Larioksen kävelykatu ja Mayoralin lastenvaateliike.

Tämmöinen patsas Malagan puistossa (Parque de Malaga) herätti tarpeen googlettaa, mistä on kysymys, ja selvisihän se.

Biznagat ovat erityisellä tavalla tehtyjä jasmiinikimppuja. Ne ommellaan nuppuina kerätyistä jasmiineista ja kiinnitetään varsiin, jotka taas kiinnitetään pehmeään puunpalaan ja näitä myydään (tai myytiin) hajusteiksi ihmisten kaappeihin. Myyjäpojat olivat pukeutuneet mustiin housuihin ja valkoiseen paitaan ja vyötäisillä oli kietaistuna punainen kangasvyö.  Näitä näkyi kävelykaduilla nytkin, mutta mitä todennäköisimmin kimput ovat nykyisin silkkisiä matkamuistoja. Biznaguero-patsas on varsin symppis, pysähtymisen ja valokuvan arvoinen, ja aikanaan tämä on ollut arvokas ja työllistävä käsityöperinne perheissä, jotka sitä ovat tehneet. Biznaguerot mainitaan Malagan symboliksi.

Malagan puisto on kiva kävelykohde kaiken kaikkiaan. Kaakelikoristeiset seinät heijatuvat  lampiin, jossa on värikkäitä kaloja, liikenneympyröissäkin on suihkulähteitä, käytävillä hedelmäpuita ja erityisesti Juhan rakastamia palmuja. Ja kaikki rakennukset sen lähistöllä ovat ilta-auringossa jotain aivan ihmeellistä.

Puiston ja sataman välissä pitkin rantaa kulkee upea Paseo del Muelle Uno. Sen katos on näyttävän näköinen, ja väljä alue tekee siitä mukavan ja rauhallisen kävellä. On siellä kyllä välillä pyöräilijöitäkin, jotka tilaan ihastuneina mennä suihkivat mutkitellen ohi. Vieressä on leikkialueita lapsille, penkkejä vanhemmille, ravintoloita ja kaikkea sellaista, johon voi hetkeksi pysähtyä. Kun ei ole kiire mihinkään.

Paseon jälkeen kerrostalokorttelin läpi saavutaan vasta Malagan päärannalle Playa Malaguetalle. Emme listaa sitä lempipaikkoihimme siksi, että olisimme koskaan kokeilleet siellä mitään auringonottoon tai lojumiseen viittaavaakaan, se on vain nätti kävelypaikka. On sinisiä penkkejä, kiiltävää kävelykatua, palmuja ja veteen heijastuvia valoja.

Joku muu voisi mennä halliin ruokaostoksille. Meidän haaviimme tarttui täältäkin enemmänkin valokuvia. Mitä kaikkea siellä myydäänkään! Olisipa mielenkiintoista ihan oikeasti lähteä kokeilemaan, tulisiko kaikesta myytävästä ruokaa. Hedelmiä voisin kokeilla, mutta nuo sienet ja merenelävät epäilyttävät. Tietävätkö espanjalaiset ihan varmasti oikeasti, mitä pyydystävät, tai mikä niistä kiinni otetuista on syötävää?

Varsinkin nuo vasemmalla olevat sienet epäilyttävät. Niin vain näimme jonkun niitä lappavan pussiin ja vielä maksavankin niistä. Oikeanpuoleiset taas ovat niin steriilin näköisiä, että tuskin ne voivat miltään maistuakaan?

Tuollaisia chirimoya-hedelmiä ostimmekin ja sain Juhankin maistamaan, minkä jälkeen niitä ostettiin uudelleenkin. Suomalainen nimi ”kermaomena” kuulostikin jo houkuttelevalta. Helposti saa tämän tarjolle, kun halkaisee hedelmän ja ottaa lusikan käteen. Siinä syödessä sitten syljeskelee mustat siemenet sivuun.

Malagan katedraalin edessä on yksi eniten minun mieleeni oleva aukio. Värit aivan hehkuvat. Kerran pysähdyimme syömään siinä jotain. Ei varsinaisesti olisi kannattanut. Kuvista on enemmän iloa kuin ruoasta.

Malagan katedraali on upea. Ihan ilmaiseksi sitä ei pääse sisältä ihailemaan, mutta pääsymaksut kannattaa aina maksaa, kun on hienoa nähtävää.

Joskus harmittaa, että nämä hienot turisteja keräävät paikat keräävät myös kerjäläisiä. Kolikoita helisteltiin useassakin pahvimukissa ja sille sivistyneemmällekään versiolle, eli Ave Mariaa ihan kohtuullisesti laulaneelle tyypille emme viitsineet kilauttaa kuppiin mitään, kun hän vieressään mainosti firmansa levyjä ja nettisaittia, joka päättyi .ru. Olisi nyt päättynyt vaikka .es, niin olisi jotenkin tuntunut aidommalta. Aito laulu tuossa kohtaa kävelykatua kuulosti kyllä hyvältä.

Eli jatkettiin seuraavalle turistirysälle. Tai ei millekään rysälle, se kuulostaa niin negatiiviselta. Reippailimme ylös Gibralfaron näköalapaikalle ja kävimme sen yläpuolella olevalla aukiolla ostamassa jätskit.

Yksikätinen leidi – tällainenkin nimi katedraalilla on. Tästä näkökulmasta jotenkin näyttääkin siltä, että toinen torni on jäänyt rakentamatta.

Linnan muurien sisäpuolta ei viitsitty suorittaa, oli niin lämmin, ja alaskin oli niin paljon nähtävää. Juha kyllä katseli jo alaspäin menevää bussia, mutta sinnikkäästi tuli sitten alas minkä oli ylöskin kiivennyt. Eikä valittanut kuin vähän. Ottaa kuulemma pohjelihaksiin jalkaterän asento, kun kävelee alaspäin viettävää väylää.

Calle Larios on joka aikaan vuodesta kaunis, mutta aivan erityisesti sen valaistus joulunaikaan on todella upea. Siellä järjestetään joulunaikaan joka ilta kahteen kertaan myös näyttävä valoshow, jota seuraa tuhansittain ihmisiä. Sen voi onneksi nähdä myös Malagan kaupungin nettisivuilta, jos väentungos ei kiinnosta.

Sekä Calle Larios  että puistokatu Alameda ovat pääsiäisviikolla pääsiäiskulkueiden näyttämönä. Silloin kadunvarret ovat täynnä katsomoksi aseteltuja penkkejä, joille pitää maksaa pääsymaksu. Ihan lähelle ei ilman pääsylippua ole asiaa. Upeaa, mutta tästä kirjoitan joskus oman tekstin.

Tänään katselimme Calle Larioksella Malagan karnevaaliin kuulunutta värikästä lasten karnevaalikulkuetta. Mukana oli paljon tanssivia aikuisia ja lapsia.

Kolme shoppailukohdettakin olemme löytäneet, vaikka muuten shoppailu ei varsinaisesti matkoilla kiinnosta lähes ollenkaan. Nämä ovatkin enemmän sellaisia täsmäjuttuja, paitsi vanha kaupunki, jossa ikkunashoppailu on aina hauskaa. Jos ei meillä jo olisi ainakin neljä teekannua, ostaisin tästä ikkunasta vielä yhden.

Seimet ja niihin liittyvä rekvisiitta pysäyttää aina. Tätä volkkaria en valitettavasti silloin ostanut, eikä sitä enää seuraavana vuonna ollut.

El Corte Inglesin jouluosastolta sen sijaan on matkaan tarttunut paljonkin seimien rakentamiseen liittyvää. Tämän kotonamme olevan seimen kaikki tavarat eivät ole sieltä, mutta viimeksi toimme palmuja, kalakauppiaan ja mausteitten myyjän ja lähteen, jossa oikea vesi virtaa.

Juhan lempipaikka on Mayoralin lastenvaateliike. Yllättävää. Sieltä on ilmeisesti helppo ostaa kivan näköisiä ja tervetulleita neuleita taatan pikkupojille. Viimeksi löytyi kyllä pikkutytöllekin sopiva tonttuneule.

Joku voi tästä tekstistä kuvitella, että emme ole tutustuneet Malagan kulttuurikohteisiin. Olemme kyllä. Picasson hienoista museoista, Musiikkimuseosta, Kristallimuseosta, Carmen Thyssen -museosta ja Pompidou-keskuksesta löytyy tietoa hyvin Malagan omilta nettisivuilta. Näistä lempipaikka taitaa olla interaktiivinen musiikkimuseo, jossa pääsee itsekin soittamaan.

Malaga on ilman muuta käymisen arvoinen  kohde. Joka kerta löytää jotain uutta. Tänään katseltiin, miten ihmiset jonottivat piiiiiitkissä jonoissa katsomaan kahta sotalaivaa satamassa. Emme itse kuvitelleetkaan liittyvämme niin pitkiin jonoihin laivojen takia, tuijotimme vain tolkutonta määrää lokkeja.

Jos tulee Aurinkorannikolle ihan vain rantalomalle esimerkiksi Torremolinosiin, Benalmadenaan tai Fuengirolaan, Malagaan on helppo tulla suoraan junalla. Malaga Centron (päätepysäkiltä) asemalta ylös noustessa on viiden minuutin kävelymatka ihan keskeisimmille vanhan kaupungin aukioille. Jos on sinne menossa, kannattaa kävellä ulos pitkän käytävän kautta, eli jatkaa junan tulosuuntaan niin pitkälle kuin pääsee. Siten on heti muutaman risteyksen toisella puolella. Omalla autolla en niistä paikoista tulisi, joista pääsee helposti junalla tai bussilla.

Andalusiassa on valtavasti muutakin nähtävää kuin Malaga, mutta kaupungista ei kannata lähteä yhtään mihinkään, jos aikaa on vain muutama päivä. Malagassa itsessään on niin paljon.

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 on mennyt lähialueilla retkeillessä, mikä on ollut hyvin antoisaa.

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Sari / matkalla 2018-02-11 at 15:24

  Kiva informatiivinen juttu. Malaga on muutakin kuin rantalomakohde. Sinne kun vielä reissaamaanehtisi. Pitää laittaa tämä juttu ylös, jotta voi kaivaa, kun matka eteen tulee.

  • Reply espanjaan 2018-02-11 at 15:40

   Kiitos kommentistasi! Minulle Malaga on enemmän kaupunkikohde ja sen ympärillä on kaikkia muita rantakohteita aivan riittämiin. Olemme olleet kolmen viimeisen vuoden aikana monellakin paikkakunnalla Malagan ja Marbellan välillä ja aina on kiva piipahtaa Malagaan. Muuten kuljemme eniten luonnossa ja läheisillä vuorilla, mutta nekin on helppo yhdistää kaupunkilomaan Malagassa, jos sinne asettuu.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 2018-02-11 at 15:27

  Málaga on kiva paikka. Tykkäsin itsekin muun muassa tuosta kauppahallista. Pidin myös Alcazaban linnoituksesta, sieltäkin oli hienot näkymät.

  • Reply espanjaan 2018-02-11 at 15:37

   Kiitos kommentistasi! Me palaamme Malagaan aina vain uudelleen eli aina kun muutenkin vierailemme Aurinkorannikolla. Tulee rauhassa käytyä paikka ja asia kerrallaan.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 2018-02-11 at 20:27

  Ihana monipuolinen Malaga. Taidetta, kulttuuria, sykkivää kaupunkielämää ja niin jumalaisen hyvää ruokaa. Museolistaan voisi lisätä upean Carmen Thyssen taidemuseon.

  • Reply espanjaan 2018-02-11 at 21:11

   Kiitos palautteesta! Hyvä vinkki tuo Carmen Thyssen myös.

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal 2018-02-16 at 12:03

  En ole käynyt Malagassa ja olen pitänyt sitä rantakohteena. Mutta tuollahan on hurjasti vaikka mitä, historiaa, kulttuuria ym. Kiitos avaavasta postauksesta!

 • Reply espanjaan 2018-02-16 at 19:51

  Moni ajattelee Malagaa rantakohteena ja vielä useampi lentokenttänä, jonka kautta matkustetaan Costa del Solin rantakohteisiin. Malaga on kuitenkin Helsingin kokoinen elävä kaupunki, jossa on vaikka mitä, erittäin antoisa paikka, jonka paras anti on ihan muuta kuin se ranta. Itse aion seuraavaksi mennä vaikka johonkin konserttiin. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 2018-02-17 at 07:48

  Ihania lempipaikkoja! Näyttävän näköinen tuo vaalea katos, jonka alla ihmiset kävelevät. Tulee niin ikävä lämpimiä kesäiltoja ja t-paitakelejä. Täällä lumen keskellä sitä on melkein unohtanut, millaista olisi taas olla jossain lämpimässä. Espanja on hurjan monipuolinen, olen itse nähnyt vain Barcelonan, joten paljon on vielä nähtävää jäljellä. 🙂

  • Reply espanjaan 2018-02-17 at 11:12

   Espanja on tosiaankin todella monipuolinen. Eivätkä lämpö ja aurinko ole ollenkaan niitä huonoimpia puolia tässä maassa. Ja tämänhetkinen olinpaikkani Costa del Sol on myös todella paljon monipuolisempi kuin mitä aurinkomatkakuvien perusteella voisi ikinä kuvitella. Oma lempparini tällä hetkellä ovat vuorenrinteet, juuri lähdössä Malagan vuorille patikoimaan.

 • Reply Mika / Lähtöportti 2018-02-17 at 22:27

  Tutustuimme toissa vuoden lokakuussa parin viikon ajan Andalusiaan ja alue teki kieltämättä suuren vaikutuksen. Tykkäsin Málagastakin paljon, tosi eläväinen kaupunki, omaan makuuni sopivan kokoinen ja tunnelmaltaan miellyttävä. Tuo ”joka kerta löytää jotain uutta” pitää varmasti paikkansa. Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä seuraavalle reissulle 🙂

  • Reply espanjaan 2018-02-18 at 00:14

   Olenpa lukenut teidänkin juttujanne täältä. Hyviä ideoita puolin ja toisin. Kiitos!

  Leave a Reply


  Find us on Facebook